Găteşte fără foc: Tartă cu caise

Caisele sunt printre fructele mele preferate, de aceea nu am putut să rezist tentaţiei de a face un tortuleţ nepreparat termic ca să văd cât de delicios iese. Şi nu mi-a înşelat

Caisele sunt printre fructele mele preferate, de aceea nu am putut să rezist tentaţiei de a face un tortuleţ nepreparat termic ca să văd cât de delicios iese. Şi nu mi-a înşelat aşteptările!

În drum spre serviciu am dat peste o femeie care vindea caise de ţară, parfumate şi coapte bine. Le-am recunoscut imediat pentru că am crescut cu ele la ţară la bunica şi le înhăţam din pom de îndată ce se rumeneau puţin. În plus unele dintre caise fiind şi foarte coapte erau bătătorite cum au căzut din copac, mai aveau şi pete, adică nu erau perfecte. Dar în ochii mei erau perfecţiunea întruchipată, mai ales în momentul în care le-am dus la nas.

Ce să vezi! Aveau miros, un parfum puternic de caisă coaptă :)

De aceea a şi ieşit tarta atât de bună! Iată cum am ales eu să combin aromele în funcţie de gusturile mele:

Ingrediente

Pentru crustă ai nevoie de:

- 1 cană seminţe de floarea soarelui crude;
- 1 cană de stafide şi câteva curmale;
- puţină sare.

Se macină seminţele în robotul de bucătărie, după care se introduc treptat stafidele, curmalele şi sarea până vei obţine o consistenţă lipicioasă. Dacă nu ţi se pare suficient de lipicios blatul, atunci mai adaugă puţină apă. În cazul în care nu ai robot de bucătărie, poţi să macini seminţele în râşniţa de cafea şi să înlocuieşti stafidele cu mierea de albine, astfel încât să poţi amesteca crusta cu o lingură de lemn.

Se pune crusta în inelele culinare şi se apasă cu ajutorul degetelor.

Pentru crema de ciocolată ai nevoie de:

- 1/2 cană nuci caju hidratate peste noapte în apă;
- 4 linguriţe zeamă de lămâie;
- 4 linguriţe miere de albine;
- 3 linguriţe cacao pudră sau mai multe, în funcţie de gust;
- 3 linguri ulei de cocos (palmier sau cacao);
- apă cât să se amestece nucile caju.

Se amestecă nucile caju şi restul ingredientelor în blender. Se adaugă câte puţină apă pentru a permite blenderului să amestece ingredientele până devin o pastă cremoasă. Se toarnă peste crustă şi se lasă la congelator câteva ore (2-3 ore) să se întărească şi să nu se amestece cu al doilea strat de cremă.

Pentru crema de caise ai nevoie de:

- 1/2 nuci caju hidratate peste noapte în apă;
- 4 linguriţe zeamă de lămâie;
- 4 linguriţe miere de albine;
- un castronel cu caise proaspete;
- 3 linguri ulei de cocos (palmier sau cacao);
- apă cât să se amestece nucile caju.

Se amestecă nucile caju şi restul ingredientelor în blender. Se adaugă câte puţină apă pentru a permite blenderului să amestece ingredientele până devin o pastă cremoasă.

Se toarnă peste stratul de cremă de ciocolată şi se dă la congelator.

Tarta cu caise se poate păstra la congelator chiar şi peste o săptămână, dar înainte de consum se lasă la frigider câteva ore sau la temperatura camerei o jumătate de oră.

Poftă bună!

Foto: Ioana Maroşan


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod