Lista substantelor halucinogene interzise apare miercuri

Facebook Twitter Comenteaza
Lista substantelor halucinogene interzise apare miercuri

 Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, sustine ca miercuri va fi prezentat proiectul de lege privind lista cu substantele halucinogene interzise.

 

"Proiectul de lege privind lista substantelor halucinogene interzise este unul la care lucram de patru saptamani. Este aproape gata si suntem in masura sa il prezentam miercuri, in sedinta de Guvern", a afirmat Cseke pentru Realitatea TV.

Printre cele mai folosite droguri in Romania se numara cannabisul, heroina si pastilele ecstasy, iar cocaina se situeaza abia pe pozitia a patra in topul preferintelor, din cauza costului mai ridicat si a accesibilitatii reduse.

 

 

Ce este narcomania sau toxicomania?


Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, "narcomania este starea de intoxicatie periodica sau cronica produsa de consumul narcoticelor de provenienta naturala sau artificiala". Cele mai recente studii privind consumul de droguri, alcool si tutun arata ca numarul adolescentilor romani care incep sa se drogheze este in continua crestere. Statisticile arata de asemenea ca in ultimii ani, varsta medie a consumatorilor  de droguri a scazut de la 20 - 25 de ani, la 15 ani.

 

 

Indicii care pot sugera consumul de droguri

 

  • schimbarile de comportament;
  • absenteismul scolar;
  • ochii rosii, "injectati";
  • pierderea apetitului, insotita de scaderi in greutate;
  • scaderea interesului pentru invatat, dar si pentru prieteni sau hobby-uri;
  • comportamentul ostil si uneori violent;
  • starile de somnolenta, apatie, oboseala;
  • tinuta neingrijita, igiena necorespunzatoare;
  • disparitia banilor sau a unor obiecte de valoare din casa;
  • iesirile cu un anturaj necunoscut, dubios;
  • folosirea unui limbaj diferit, vorbirea intr-un jargou specific.


Care sunt principalele tipuri de droguri?


Potrivit Agentiei Nationale Antidrog, principalele tipuri de droguri sunt:

1. Hasisul si marijuana: Hasisul (engl. "pot", "shit") este rasina secretata de glandele situate la nivelul frunzelor de canepa (Cannabis) si se comercializeaza in "bulgari" solizi sau placi presate si se prezina - in functie de tara de origine - in nuante de culoare rosie, maron, verde sau negru.
Marihuana (engl. "grass", "kif", "Heu", rom. "iarba") este un amestec din frunze, tulpini si inflorescente maruntite ale aceleasi plante, ce are aspect de tutun verzui taiat foarte fin;
2. Opiacee: heroina se extrage prin transformarea morfinei obtinute din opiumul brut, adaugandu-se diferite substante chimice intr-un proces chimic simplu, in mai multe etape.
3. Cocaina este extrasa chimic din frunzele tufei de coca. Cocaina are efect anestezic asupra terminatiilor libere nervoase de la nivelul mucoaselor si plagilor. In trecut, cocaina a fost folosita ca anestezic local, azi in acest scopt sunt utilizati derivati sintetici ai ei.
4. Halucinogene: LSD - substanta activa se dizolva in lichide, intr-o anumita concentratie, si se aplica apoi pe un substrat (zahar cubic, hartie sugativa, bucati de pasla, bucatele de hartie, tablete sau capsule) in vederea consumului; Dom (STP)- a fost elaborata de acceasi companie care produce Napalm-ul; PCP sau Angel Dust a fost elaborat in anii 50 ca antialgic, insa in 1965 a fost retras de pe piata, din cauza efectelor adverse deosebit de grave si reintrodus brusc in iunie 1967; ciuperci cu substante stupefiante de exemplu Psilocibina al carei efect este asemanator cu cel al LSD-ului.
5.
Amfetamine: aceste substante simpatomimetice sunt derivati ai adrenalinei (epinefrinei) la care predomina efectele excitatoare centrale. De aceea sunt numite si "amine de trezire" sau "amine tonifiante".
6. Sedativele si somniferele.
7. Droguri sintetice (ecstasy): din cauza actiunilor si efectelor lor diferite, drogurile sintetice sunt greu clasificabile in grupe distincte. XTC (prescurtarea pt. Ecstasy) este atribuit frecvent grupei entactogenelor (droguri care permit contactul, "atingerea interiorului", de ex. prin producerea sentimentului de fericire).
8. Metadona: are efect similar morfinei, din anii 1960 a fost utilizata (mai intai in SUA) ca substanta impotriva sindromului de abstinenta fizica in cadrul dezintoxicarii de heroina.
9. Solventii: in anii 50, inhalarea de cleiuri a fost larg raspandita in randul adolescentilor americani si suedezi. Adezivii care contin toluol si solventi volatili erau picurati pe batiste (care apoi au fost tinute in fata gurii si nasului), sau turnati in pungi, pentru inhalarea vaporilor acestora.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod