Hormonul care taie apetitul

METODE DE SLABIT Oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina a Universitatii Stanford din Statele Unite ale Americii au facut primul pas in realizarea unui tratament pentru combaterea obezitatii. Ei au descoperit ca organismul nostru elibereaza un hormon care inhiba pofta de mancare, pe care l-au denumit obestatina. Ceea ce este mai putin obisnuit este ca acest hormon este eliberat de aceeasi gena responsabila si de producerea grelinei, un alt hormon al organismului nostru, care are insa efectul de sporire a apetitului. Asadar, aceeasi secventa genica a organismului uman produce un hormon de crestere si altul de scadere a poftei de mancare. Cercetatorii americani cred ca descoperirea acestor hormoni "contrastanti" ar putea duce la sinteza unui nou produs farmaceutic care sa poata controla pofta de mancare, dar si greutatea corporala.
Teste de laborator
Dupa descoperirea hormonului numit grelina, stimulent al apetitului, oamenii de stiinta au crezut ca eliminarea genei care sintetizeaza grelina la animalele de laborator ar avea efectul de combatere a obezitatii si ar opri cresterea in greutate. Insa rezultatele nu au fost cele sperate. In prezent, echipa de cercetatori de la Stanford, condusa de Aaron Hsueh, endocrinolog si profesor de obstetrica si ginecologie, a realizat ca ideea a fost eronata, pentru ca a elimina gena producatoare de grelina inseamna si inlaturarea genei care elibereaza obestatina. Incurajati de aceasta descoperire, cercetatorii de la Stanford au administrat obestatina soarecilor de laborator.
Iar efectul injectiei cu hormonul de scadere a apetitului la nivelul abdomenului si al creierului soarecilor a fost ca animalele au redus la jumatate cantitatea de mancare ingerata si nu au mai luat in greutate. Astfel s-a confirmat si ideea cercetatorilor conform careia obestatina face mai lenta trecerea alimentelor din stomac in intestin. "Obestatina ar putea constitui un bun medicament de scadere a apetitului, deoarece ea poate fi usor administrata injectabil sau pe cale nazala", a explicat Aaron Hsueh.
OBEZITATE. Excesul ponderal afecteaza in medie 40% din populatia Romaniei, iar obezitatea 28%, a aratat prof. dr. Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I.
Parhon". Intr-un clasament european al persoanelor cu probleme legate de greutatea corporala, Romania se situeaza pe locul al III-lea. "Pericolul nu este numai la adulti, ci si la copii", a explicat prof. dr. Dumitrache, adaugand ca acest lucru va face ca obezitatea sa apara nu la 50 de ani, ca pana acum, ci la 30 de ani. Specialistii avertizeaza ca obezitatea reprezinta un factor de risc in diferite afectiuni, cum ar fi: insuficienta cardiaca, hipertensiunea arteriala, diabetul, guta, hiperlipidemiile, litiaza biliara, insuficienta respiratorie si reumatismul. GRELINA. Hormonul care este responsabil de senzatia de foame a fost descoperit in 1999. El se numeste grelina.
Specialistii au descoperit ca intr-un organism sanatos, la doua-trei ore dupa micul dejun, stomacul se goleste si secreta grelina. Acest hormon face traseul pana la creier si provoaca senzatia de foame. In jurul pranzului, in urma acestui proces, incepi sa te gandesti la mancare si curand vei manca. Dupa ce ai mancat, nivelul de grelina scade si o data cu el si apetitul.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod