Cariile dentare pot afecta dictia copiilor



Aproximativ 20% din copiii de 2 ani au carii, iar procentul creste odata cu varsta. Jumatate din micutii de 3 ani au astfel de probleme, iar 80% din cei de 5 ani trec prin aceeasi suferinta, cariile. Din pacate, foarte putini copii sunt dusi la medic la timp pentru prevenirea si tratarea problemelor dentare, avertizeaza stomatologii.

Igiena foarte stricta si folosirea produselor cu fluor sunt cateva dintre metodele ce ar putea preveni aparitia afectiunilor dentare la copii. In plus, dintii micutilor trebuie curatati ori de cate ori acestia consuma dulciuri lipicioase, cum sunt caramelele, ciocolata sau bauturile dulci.

Molarul de 6 ani, cel mai sensibil

Durerile din timpul mesei si dictia defectuoasa sunt o parte din neplacerile pe care copiii le au din cauza cariilor. Cel mai predispus la astfel de afectiuni este molarul permanent, care apare la varsta de 6 ani. "Deoarece molarul se observa mai greu, parintii vad tarziu cariile care apar pe el si, de multe ori, nu iau nicio masura", afirma dr.
Rodica Luca, vicepresedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Bucuresti.

Copiii mai mari de 2 ani pot face carii la dintii frontali, iar daca factorii de risc nu sunt inlaturati, acestea pot afecta si dintii sanatosi. "Dintii temporari au smaltul mai subtire si se cariaza mai usor. Afectiunile apar sub forma de pete albicioase, iar daca parintele nu merge cu copilul la medic, dintele se poate distruge", adauga specialistul. In ceea ce priveste efectele cariilor asupra dictiei, specialistii spun ca acestea apar atunci cand dantura micutilor este grav afectata.

"Numai daca exista carii foarte mari, care duc la disparitia dintilor, poate fi afectata dictia. Problema se corecteaza insa odata cu cresterea dintilor permanenti", completeaza stomatologul Bogdan Bader. El recomanda parintilor sa evite sa le dea copiilor ceaiuri indulcite pentru a-i calma, fiindca acestea pot avea efecte devastatoare asupra dintilor de lapte.

In afara de carii, inflamatiile sunt alte afectiuni care pot ameninta sanatatea dintilor.
"La dintii de lapte, pot aparea inflamatii ale pulpei dentare, insotite de dureri violente. Copilul poate avea abces, care se manifesta prin curgerea de puroi in dreptul dintelui", afirma stomatologul Valentina Boboc.

"Sigiliu" anticarie pentru masele

Controalele stomatologice regulate si igiena dentara sunt doua dintre metodele care ar putea preveni aparitia cariilor. "La inceput, dintii se curata cu degetul infasurat intr-o bucata de tifon umed. Mai tarziu, se pot folosi periutele foarte moi, fara pasta de dinti, deoarece copilul nu stie sa scuipe si poate inghiti pasta", explica dr. Luca.

La copiii mai mari de 2 ani se recomanda folosirea unei "dare" de pasta, iar mai tarziu, cantitatea de pasta poate atinge dimensiunea unui bob de mazare, urmand ca, in timp, aceasta sa fie marita. Administrarea preparatelor fluorurate se face la sfatul medicului stomatolog sau pediatru.


"Sigilarea" maselelor este o alta metoda prin care se poate preveni aparitia cariilor, mai spune dr. Luca. Masura consta in acoperirea "santurilor" maselelor cu un material fluid, pentru a le face mai putin adanci si pentru a preveni dezvoltarea unor carii.

Gelul care inlocuieste freza

Pentru a evita aparitia cariilor, medicii dentisti recomanda controalele stomatologice inca de la aparitia primului dinte. Pentru tratarea micutilor care se tem de medic exista tratamente precum gelul anticarie, care dizolva caria fara a mai fi nevoie de folosirea frezei.
In general, dintii apar in primele patru-sapte luni de viata.

In mod normal, pana la varsta de 3 ani, copilul are deja un "set" de 20 de dinti, care nu ar trebui sa cada pana la 6 ani, cand apare primul dinte permanent. Iritabilitatea, refuzul de a manca, insomniile, agresivitatea si salivatul excesiv sunt semnele cele mai frecvente care anunta cresterea dintilor.


"Aparitia dintilor mai poate provoca diaree, varsaturi si pierderea poftei de mancare", sustine pediatrul american William Sears, autorul volumului "The Baby Book". Pe de alta parte, alti specialisti nu confirma legatura dintre aceste trei simptome si aparitia dintilor, ci spun ca acestea ar fi mai degraba semnele unor boli care necesita controlul medicului.

"Cel mai probabil, diareea, varsaturile si febra sunt cauzate de infectii care nu au legatura cu aparitia dintilor", afirma pediatrul T. Berry Brazelton.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod