Budincă de amarant cu lapte de migdale

Amarantul este o cereală antică, considerată o proteină completă şi una dintre cele mai bogate surse vegetale de fier. Budinca de amarant cu lapte de migdale şi sos de merişoare este o

Amarantul este o cereală antică, considerată o proteină completă şi una dintre cele mai bogate surse vegetale de fier. Budinca de amarant cu lapte de migdale şi sos de merişoare este o opţiune nutritivă pentru micul dejun sau pentru un desert sănătos.

Demult voiam să încerc amarantul, cereala sau pseudocereala cum o numesc unii despre care am tot citit în cărţile scrise de medici celebri. Ea este considerată o proteină completă, înlocuind cu succes carnea, iar dacă este combinată cu alte cereale se formează o proteină superioară datorită conţinutului său bogat în lizină, am aflat de la medicul Gillian McKeith în cartea sa "Hrană vie pentru sănătate".

Se spune că amarantul a fost folosit ca aliment de bază de către aztecii din America Centrală cu mai mult de 6000 de ani în urmă. Eram tare curioasă de textura şi gustul pe care îl are aşa că am preparat o variantă de mâncare şi una de desert, având ca ingredient de bază amarantul.

Mâncarea de amarant cu sos de roşii şi ghebe a fost excelentă. Nu le-am combinat, ci am preferat să fierb amarantul separat (1 parte amarant în 3 părţi apă) la foc mic şi sub capac timp de 20 de minute, după care l-am ornat cu sosul delicios de ghebe, ceapă, usturoi, ardei roşu şi suc de roşii, înăbuşite toate câteva minute.

A fost un deliciu, dar în acelaşi timp mi-am dat seama că-mi plăcea la nebunie gustul amarantului şi mi-am închipuit că ar merge tare bine amestecat cu lapte de migdale. Mi-a amintit de grişul cu lapte pe care-l serveam des în copilărie :)

Şi aşa a rezultat reţeta de faţă - o budincă delicioasă de amarant cu lapte de migdale şi sos de merişoare pentru care ai nevoie de:

- 1/2 cană amarant;
- o cană şi jumătate de lapte de migdale (vezi AICI cum să-l prepari acasă);
- 1 linguriţă ghimbir proaspăt răzuit;
- 1 linguriţă ulei de cocos (opţional).

Când fierbe laptele se pune amarantul şi se lasă pe foc mic, sub capac 20 de minute până absoarbe tot laptele.

La final se amestecă ghimbirul răzuit şi uleiul de cocos, dacă vrei să-l foloseşti. Îi conferă o aromă foarte plăcută de nucă de cocos, dacă îţi place :)

Pentru sosul de merişoare ai nevoie de:

- 1/2 banană;
- un pumn de merişoare uscate;
- 1 mandarină;
- 1 linguriţă miere de albine;
- puţină apă, dacă e nevoie.

Se mixează în blender toate ingredientele şi se toarnă peste budinca de amarant.

Poftă bună! :)

Credit foto: Ioana Maroşan

P.S. : Următoarea postare va fi pe 7 decembrie.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod