Barbatii renunta mai usor la tutun

Datele programului "Stop fumat" derulat de Ministerul Sanatatii Publice, precum si studiile internationale arata ca barbatii incearca (si reusesc) sa abandoneze tutunul intr-un procent mai mare decat femeile, media de varsta fiind 49 de ani.
Programul Ministerului Sanatatii Publice "STOP FUMAT" a debutat in Bucuresti in 24 august, iar incepand cu 22 octombrie se deruleaza si in urmatoarele 10 orase: Alexandria, Brasov, Cluj,  Constanta, Iasi, Lugoj, Oradea, Slobozia, Targu Mures, Timisoara.

Programul se adreseaza persoanelor care fumeaza si care doresc cu adevarat sa renunte la utilizarea tutunului. El consta in acordarea unei consultatii de catre un medic pregatit special in domeniu, in urma careia se stabileste conduita de urmat: tratament medicamentos, consiliere psihologica (la unul din psihologii din program) sau pacientul incearca sa renunte singur, folosind informatiile pe care le-a primit.

Consultatia si tratamentul medicamentos sunt gratuite, fiind finantate conform Ordinului Ministrului Sanatatii Publice nr.
570/ 2007 din veniturile proprii ale MSP (taxa pentru sanatate instituita asupra produselor din tutun).

Pana la 1 noiembrie, in 6 din cele 16 centre se programasera 831 de persoane doritoare de a renunta la consumul de tutun, dintre care 380 au fost deja consultati.

In urma consultatiei si a evaluarii indicatiei si contraindicatiilor, dar si a dorintei pacientului, 247 de persoane au primit tratament medicamentos. Unele persoane au avut contraindicatii (de exemplu, o boala psihica) si au fost trimise la medicul psihiatru curant.
Alte persoane nu au avut indicatie pentru tratamentul medicamentos (de exemplu, adolescentii si tinerii cu o dependenta de nicotina joasa dar cu o dependenta psiho-comportamentala ridicata) si au fostindrumati catre psiholog.in fine, alte persoane au dorit saincerceintai singuri.

In Centrul din Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" s-au prezentat 157 de pacienti: mai multi barbati: 57%.

Motivul cel mai frecvent invocat pentru a renunta la fumat: sanatatea (fie exista deja o boala fie persoana este preocupata sa nu seimbolnaveasca).
De remarcat ca pentru aproximativ 12% dintre pacienti, motivul principal pentru a renunta la tutun este cel financiar: "cheltuiesc prea mult pentru tigari". Majoritatea (53%) pacientilor a avut o dependenta inalta de nicotina.

In concluzie, Programul a fost foarte bine primit de populatie, cererea depasind asteptarile chiar si ale specialistilor.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Botea Adriana pe 17 Nov 2007, 09:07
    Cer ajutor!

    Este un lucru f bun din punctul meu de vedere acest program,am fost fumatoare 35 de ani si de 2ani si opt luni am renuntat la fumat singura fara nici un ajutor,dar ce ma doare cel mai tare este ca sotul meu nu se poate lasa desi ar trebui sa faca lucru acesta avand si un implant de stend ,desi doreste lucrul acesta,si m-ar interesa cum ar putea sa intra in programul initiat de Ministerul Sanatatii,locuim in Constanta si din articolul d-vs am inteles ca si orasul nostru a intrat in acest program din 22 oct a.c. Va multumesc anticipat si daca se poate sa-mi dati relatii pe adresa:botea_adriana56@yahoo.com

    0
    0

  • nati pe 15 Nov 2007, 14:50
    hotarare

    cand hotarasti sa te lasi de fumat, trebuie in primul rand sa-ti face "ordine" in cap, pentru ca fizic, scapi de sevraj in 3-4 zile, dar creierul tau mai plange dupa tutun cateva zile mai mult si poate fii greu sa rezisti.

    0
    0

  • grecu mioara pe 14 Nov 2007, 16:57
    eu am reusit

    eu am fumat un pachet pe zi dar daca am zis ca de maine nu mai fumez asa am facut insa cand vine vorba de mancat nu mai e asa

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod