Bolnavii in stare terminala sunt abandonati

Conferinta Nationala de Bioetica din acest an aduce in discutie teme extrem de importante si sensibile, cum sunt aspectele etice in ingrijirea pacientilor terminali si drepturile pacientilor, in special ale celor cu HIV/SIDA.
"Aceasta conferinta vrea sa traga un semn de alarma ca bolnavul in stare terminala este abandonat ceea ce este impotriva traditiei noastre: nicioadata o familie nu si-a abandondat batranii”, considera prof. Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Ingrijirile bolnavilor terminali sunt un concept, mai mult decat o "specialitate" in sine. Ele sunt destinate in principal a alina suferinta umana in ultimele stadii de boala ireversibila, prin metode terapeutice care se adreseaza in principal durerii, asigurarii nutritiei, alaturi de sprijinul spiritual de la finalul vietii.
In prezent, acest tip de ingrijire este foarte putin dezvoltat in Romania, motivatia fiind una financiara. In cadrul asistentei bolnavului terminal, dincolo de terapia intensiva, ingrijirile paliative sunt si ele costisitoare pentru ca isi propun sa dea o calitate a vietii unor persoane la care prognosticul este rezervat si speranta de viata mica. In prezent, in Romania exista o singura sectie de ingrijiri paliative in Spitalul din Pascani, realizata cu banii elvetienilor.

"Pacientul are dreptul de a fi informat si de a decide ce se va intampla cu el.
In toate spitalele din Romania, pacientii cu boli grave, ireversibile sunt ingrijiti in terapie intensiva pentru o perioada de timp. Medicul de terapie intensiva ar trebui sa aiba o pregatire psihologica serioasa”,
a declarat prof. Dr. Serban Marinescu, presedintele Societatii Romane de Anestezie – Terapie Intensiva.


Pacientii cu HIV/SIDA sunt discriminati si in sistemul medical

HIV/SIDA este o afectiune care creeaza o populatie vulnerabila, atat in fata societatii, cat si in fata sistemului de sanatate.
De multe ori, acesti pacienti sunt discriminati in relatia cu societatea, chiar daca exista legi care le apara drepturile. “Aceasta discriminare mai apare si in sistemul de sanatate. Nu toti medicii accepta sa trateze un asemenea pacient. Deseori nu are acces la ingrijire de calitate si uneori si programul de sustinere medicala mai are anumite sincope. Protectia drepturilor acestor pacienti trebuie facuta prin educatie”, adauga prof. Astarastoae.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Maria pe 16 Iun 2009, 06:51
    Ingrijire

    Un pacient aflat in faza terminala a unei boli, este lasat in voia sortii si a familiei, daca are. Sistemul nostru sanitar isi ia mana de pe ei si familie si nu dau nici o mana de ajutor. As spune ca din contra, iti pun piedici.Nici statul nu este prea incantat de dezvoltarea unor azile pentru batrani bolnavi. Siu asta din proprie experienta, avand o persoana in varsta paralizata, in familie. In afara de unele calmante pe care le primeam lunar pe reteta, altceva nu am primit de la sistemul medical romanesc. Ah, ba da. Sfaturi de genul : rugati-va sa aveti putere sa rezistati ! Nu-i suficient ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod