Criza medicamentelor compensate, accentuata de modificarile haotice in sistemul de eliberare a retetelor

Claudia Marcu

Furnizorii de programe pentru retete compensate si gratuite care lucreaza cu farmaciile din tara au ajuns la capatul puterilor. Acestia au semnalat ca, din cauza comunicarii deficiente de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate privind schimbarile in sistemul de compensate, eliberarea de retete in farmacii ar putea fi blocata. In acest sens, peste 18 furnizori de programe, dintr-un total de 26 la nivel national, care asigura softurile si asistenta tehnica pentru 860 de farmacii, au avertizat ca intregul sistem de eliberare de retete risca sa intre in colaps. Acestia au anuntat ca nu mai reusesc sa faca fata schimbarilor repetate din sistemul de compensare din cauza lipsei de informatii privind noile reguli de compensare care se modifica de la o luna la alta.

"Un furnizor de programe are contracte cu 60 pana la 100 de farmacii. Dupa modificarile operate in program urmeaza testarea acestora si apoi distributia lor catre farmacii, operatiuni care sunt foarte complicate si care necesita foarte mult timp nu se pot face de pe o zi pe alta, cum cred cei de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Listele noi cu medicamentele compensate ne sunt comunicate doar cu 1-2 zile inainte de data la care calcularea lor trebuie aplicata in farmacii. Regulile de calcul si de verificare a retetelor nu sunt transparente sau se difuzeaza intr-o formulare confuza, astfel incat informaticienii deduc cu greu si cu mare risc ceea ce ar trebui implementat in program", ne-a declarat Adrian Pintilie, reprezentant al unei firme IT.
Furnizorii au subliniat ca ritmul alert al schimbarilor din sistemul de compensare nu mai poate fi suportat nici de catre informaticieni si nici de catre farmacisti. Suportul tehnic pentru programele de calculator folosite in farmacii este aducator de pierderi financiare atat farmaciilor, cat si furnizorilor de soft-uri, care nu mai sunt dispusi sa suporte costurile aferente schimbarilor mult prea dese survenite in sistem. "O eventuala retragere in bloc a celor care ofera asistenta IT poate conduce la blocarea sistemului de eliberare a retetelor, deoarece CNAS nu dispune de resursele necesare pentru a suplini suportul tehnic catre farmacii. Multe firme au renuntat deja la contractele cu farmaciile", ne-a precizat Adrian Pintilie.

Programatorii, nemultumiti

"Un astfel de mod de lucru propus de CNAS nu mai poate continua.

Am un program pentru retete implementat in 12 farmacii din Botosani. De fiecare data la modificari de soft am aflat prea tarziu. De exemplu la modificarea din 11 martie eu am aflat abia pe 23 martie, desi am intrebat la Casa locala si mi s-a spus ca nu sunt schimbari. Viteza schimbarilor din ultimele luni a facut ca munca la soft-ul pentru farmacii sa ocupe mult peste resursele pe care o astfel de activitate le-ar fi necesitat. Au fost 9 nomenclatoare de la inceputul anului, plus nenumarate alte schimbari de algoritmi", a precizat Cristi Stefanescu. Semnatarii protestului au sesizat ca au existat foarte multe schimbari de la CNAS in ce priveste modul de calcul, care au insemnat, pentru informaticieni, o regandire a intregului program.
"CNAS a dat dovada de incompetenta. Sunt neclaritati in exprimare si moduri defectuoase de gandire a sistemului. La un moment dat au vrut sa puna plafon pe medic la eliberarea de retete, ceea ce ar fi insemnat ca toti medicii sa aiba un program de verificare a plafoanelor, iar farmaciile sa fie conectate intre ele. Ar fi fost o nebunie", ne-a mai precizat Adrian Pintilie.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod