Analize medicale pe liste de asteptare



O programare pentru efectuarea analizelor este, in acest moment, una dintre marile probleme ale pacientilor ieseni. Chiar si pentru cele mai banale investigatii la sange, iesenii gasesc cu greu un cabinet medical care sa raspunda in timp util solicitarilor. Cei care sunt nevoiti sa isi faca investigatii au doua solutii: fie se inscriu pe liste lungi de asteptare, fie scot bani din buzunar si isi platesc investigatiile.

Listele cu programari sunt pline

Aglomeratia de pacienti face ca cele mai multe clinici private, aflate in contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), sa isi termine fondurile cu cel putin zece zile inainte de finele lunii. „Am terminat banii pentru luna in curs. La sfarsitul lunii nu se mai fac analize in sistem gratuit, doar contra cost“, a declarat o reprezentanta a clinicii Medcenter.

Nici la celelalte laboratoare de analize din Iasi situatia nu este mai buna.

„Pentru programarile de luna viitoare, trebuie sa va prezentanti la sediul nostru in ultimele doua zile lucratoare ale lunii in curs. Pentru acesta luna nu mai exista posibilitatea unor analize gratuite“, ne-a spus o asistenta de la clinica Providenta, patronata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Si la Praxis sau Synevo, doua dintre cele mai cautate laboratoare din Iasi, lista de asteptare a ajuns deja la inceputul lunii iulie. Pana atunci insa, asiguratii care tin mortis sa isi faca analizele, trebuie sa achite contravaloarea acestora.

Fonduri insuficiente

„Tatal meu a venit special de la tara sa isi faca analizele. Nici nu m-am gandit ca nu pot gasi nicaieri un laborator care sa i le faca pe baza trimiterii de la medicul de familie. In final, am platit 80 de lei pentru o parte din cele mai importante analize“, ne-a declarat Laura Balan.

Reprezentantii clinicilor private din Iasi sustin ca, pentru a putea face fata tuturor solicitarilor, ar avea nevoie de mai multi bani de la Casa Judeteana de Asigurari (CJAS).


„Avem circa 200 de pacienti pe zi, iar solicitarile foarte multe ne determina sa programam oamenii chiar si dupa mai bine de o luna. Pentru a raspunde in timp util tuturor cererilor, cred ca am avea nevoie de fonduri de la CJAS de patru ori mai mari“, ne-a declarat Cristian Romanec, managerul laboratorului Synevo din Iasi.

Urgentele trebuie onorate

In replica, seful CJAS Iasi, dr. Iulian Serban, sustine ca banii nu se pot distribui in functie de adresabilitate. „Exista alte criterii si punctaje dupa care impartim banii cabinetelor cu care avem contracte. Ar fi o eveluare foarte subiectiva sa dam bani mai multi doctorilor la care vin pacienti in numar mare. Nu neaparat acestia sunt si cei mai buni“, se justifica Serban.

Reprezentantul CJAS Iasi sustine insa ca toate laboratoarele aflate in contract cu Casa de Asigurari sunt obligate sa acorde prioritate cazurilor de urgenta.
„Daca pe biletul de trimitere scrie urgenta, indiferent de listele de asteptare pe care le au, laboratoarele trebuie sa rezolve cazul pe loc. Altfel, pacientii pot depune plangere la noi“, a completat seful CJAS Iasi.

Iesenii prefera cabinete private

De partea cealalta, reprezentantii sistemului medical privat din Iasi sustin ca o explicatie pentru aglomeratia din cabinete este interesul tot mai crescut al populatiei pentru propria sanatate.

„Faptul ca se pot diagnostica boli din ce in ce mai multe chiar si in cabinetele private face ca oamenii sa se indrepte tot mai mult spre aceste servicii“, explica dr. Cristian Romanec.

„Parintii copiilor pe care ii tratez imi solicita in mod expres sa le recomand un cabinet privat. Nici nu vor sa auda sa vada un medic specialist din spital sau sa se interneze pentru analize, daca nu este absolut obligatoriu“, ne-a declarat Tania Diaconu, mediac pediatru.

COSTURI

60 de lei ecografia

Daca pentru analizele la sange, iesenii au de asteptat saptamani intregi, in cazul altor consultatii situatia pare a fi mai lejera.
„Pe baza unui bilet de trimitere pacientii pot beneficia si de sedinte gratuite de psihoterapie. La noi, nu se pune problema unei liste de asteptare, programarile se fac repede“, sustine psihologul Gabriel Crumpei. Fara trimitere, iesenii platesc circa 50 de lei pentru o sedinta la psiholog, 35 de lei pentru o consultatie la un specialist ORL si intre 40 si 60 de lei o ecografie.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod