Tartă cu ciocolată şi mentă: 5 trucuri ca să o prepari fără foc

Când am încercat prima dată o prăjitură preparată fără făină, ouă, lapte, unt/margarină şi, mai ales, fără ajutorul cuptorului nu-mi venea să cred ce deliciu am ratat atâţia ani.

Când am încercat prima dată o prăjitură preparată fără făină, ouă, lapte, unt/margarină şi, mai ales, fără ajutorul cuptorului nu-mi venea să cred ce deliciu am ratat atâţia ani. Dacă ai ştii cât de simplu se face şi cât de delicioasă este!

Iubesc deserturile preparate fără foc şi, de când le-am descoperit, sunt într-o continuă căutare de noi şi noi reţete. Trebuie doar să te gândeşti la combinaţiile care îţi stârnesc pofta şi să-ţi începi "creaţia". Pentru a prepara diverse tortuleţe ai nevoie doar de nuci/seminţe crude, fructe uscate şi fructe proaspete. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să faci un desert fără foc sau raw, cum se mai numesc ele.

1. Pentru blat/crustă ai nevoie de o combinaţie de nuci/seminţe amestecate cu fructe uscate sau miere de albine, puţină sare de mare şi extract de vanilie/baton de vanilie (opţional). Câteva variante de blat/crustă: migdale + fulgi de nucă de cocos + puţină sare + câteva curmale/prune uscate/magiun/miere de albine/sirop de agave; nuci + seminţe de floarea soarelui + puţină sare + fructe uscate/miere de albine; migdale + nuci braziliene + sare + fructe uscate sau miere de albine.
2.

La cremă ai nevoie de imaginaţie pentru a combina aromele din fructe, dar şi de un unt vegetal, cum ar fi: unt de cacao, ulei de cocos sau de palmier, pentru a menţine crema întărită. Câteva variante de cremă: nuci caju înmuiate în prealabil + miere de albine + zeamă de lămâie + vanilie (opţional) + ulei de cocos/ulei de palmier/unt de cacao; avocado bine copt + miere de albine/curmale + cacao pudră/pudră de roşcove; nucă de cocos + zeamă şi coajă de portocală + miere de albine + unt/ulei vegetal.
3. Pentru topping-uri ai nevoie de fructe congelate sau proaspete, amestecate cu miere de albine şi puţină lămâie. Câteva variante de topping: căpşuni proaspete sau congelate + miere de albine + zeamă de lămâie; cacao pudră/pudră de roşcove + miere de albine + scorţişoară, nucşoară, cardamon; nuci braziliene + apă + sare + miere de albine (topping de caramel). Combinaţiile pot continua, în funcţie de preferinţele tale.
4.
Ai nevoie de un robot de bucătărie, dar în unele combinaţii se poate folosi şi mixerul sau maşina de râşnit cafea.
5. Gândeşte-te la o combinaţie de tort normal care îţi place la nebunie şi încearcă să înlocuieşti ingredientele cu variantele de mai sus. De exemplu: curmalele/magiunul/prunele uscate vor lega compoziţia blatului (rol îndeplinit de ouă în torturile la cuptor), făina de seminţe şi nuci va înlocui făina albă, mierea de albine înlocuieşte zahărul rafinat, nucile caju sau avocado bine copt conferă compoziţiei o consistenţă cremoasă (înlocuiesc budincile, cremele cu margarină/unt, smântâna), untul de cacao/uleiul de cocos/uleiul de palmier menţin crema întărită, laptele de migdale făcut în casă îl înlocuieşte pe cel de vacă.

Cum am făcut eu tarta de ciocolată cu mentă, combinaţie care îmi place tare mult.

Ingrediente

Pentru crustă:
- 1/2 cană migdale
- 5-6 nuci braziliene
- 1/2 cană prune uscate
- puţină sare de mare.

Pentru cremă:

- 1 cană nuci caju înmuiate peste noapte
- miere de albine, în funcţie de cât de dulce vrei crema
- apă (cât se cere pentru ca blenderul să amestece crema)
- 1 mână frunze proaspete de mentă
- 6 picături ulei esenţial de mentă (pentru uz intern)
- puţină zeamă de lămâie
- puţină sare de mare
- 4 linguri unt de cacao
- câteva frunze de mentă pentru ornat.

Mod de preparare

1. Se pun in robotul de bucătărie migdalele, nucile braziliene şi sarea.

Se mixează şi apoi se adaugă prunele uscate fără sâmburi până ce blatul devine lipicios;
2. Se aşază în forma pe care o doreşti pentru tartă, folosind fie inele detaşabile, fie o presezi cu degetele într-o caserolă
3. Se amestecă în blender toate ingredientele necesare pentru cremă, în afară de untul de cacao;
4. Untul de cacao se pune într-un borcan şi se scunfundă într-un vas cu apă caldă, lăsându-l să le lichefieze;
5. După ce ai amestecat ai obţinut crema, la final se adaugă untul de cacao topit, se mai amestecă şi se toarnă peste crustă;
6. Se ornează cu frunze de mentă şi topping de ciocolată, daca preferi;
7. Se păstrează la frigider. Rezistă o săptămână, iar dacă îl pui în congelator rezistă şi mai mult timp. Dacă îl păstrezi la congelator, lasă-l câteva minute la temperatura camerei înainte de a-l consuma.

Poftă bună! Crede-mă că este foarte delicios! E testat şi pe persoane reticente la acest gen de deserturi.

Foto: Ioana Maroşan

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod