Medicament care previne formarea cheagurilor de sange

Comisia Europeana a aprobat punerea pe piata a Xarelto (Rivaroxaban), un anticoagulant nou, administrat sub forma unui comprimat o data pe zi. Acesta este indicat in prevenirea cheagurilor de sange venoase la pacientii adulti supusi interventiilor chirurgicale pentru inlocuirea soldului sau a genunchiului.
"Cheagurile de sange venoase ucid peste o jumatate de milion de oameni anual in UE," a comentat Dr. Bengt Eriksson, chirurg ortoped la Spitalul Universitar Sahlgrenska/Östra Gotheburg, Suedia, totodata unul dintre cercetatorii principali implicati in programul de dezvoltare clinica a Xarelto.

Profesorul doctor Andrei Firica de la Clinica de Ortopedie Colentina, Bucuresti a vorbit despre eficacitatea noului medicament care inlocuieste cu succes tratamentul injectabil: "Xarelto simplifica foarte mult tratamentul tromboemboliei venoase si mareste speranta de viata".
 
"Pacientii pot muri din cauza cheagurilor de sange. Incidenta cazurilor de cheaguri de sange formate in interventiile chirurgicale este de 50%, adica unul din doi pacienti poate muri daca nu i se administreaza anticoagulant.
Avantajul principal al noului medicament Xarelto este ca se administreeaza oral, o data pe zi. Efectul este rapid si apare intre 2 si 4 ore dupa administrare
", a declarat Prof.dr. Reinhold Kreutz (Clinical Pharmacology and Internal Medicine Charité University Medical Centre 4, Berlin, Germany)

Xarelto nu necesita monitorizarea pacientului de catre medic, iar tratamentul cu acest medicament dureaza intre 2 si 5 saptamani, ideal ar fi ca tratamentul sa fie urmat 5 saptamani pentru a preveni surprizele neplacute.

Aprobarea punerii pe piata in UE pentru Xarelto a fost obtinuta in urma a trei studii in care au fost inclusi aproape 10.000 de pacienti supusi unor interventii chirurgicale elective de inlocuire a soldului sau a genunchiului. Rezultatele celor 3 studii arata eficienta superioara a Xarelto, atat in comparatii directe cu enoxaparina.
In toate cele trei studii, Xarelto si enoxaparina au avut profiluri de siguranta comparabile, inclusiv rate scazute de incidenta a hemoragiilor majore.

Se asteapta ca aproape 50.000 de pacienti sa fie implicati in continuare in vastul program de extindere a indicatiilor pentru Xarelto la nivel mondial. Programul va evalua eficacitatea produsului in prevenirea si tratarea unei game largi de tulburari acute si cronice de coagulare, incluzand tromboza venoasa si  embolismul pulmonar venos, dar si prevenirea atacului vascular cerebral la pacienti cu fibrilatie atriala,  trombozei venoase si a embolismului pulmonar la pacientii spitalizati cu afectiuni medicale si a sindromului coronarian acut.

In Romania medicamentul va fi lansat la inceputul anului viitor.


Despre tromboembolismul venos

Tromboembolismul venos (TEV) reprezinta o boala grava care poate pune in pericol viata pacientilor cu risc pentru aceasta afectiune.
In UE, anul exista peste 1,5 milioane de evenimente cu cheaguri de sange si acestea sunt responsabile pentru moartea a aproximativ 544.000 de persoane anual - mai mult decat cancerul de san, cancerul de prostata, HIV/SIDA si accidentele rutiere impreuna.

Un factor de risc suplimentar pentru dezvoltarea acestei boli este reprezentat de interventiile chirurgicale majore din ortopedie, cum ar fi protezarea soldului sau a genunchiului. In timpul procedurilor de inlocuire a soldului sau a genunchiului, venele mari ale piciorului care transporta sangele inapoi la inima sunt deteriorate, ceea ce creste in mod semnificativ riscul de tromboza venoasa si embolism la pacientii supusi unor astfel de interventii chirurgicale ortopedice majore.

De fapt, cheagurile de sange venoase apar la 40-60% dintre pacientii supusi interventiilor chirurgicale ortopedice majore care nu primesc tratament preventiv cu medicamente anticoagulante.

In cele mai mari cinci state membre UE, se realizeaza anual aproximativ 450.000 de interventii chirurgicale de inlocuire totala a soldului si 300.000 de interventii chirurgicale de inlocuire totala a genunchiului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod