Comisia MS a decis intreruperea sarcinii minorei violate

Comisia de analiza a cazului minorei care a ramas insarcinata in urma unui viol permite intreruperea cursului sarcinii intr-un serviciu de specialitate calificat, recomanda consilierea psihologica a copilului si familiei, precum si actualizarea si clarificarea legislatiei pentru situatii de acest gen.
Intrunita pentru dezbateri in zilele de 25 si 26 iunie 2008 la sediul Ministerului Sanatatii Publice, Comisia de analiza a situatiei copilului VAF, in varsta de 11 ani, din judetul Neamt, cu sarcina de 20 de saptamani in evolutie a ajuns la urmatoarele concluzii:
1. In acest caz legislatia in vigoare (alin. (3), art. 2, Legea nr. 272/2004, art. 26 din Legea nr. 46/2003 si Alin. (6), lit. a), art. 185 Codul Penal) permite intreruperea cursului sarcinii pentru urmatoarele motive:
  • Gravida este copil, victima unui abuz sexual;
  • Exista riscuri majore pentru sanatatea mintala a gravidei in cazul evolutiei la termen a sarcinii;
  • Incapacitatea psihologica a gravidei de a indeplini rolul de mama.

2. La cererea parintilor si cu consimtamantul informat al acestora, ascultand opinia copilului (alin.
(2), art.2, din Legea nr. 272/2004), comisia considera ca se poate intrerupe cursul sarcinii intr-un serviciu de specialitate calificat;
3. Se recomanda consilierea psihologica a copilului si a familiei;
4. Se recomanda actualizarea si clarificarea legislatiei secundare referitoare la intreruperea cursului sarcinii in situatii de exceptie printr-un ordin comun al autoritatilor competente.
 
Din punct de vedere medical, reprezentantii Comisiei de Obstetrica-Ginecologie a MSP considera ca dezvoltarea somatica a minorei este armonioasa si corespunzatoare varstei, sarcina, dezvoltata pana acum in parametri normali, ar putea continua, dar este o sarcina cu risc obstetrical crescut atat pentru mama, cat si pentru fat.
 
Din punct de vedere al sanatatii mintale, reprezentantul Comisiei de psihiatrie si psihiatrie pediatrica a MSP opineaza ca riscurile de afectare sunt imediate si pe termen lung, determinate atat de abuzul sexual, cat si de varsta extrem de mica la care minora a fost supusa abuzului si unei sarcini nedorite.
Continuarea sarcinii ar reprezenta permanentizarea efectelor nocive ale abuzului sexual incestuos cu consecinte indelungate asupra mamei si copilului rezultat. Sarcina pericliteaza grav sanatatea mintala a fetitei aflata in imposibilitate de a se apara si creeaza premisele unor tulburari psihice durabile, determinate de trauma psihica a violului si a incestului, stigmatizarea sociala, marginalizare si de incapacitatea fizica si psihica de a exercita functiile de mama. Riscurile majore imediate si indelungate de imbolnavire psihica, deosebit de ridicate, sunt reprezentate de reactia posttraumatica la stres, depresie, suicid, stari psihotice, dezadaptare sociala. In acest sens, medicul psihiatru recomanda intreruperea cursului sarcinii, avand in vedere riscul major de afectare a sanatatii mintale.

Reprezentantii Comisiei de pediatrie si neonatologie sustin recomandarea intreruperii cursului sarcinii, avand in vedere imaturitatea psihologica a copilului in exercitarea atributiilor de mama.

 
Avand in vedere riscurile privind afectarea sanatatii mintale si cele legate de imaturitatea psihica, reprezentantul Comisiei de psihologie a MSP adera la recomandarea intreruperii cursului sarcinii. Din punct de vedere legal dispozitiile in vigoare precizeaza:

  • Conventia ONU privind drepturile copilului ratificata prin Legea nr. 18/1990 precum si Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului prin Art. 2, alin. (3) statueaza ca interesul superior  al copilului prevaleaza in toate demersurile si deciziile care il privesc;

  • Legea nr. 46/2003 – legea drepturilor pacientului, prin Art. 26 stabileste ca dreptul femeii la viata prevaleaza in cazul in care sarcina reprezinta un factor de risc major pentru viata mamei;

  • Codul Penal prin Art.
    185, alin. (6), lit. a)  privind provocarea ilegala a avortului prevede ca
    : nu se pedepseste intreruperea cursului sarcinii efectuata de medic peste 14 saptamani daca aceasta este necesara pentru a salva viata, sanatatea sau integritatea corporala a femeii insarcinate de la un pericol grav si iminent si care nu putea fi inlaturat altfel.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Tatiana pe 6 Iul 2008, 15:04
    Nu judecati si nu veti fi ...

    Copila se afla intr-o situatie de neinvidiat si pe care cred ca nimeni nu o doreste nici pentru cel mai rau dusman al sau. Da, avortul e o crima, dar, in unele situatii, isi poate gasi o scuza si poate si iertare de la Dumnezeu...Fetita trebuie doar de compatimit, de sustinut moral si nici intr-un caz-de judecat.

    0
    0

  • adela pe 29 Iun 2008, 16:30
    Crima

    Crima peste crima. Pustoaica asta a mai avut relatii sexuale, din pacate cu alti baieti. Rusine familiei si ei.

    0
    0

  • gina 53 de ani pe 27 Iun 2008, 23:16
    Nu incape discutie...

    Femeia trebe sa decida cand vrea copii si cand nu... ea este singura in masura sa hotarasca daca are putere materiala, fizica, morala, mintala... si cum vreti daca e momentu sau nu... Cum puteti pune problema sa tina sarcina... pai e un copilas, un ingeras, care trebuie sa isi continue viata ca oricare nu sa il condamnati voi pentru toata viata, inconstientilor. Cum mai puteti pune asa problema si comentati si asteptati... CE?... sa o chinuiti mai mult? Cazul trebuie rezolvat imediat... avort indiscutabil si suport moral si psihic fetitei, nu e vina ei. Copii va avea cand va veni vremea, cand va fi pregatita pentru viata si ca varsta si ca om in societate. Ce a ramas Romania fara copii... pai sa dea guvernul, servicii si salarii corespunzatoare pentru viata tinerilor in masura sa faca copii si sa vedeti natalitate pe urma, nu sa distrugeti copilasul asta ...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod