Numarul donatorilor de organe a crescut cu 53%

Potrivit raportului de activitate al Agentiei Nationale de Transplant in acest an s-a constatat o crestere cu 53% a numarului de donatori in moarte cerebrala fata de anul 2007. In anul 2008 au fost realizate 400 transplanturi de organe (inclusiv transplanturi cu celule stem hematopoietice) si aproximativ 600 de transplanturi de tesut.
Toate aceste actiuni au fost strict coordonate si supravegheate de catre Agentia Nationala de Transplant. In momentul de fata orice transplant este gratis, deoarece in urma demersurilor  Agentiei de Transplant a fost finantat in totalitate de catre Ministerul Sanatatii Publice, in acest fel obtinandu-se o decontare reala a tuturor costurilor pe care le presupun producerile finaintate prin acest program.

Pentru anul 2009 se prevede cresterea numarului de donatori si, implicit a numarului de proceduri de transplant, cu 30% fata de 2008, dezvoltarea unui program de donatori fara activitate cardiaca, dar si cresterea numarului de sectii ATI capabile sa declare si sa mentina in conditii fiziologice donatorii in moarte cerebrala.


"De asemenea, se doreste realizarea transplantului pulmonar dar si stabilirea unor contracte mai eficiente cu tarile vecine in vederea dezvoltarii unoir schimburi de experineta percum si de organe-tesuturi care nu pot fi folosite pe teritoriul Romaniei", a declarat Dr. Victor Zota, Director Executiv al Agentiei Nationale de Transplant.

In programul pentru desfasurarea activitatilor de prelevare si/sau transplant de orgnae, tesuturi sau celule umane au fost introduse centre noi din Arad, Oradea, Sibiu si Brasov.


Pentru inceput aceste centre sunt instruite in vederea declararii potentialilor donatori aflati in moarte cerebrala, iar a actiunile de prelevare sunt cooptati si medici din centrele respective in vederea instruirii lor si derularii in viitor al unor programe de transplant in centrele respective.

Totodata, Dr. Zota a precizata ca "programul Phare "Banci de sange din spitale si utilizarea terapeutica a resuturilor si celulelor umane" trebuie demarat in martie 2008 si urma sa infiinteze 4 banci regionale de tesuturi la standarde europene.
Programul a fost intarziat in mod nejustificat de catre Ministerul Finantelor Publice (OPCP), astfel incat in ziua de 30 a lunii noiembrie a expirat termenul la care trebuieu semnate contractele
".

Agentia Nationala de Transplant este implicata intr-o serie de programe europene ce se desfasoare cu ajutorul colegilor de la Organizacio Nacional de Trasplantes (Spania), SwissTransplant (Elvetia) si Agence de la Biomedecine (Franta si finantate de catre Comisia Europeana - ETPOD si EULID.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod