Al 44-lea Congres de Cardiologie la Poiana Brasov

In perioada 21-24 septembrie, a avut loc la Poiana Brasov al XLIV-lea Congres National de Cardiologie, la care au participat peste 1.200 de persoane, dintre care 914 sunt membrii Societatii Romane de Cardiologie. Congresul a fost grupat pe conferinte, sesiuni si minicursuri cu titluri interesante precum "Activitatea fizica in modelul cultural mixt rural-urban din Romania: gratie efortului la munca si acasa". Au fost lansate si 7 carti ce au avut un surprinzator succes, una dintre ele vanzandu-se complet, inca din prima zi: "Esentialul in ecocardiografie", semnata de dr. Carmen Ginghina, Bogdan A. Popescu si Ruxandra Jurcut. Cu ocazia acestui congres, care s-a desfasurat la nivel european, s-au sarbatorit 10 ani de parteneriat intre Societatile Romana si Italiana de Cardiologie.
Peste 60 de tineri medici romani au beneficiat de training-uri gratuite in Italia (o luna la Milano), in special pentru ecocardiografie. Prof. dr. F. Faletra (coordonatorul din partea italiana al programului) a afirmat: "Tehnologia noua face minuni, ajuta mult doctorul in obtinerea rezultatelor mai precise si in economisirea timpului." "Colaborarea va continua si ne dorim sa fie si mai prolifica, sa facem astfel incat sa reusim sa trimitem tot mai multi tineri la specializare, pentru ca avem doctori talentati si dornici sa invete", a declarat prof. Cezar Macarie. In cadrul acestui congres a fost ales si noul consiliu de conducere al Societatii Romane de Cardiologie pentru 2005-2007. Presedinte este prof. dr. Radu Capalneanu, caruia ii urmeaza in functie prof.
dr. Carmen Ginghina. Vicepresedinti sunt dr. I. M. Coman si prof. dr. M. Vintila. Alegerea tanarului dr. Dan Deleanu in functia de "presedinte care urmeaza" pe perioada 2007-2009, a constituit marea surpriza a alegerilor, tinand cont de diferenta de voturi 150-80 fata de prof. dr. Maria Dorobantu. Profesorul Capalneanu este de parere ca Societatea Romana de Cardiologie este una dintre cele mai bine organizate, structurate si active societati medicale de la noi din tara. "Din punct de vedere al cardiologiei, putem intra si azi in Europa!", a sustinut acesta. Obiectivele imediate ale societatii se axeaza pe mentinerea standardelor ridicate si a colaborarilor cu societatile straine. Referitor la rezidenti, recentul comitet de conducere a Societatii Nationale de Cardiologie isi doreste sa organizeze in viitorul apropiat anumite sesiuni in cadrul congresului, prin care sa dezvolte gustul rezidentilor pentru stiinta actuala si pentru performanta obtinuta prin tehnologie.
Profesor dr. Carmen Ginghina recunoaste ca reteaua de baza a Societatii Nationale de Cardiologie trebuie revigorata. "Nu se poate invata numai cu 'stetoscopul', ci trebuie cautate fonduri nationale si europene destinate rezidentilor", a declarat ea la intalnirea cu presa. Acest punct de vedere este sustinut si de dr. Dan Deleanu, viitorul presedinte, care a declarat ca Societatea Nationala de Cardiologie are nevoie cat mai urgent de o modernizare, nu numai la nivel material, dar si la nivel de mentalitate: "Suntem pe ultimul loc in Europa la proceduri interventionale, din cauza infrastructurii deficitare. Avem putine centre mari de cardiologie in tara, probabil ne-ar mai trebui vreo 10, dar numai sala de cateterism costa 1.5 milioane euro. Dar judete precum Brasov si Sibiu nu au asemenea centre, ei folosesc tehnici de acum zece ani.
Anul trecut am facut 800 de proceduri interventionale, iar anul acesta am primit fonduri pentru numai 400. Nu numai ca nu sunt mai multe, cum ar fi firesc, sau macar tot atatea, ci sunt reduse cu 50%!". Pus sa aleaga intre preventie si cardiologia interventionala, Dan Deleanu, chiar daca si-ar dori ca acestea sa se poata face in paralel, opteaza pentru investirea in preventie: "Costurile mici aduc rezultatele mari."

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod