10 idei pentru un mic dejun sănătos

Mi se întâmplă adesea să intru în pană de idei pentru micul dejun şi am observat că nu numai eu întâmpin această problemă. Aşa că am făcut o listă sănătoasă pe care mă pot baza

Mi se întâmplă adesea să intru în pană de idei pentru micul dejun şi am observat că nu numai eu întâmpin această problemă. Aşa că am făcut o listă sănătoasă pe care mă pot baza dimineaţa când sunt pe fugă.

Acum pot să spun sincer că nu beau cafea, decât foarte rar şi am constatat că-mi este mult mai bine fără ea: dorm mai bine, adorm repede (chiar instant :)) şi mă trezesc odihnită, nu sunt agitată şi mă concentrez mai bine la muncă.

Dacă am nevoie după masa de prânz de un mic elan energic mă bazez pe un ceai verde simplu, neîndulcit care, în cazul meu, dă roade fără să îmi dea palpitaţii şi să-mi dea o stare enervantă de agitaţie.

Dimineaţa îmi place să optez pentru diverse combinaţii, în funcţie de cât de foame îmi este, urmând ca la 3 ore după micul dejun să iau o gustare sănătoasă (de exemplu, nuci/seminţe crude, un fruct).

Iată o mică listă cu alimente numai bune de consumat dimineaţa pentru un plus de energie pe care să-l ai toată ziua:

1. Un smoothie verde, adică un amestec de frunze de spanac cu 1 măr, 1 banană, 1/2 lămâie, 1 lingură seminţe crude de cânepă şi apă (în funcţie de consistenţa dorită). Sau şi mai simplu: frunze de spanac + 1 măr + 1 banană + zeamă de la o lămâie + apă.

2. Un smoothie cu lapte vegetal/fructe. Cel mai mult îmi place să amestec lapte de migdale + 1 linguriţă pastă de susan + 1 banană + 1 lingură seminţe crude de cânepă + puţină cacao sau pudră de roşcove.

3. Lapte vegetal cu cereale homemade. Nu aleg niciodată cerealele din comerţ, ci prefer să amestec nuci, seminţe de floarea soarelui înmuiate peste noapte în apă şi pe care le macin cu robotul de bucătărie.

Îmi place să amestec cereale homemade + lapte de migdale + stafide/fructe goji/merişoare uscate + 1 banană.

4. Pateu din seminţe de floarea soarelui crude. Pun în robot seminţe de floarea soarelui înmuiate câteva ore în apă + seminţe de susan (sau pastă tahini de susan) + puţină ceapă + verdeaţă + apă + curry/boia de ardei iute.

5. Bruschete cu roşii, anşoa şi capere. Poţi să le faci şi mai simplu cu roşii, ulei de măsline şi oregano. Un deliciu!

6. Sandviş cu seminţe încolţite/germeni. Pe pâinici simple din hrişcă, apă, chimen, sare şi ulei deshidratate iarna pe calorifer sunt mult mai gustoşi. Pun humus (pastă de năut) + felii de avocado + ardei roşu + germeni de lucernă/ridichi/schinduf. Preferaţii mei sunt cei de ridichi.

7.

Guacamole sau pastă de avocado. Pisez un avocado foarte copt şi-l amestec cu puţină sare, piper, suc de lămâie, mărar şi foarte foarte puţină ceapă verde (o codiţă, doar pentru a-i da gust). Opţional poţi să pui o roşie mică tăiată cubuleţe, ardei sau praf de chilli. În cazul în care eşti în ziua ta liberă, nu te limita la o codiţă de ceapă, ci pune mai multă.

8. Terci de ovăz sau quinoa cu lapte vegetal. Pun la încălzit laptele, adaug fulgi de ovăz/quinoa şi las compoziţia la foc mic 5 minute. Se ia de pe foc şi se lasă sub capac 2-3 minute. Se consumă în amestec cu felii de măr, banană, stafide, miere de albine, scorţişoară.

9. Omletă din tofu (brânză de soia) cu ceapă şi ardei. Scurg tofu, îl fărâmiţez şi-l pun într-o tigaie cu 1 linguriţă de ulei.

Adaug apoi praf de curry pentru a-i da o savoare şi las puţin la călit (5 minute), amestecând des cu o lingură de lemn. Se adaugă apoi puţină ceapă + ardei + câteva felii de ciuperci şi verdeaţă.

10. Pateu de linte/năut/fasole bătută. Boabele fierte le amestec cu ulei de măsline, zeamă de lămâie şi diverse arome/verdeaţă preferate (curry, pătrunjel, mărar, boia). Le folosesc ca înlocuitor pentru margarină, unt, pateuri din comerţ.

Tu ce alegi pentru micul dejun?

Foto: Ioana Maroşan


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod