Nasterea in apa

Multe femei se tem de nastere din cauza durerilor pe care le vor avea in timpul travaliului. Insa foarte putine stiu ca nasterea fara dureri nu e chiar un mit. Prin nasterea sub apa se poate intampla si acest lucru. De la prima nastere in apa facuta in mare si pana in prezent s-au descoperit o multime de avantaje ale acestei metode, beneficii atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Material preluat din revista “Superbebe” In primul rand, nasterea in apa presupune un confort si o mobilitate extraordinara pentru viitoarea mama. Ca urmare a reducerii presiunii din abdomen, se poate vorbi despre o mai buna circulatie a sangelui, o mai buna oxigenare a muschilor uterini, ceea ce inseamna mai putina durere pentru femeie si mai mult oxigen pentru copil. Rezultatul celor mai multe studii arata ca travaliul se reduce cu aproximativ 30% in cazul unei nasteri in apa.
Este de mentionat ca apa relaxeaza musculatura peretelui pelvian si minimalizeaza durerea atat de eficient incat pentru foarte multe femei alte metode de a controla durerea (calmante) nu mai sunt necesare. De asemenea, umiditatea din aer face mai usoara respiratia, venind in ajutorul femeilor suferinde de astm. Multe mame sunt mai putin inhibate in apa. Apa calda inmoaie vaginul, vulva si perineul, provocand mai putine leziuni acestor tesuturi, ceea ce inseamna ca epiziotomia, un alt procedeu care le baga in sperieti pe gravide, poate fi evitata. Daca ai inteles care sunt avantajele nasterii in apa pentru tine, ar trebui sa afli care sunt beneficiile acestei metode si pentru copilul tau. Imagineaza-ti care ar fi cea mai placuta introducere in lume a unui bebelus. Lichidul caldut este elementul familiar si confortabil pentru un nou-nascut.
Trecerea de la un mediu atat de placut lui la mediul extern se va face treptat cu ajutorul apei. Mai mult, daca in camera exista o lumina pala si o temperatura calduta, venirea lui pe lume va fi mult mai prietenoasa. Este bine ca in momentul in care te decizi sa nasti in apa sa cunosti toate elementele ce caracterizeaza aceasta metoda pentru a nu fi luata prin surprindere cand vine vremea sa o pui in practica. Acest lucru e valabil insa pentru orice tip de nastere. Exista cateva particularitati ale nasterii in apa cu care trebuie sa te familiarizezi din punct de vedere fizic si psihologic. 4 Analizeaza daca intr-adevar esti pregatita pentru aceasta metoda si incearca sa-ti imaginezi spectacolul nasterii tale. O faci pentru tine, pentru copil, sau pentru ca e la moda si vrei sa sochezi? Gandeste-te ca nu e o joaca.
E ceva foarte serios si trebuie sa ai si sprijinul deplin al familiei tale. 4 Evident, fiind o nastere in apa, gandeste-te daca faptul ca vei fi complet dezbracata in cada, inconjurata de mai multe persoane, te va complexa in vreun fel. Exista si varianta sa porti un tricou larg, dar informeaza-te daca nu cumva acest lucru te-ar incurca in timpul travaliului. 4 Pe de alta parte, ar fi bine sa te familiarizezi cu ideea de a petrece mai multe ore intr-o cada cu apa. Nu trece peste acest aspect atat de usor, deoarece nu vei face doar o baie de placerea balacelii, ci vei trece prin niste dureri mai putin confortabile si de aceea ar fi bine sa te gandesti cam in ce pozitii te simti tu cel mai bine in cada. Nu exista contraindicatii La nasterile in apa nu exista contraindicatii.
Orice femeie care poate naste normal (nu cu ajutorul operatiei de cezariana) poate sa nasca si in apa. Cu ajutorul tratamentului si hidratarii dinainte de nastere, dilatarea va fi mult mai mare si astfel exista sanse mai mici de epiziotomie. Durerile si travaliul se vor reduce cu 30%. Apa e cea mai scazuta sursa de pericole si de aceea, cel mai bun mediu pentru un nou-nascut. Prin intermediul nasterii in apa se creeaza o legatura puternica intre mama si copil. O mama care nu a simtit dureri puternice la nastere va asocia pozitiv emotiile legate de copil.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • claus pe 2 Feb 2006, 12:40
    nasterea prin cezariana

    Stiu ce inseamna nasterea prin apa,dar as vrea sa aflu mai multe despre nasterea prin cezariana.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod