Isteria pastilelor de iodură de potasiu, o sabie cu două tăișuri: dacă nu le iei corect, îți pot face mai mult rău

Iodura de potasiu este sarea de potasiu a acidului iodhidric. Aceasta este o pulbere albă ce se obține din iod și hidroxid de potasiu. Pastilele de iodură de potasiu eliberează iod, prin reacție cu clorul sau acidul sulfuric, și servesc la tratarea carenței de iod, dar sunt folosite și ca prim ajutor în caz de contaminare radioactivă.
Ministerul Sănătății a demarat o campanie de informare privind administrarea comprimatelor de iodură de potasiu și a elaborat Ghidul de Informare Generală, ce stabilește condițiile în care se administrează iodura de potasiu de 65 mg, dozele recomadate, cum și când se instituie tratamentul.
 

Alexandru Rafila a comandat 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu

 

 
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că, potrivit unui necesar făcut de către INSP şi Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătății, România ar avea nevoie de maximum 30 de milioane de comprimate.
 
Pastilele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele șase ore după anunțul autorităților, în doză unică, recomandată de medic, potrivit categoriei de vârstă.
 
Îndemnul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit căruia toți românii cu vârste sub 40 de ani trebuie să meargă la medicii de familie pentru a-și lua  rețeta de  pastile de  iodură de potasiu i-a nemulțumit pe medicii de familie și a generat buluceală la ușile cabinetelor. Mai mult, Federația Medicilor de Familie chiar l-a criticat pe Rafila pentru această decizie.
 
Iodura de potasiu de 65 de miligrame se eliberează gratuit de către 2.500 de farmacii din România, numai în baza prescripției medicale, eliberate de medicul de familie.
 
Totul a pornit de la amenințarea rusească ce planează asupra centralei nucleare de la Zaporojie.
Așa și-au amintit autoritățile de pastilele de iodură de potasiu, pe care statul le-a mai administrat populației în 1986, când a avut loc explozia reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobîl

Ce trebuie să facem în caz de incident nuclear

 
- Luăm iodură de potasiu, în primele șase, maximum opt ore, de la momentul producerii incidentului, pentru a combate efectele iodului radioactiv. 
- Ne izolăm în spații protejate, evităm să mâncăm alimente contaminate.
- Nu luăm iodură de potasiu dacă avem afectare tiroidiană pentru că poate agrava evoluția bolii

Când și cum trebuie luată iodura de potasiu

 
Pastilele nu vor fi administrate preventiv, ci doar în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele șase ore după anunțul autorităților, în doză unică!
 
Acestea pot fi mestecate sau înghițite de către adulți. Copiilor le este recomandată administrarea după dizolvarea în apă, lapte, sucuri naturale sau ceai. Femeile gravide, femeile care alăptează, nou-născuţii, sugarii şi copiii trebuie trataţi primii.
 

Cum acționează în organism iodura de potasiu


Organismul nostru nu produce iod, dar are nevoie de el, așa că și-l procură din alimente sau suplimente și îl stochează, sub  formă de  hormoni, în tiroidă.
Glanda tiroidă poate fi saturată cu iod, fapt ce va împiedica absorbția de noi molecule.
Prin urmare, administrarea pastilelor de iodură de potasiu, în caz de  incident nuclear, exact acest lucru face: asigură acumularea de iod  în tiroidă, până la saturație, astfel încât glanda  să nu își mai ia, din atmosferă, iod  radioactiv, ce ar avea  impact  devastator asupra  organismului.
 
 

Ce se întâmplă dacă iei preventiv iodură de potasiu 

 
Ca orice medicament, și pastilele de iodură de potasiu au reacții adverse și contraindicații, deci nu se recomandă auto-medicația! De exemplu, persoanele alergice la iod și cele care suferă de dermatită herpetiformă nu trebuie să ia iodură de potasiu pentru că pot apărea reacții alergice puternice. 
De asemenea, în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni  cardiace, guși nodulare și boli tiroidiene cu hipertiroidism medicii trebuie să fie foarte precauți dacă recomandă administrarea de iodură de potasiu.


Un medic endocrinolog ne anunță că iodura de potasiu NU expiră!

 

Riscul de cancer tiroidian, în caz de incident nuclear, este cel mai crescut la persoanele tinere, potrivit endocrinologilor.
 
”La populația tânără, riscul cel mai mare este de cancer tiroidian. Însă acest risc nu dispare după o anumită vârstă, numai că se reduce mult.
Din fericire, managementul afecțiunilor tiroidiene, chiar și al celor induse de radiații, este bine cunoscut și practicat cu succes.  
În conditiile unui atac nuclear, nu doar patologia tiroidiană este avută în vedere. Pentru aceasta există măsura administrării iodurii de potasiu, însă există și alte patologii cu răsunet mult mai grav, precum boli hematologice, tegumentare, respiratorii etc. Ce este bine și obligatoriu de știut: iodura de potasiu NU se administrează decât în caz de pericol demonstrat. Iodura de potasiu se păstrează timp îndelungat pentru că, practic, aceasta NU expiră”, ne-a explicat dr. Delia Nițescu, medic specialist endocrinolog la Policlinica Vitan.
 

Cazul Cernobîl. În 1986 ne-au tratat prea târziu cu iodură 

 
După accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către populație s-a făcut tardiv, la șase zile de la producerea incidentului, nu la șase-opt ore, așa cum recomandă medicii. Mai mult, în 1986, în unele localităţi din România nici măcar nu au fost trimise aceste pastile. 

Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze populația acum:

 
- Să se adreseze medicilor de familie pentru a obține prescripție medicală pentru pastile de iodură de potasiu
- Să se adreseze unei farmacii pentru eliberarea rețetei
- Să păstreze pastilele până în momentul în care autoritățile vor anunța să le folosim.
Să NU le administreze imediat ce intră în posesia lor pentru că pot avea efecte adverse.
 

ATENȚIE!

 
- Iodura de potasiu NU se ia preventiv!
- Iodura de potasiu (ca, de altfel, orice alt medicament) NU se lasă la îndemâna copiilor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod