Alaptarea reduce riscul de cancer la san

Cercetatorii aduc noi dovezi care intaresc teoria conform careia alaptarea reduce semnificativ riscul aparitiei cancerului de san la mama.
Hranirea la san pe o perioada de un an, reduce cu 5% riscul de a dezvolta aceasta boala si, desi pare un rezultat mic, cercetatorii sunt de parere o perioada mai lunga de alaptat poate imbunatati aceste rezultate. Perioada de 1 an de alaptat nu trebuie sa fie continua, de exemplu poti alapta doi copii in perioade diferite, dar daca timpul este de 1 an, vei obtine aceleasi rezultate.

Alaptarea ajuta la reducerea nivelului de hormoni cancerigeni din sangele mamei, iar la incheierea perioadei de alaptare, organismul se debaraseaza de celulele afectate care, in viitor, pot deveni cancerigene.

Nu doar mamicile au de castigat de pe urma alaptarii, ci si copiii.
Hranirea la san reduce si riscul aparitiei cancerului la copii, diminuand sansele de obezitate, cunoscut fiind faptul ca excesul de greutate favorizeaza aparitia unor diverse tipuri de cancer.

"Pentru ca rezultatele cercetarilor sunt foarte convingatoare, recomandam noilor mamici sa alapteze timp de 6 luni. O scadere a riscului de cancer la san cu 5% iti poate parea o diferenta mica, insa cu cat perioada de alaptare creste, cu atat vei reduce si riscul acestei boli," declara Dr. Rachel Thompson.

Pe langa aceste beneficii, alaptarea reduce si riscul de cancer ovarian, de atacuri de inima la femei, iar pe copii ii protejeaza de astm, alergii, colici, sau infectii.

Sursa: MailOnSunday
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod