Acupunctura, utila in menopauza

Functia de reproducere a organismului uman e dependenta de energia rinichiului, care parcurge, conform medicinei chineze, mai multe etape de-a lungul vietii. La femeie, etapele de dezvoltare sunt de cate 7 ani, iar la barbat de 8. Procesele mai importante sunt aparitia dentitiei definitive la 7 ani, aparitia menstruatiei si ovulatiei la fete si a spermatogenezei la baieti la 14 ani, definitivarea cresterii la 21 ani, maturitatea fizica la 28, deplinatatea fortelor la 35, apoi un usor declin dupa 40, incat la 7 x 7 = 49 ani la femeie se instaleaza menopauza, iar la barbat la 8 x 8 = 64 ani se instaleaza andropauza.
La 14 ani, la fete se deschide ceea ce chinezii numesc ,meridianul Chong Mai", care s-ar traduce prin ,meridianul vital, plin, viguros" si care este, practic, traseul energetic ce strabate uterul. Pana la aceasta varsta, uterul este intr-o stare de ,hibernare", dar odata cu deschiderea meridianului care il aprovizioneaza cu sange si energie se trezeste la viata si isi activeaza functia de reproducere. La 49 ani, sau in jurul acestei varste, meridianul Chong Mai se goleste, se ,usuca", ceea ce in termenii medicinei moderne ar insemna scaderea hormonilor sexuali, urmata de toate celelalte modificari, uneori neplacute.
Efectele nedorite ale acestei treceri spre o noua stare a organismului feminin pot fi contracarate prin acupunctura, care are mecanisme specifice de reglare a functiei hormonale, fara efectele adverse ale administrarii de hormoni de substitutie.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod