Atentie la dureri!



Durerea este un semnal pe care il da organismul atunci cand ceva nu este in regula. De multe ori, oamenii ajung prea tarziu la medic pentru ca nu stiu sa distinga intre durerile „rele” si cele care doar ii „supara”.

Nu toate durerile pot fi puse pe seama unei zile proaste, de aceea nu este recomandat sa suferiti in tacere. Ca sa faceti mai usor diferenta intre mai multe tipuri de durere, va prezentam o lista intocmita de specialistii WebMD, cu ajutorul unor medici cardiologi, internisti, geriatri si psihiatri.

1 Durerile de cap severe. „Daca ati avut o raceala si va doare capul, durerea ar putea proveni de la problemele cu sinusurile”, spune doctorul Sandra Fryhofer, de la Colegiul American al Medicilor.

„La fel de bine poate fi vorba si de o hemoragie sau de o tumoare la creier”, adauga dr. Fryhofer.

2 Durerile din zona lombara sau dintre omoplati. „De cele mai multe ori este vorba despre artrita”, spune geriatrul Brangman, de la Universitatea Medicala SUNY Upstate din Siracuza, (NY), dar exista si alte riscuri: posibil atac de cord, probleme abdominale ori afectiuni ale vaselor de sange.

3 Disconfort la nivelul pieptului. Cand va doare pieptul poate fi vorba despre o pneumonie sau de afectiuni ale inimii. Daca resimtiti durerea ca pe o jena, riscul este sa aveti probleme cu inima. „Nu asteptati sa va doara mai tare”, sugereaza cardiologul Jerome Cohen. Pacientii care au suferit un atac de cord descriu durerile ca pe o presiune puternica.

Durerile care apar in partea superioara a pieptului, in zona gatului, maxilarelor, umarului sau bratului stang ori a abdomenului sunt si ele asociate afectiunilor inimii, fiind uneori insotite de greata.

„Persoanele trecute de 18 ani chiar ar trebui sa-si faca probleme in momentul in care se confrunta cu dureri neasteptate, persistente”, sfatuieste dr. Cohen.

Durerile intrerupte trebuie de asemenea luate in serios. „Ele pot fi determinate si de emotii puternice, suparari ori diferite activitati casnice”, mai spune dr. Cohen. Daca apar atunci cand faceti curatenie ori lucrati in gradina, dar dispar cand va odihniti este posibil sa fie vorba despre angina (tensiune la nivelul toracelui, cauzata de un aport insuficient de sange intr-o anumita parte a inimii). Aceste dureri se inrautatesc in special atunci cand afara este foarte cald sau foarte rece.

4 Durerile abdominale puternice. Nu interpretati orice durere abdominala ca pe o simpla apendicita.

La fel de bine poate fi vorba despre un ulcer, probleme ale vezicii biliare, pancreasului sau despre un blocaj intestinal.

5 Durerile de gambe. Obezitatea, graviditatea, lipsa de miscare sau, din contra, parcurgerea unor distante prea mari pot fi factori determinanti ai durerilor de gambe. „Daca vi se si umfla gambele, iar muschii va dor trebuie sa mergeti imediat la doctor”, sugereaza dr. Brangman. Trombozele venoase si cheagurile de sange pot fi si ele semnalate prin durerile de gamba, desi asta se intampla mai rar.

6 Arsuri in talpi si picioare mereu obosite. Durerile periferice pot fi semn pentru diabet. „Daca aveti senzatii de arsura ori intepatura poate fi vorba si de distrugerea unor nervi din aceasta zona”, mai spune Brangman.

7 Durerile vagi, fara explicatie.

„Durerile fara motiv sunt simptome destul de obisnuite in depresii. Cu cat oamenii sunt mai deprimati cu atat mai putin pot descrie durerea de care sufera”, avertizeaza psihiatrul Thomas Wise, seful Departamentului de psihiatrie de la Fairfax Hospital. Pierderea interesului pentru orice activitate, obosela fizica sau mentala nejustificata, evitarea interactiunii cu oamenii sunt de asemenea semne ale depresiei.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod