Stresul si durerile de spate

Ridicarea greutatilor nu este singura sursa de "stres" pentru spatele tau. Stresul mental sau emotional poate produce aceleasi pagube si cu totii intampinam situatii stresante in fiecare zi.
Tensiunea creata de stresul emotional iti poate provoca dureri de spate si, mai tarziu, poate duce chiar la probleme mai serioase.


Efectele stresului

Multe persoane depoziteaza stresul in muschi si in special in muschii umerilor si ai gatului. Il poti simti ca pe o tensiune care apare in spatele gatului si de acolo coboara sau urca. O zi proasta la munca sau un interviu pentru slujba te poate face sa simti aceasta tensiune.

Ce cauzeaza de fapt durerea? In mod normal, sangele circula prin muschii spatelui si ai gatului destul de usor.
Cand esti stresat emotional, anumiti muschi devin incordati si strang vasele de sange, iar sangele circula cu greutate. Cand spatele si gatul nu primesc cantitatea suficienta de sange, te anunta folosind durerea drept metoda de comunicare.

Alaturi de disconfortul temporar, aceasta tensiune cauzata de stres poate avea si alte consecinte mai grave. Pentru ca sangele transporta nutrientii si oxigenul de care muschii tai au nevoie pentru a functiona, reducerea cantitatii de sange poate afecta muschii, iar acestia devin slabiti si predispusi accidentarilor.


Invata sa recunosti atunci cand starea de spirit si nivelul de stres iti afecteaza conditia fizica. Cand simti aceasta tensiune, fii prudent si evita activitatile care presupun un efort fizic mai mare din partea ta.


Evita situatiile stresante

Cum poti lupta cu stresul? Exista multe metode. Incearca sa identifici persoanele si situatiile care au tendinta de a te supara si evita-le. Asta este cel mai bun medicament. Dar exista situatii si persoane ce nu pot fi evitate, cum ar fi problemele in trafic, deadline-urile de la servici sau un sef suparat, pentru ca fac parte din viata de zi cu zi.


Un alt lucru benefic pe care il poti face pentru tine este sa inveti sa anticipezi astfel de probleme din timp si sa nu le lasi sa te afecteze. Poate chiar sa gasesti o cale prin care sa faci situatiile stresante mai usor de indurat. De exemplu, daca nu suporti sa petreci orele de varf in trafic, planifica-ti o ora la sala de gimnastica dupa programul de munca. Eviti aglomeratia din trafic si te relaxezi.

Poti incerca si sa renunti la anumite obiceiuri care iti pot agrava situatia. Cafeina si nicotina pot mari starea de anxietate.


Desigur, mai este si vechea metoda de relaxare. Gaseste un loc linistit, inchide ochii, pune o melodie linistitoare, respira incet si profund si imagineaza-te pe plaja, lenevind la soare.

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Pusa Oancea pe 22 Feb 2008, 13:44
    Ignora stressul, fredonand

    In situatii stressante, fredonez incet, aproape in mine o cantecel vesel,relaxant si nu las sa ma supere nimic.

    0
    0

  • mirela murad pe 6 Feb 2008, 15:57
    parere

    Sa va spun sincer,stresul nu ni,l provoaca nimeni!Doar noi santem singurii care nu ne stim controla sistemul propriu.Asa ca trebuie sa ne punem mai mult creierul la contributie si sa ne autosugestionam singuri!E cel mai bun medicament!!! INCERCATI SA VA FOLOSITI CREIERUL IN ORICE SITUATIE EXISTENTA SI VE-TI VEDEA REZULTATELE!!!!!

    0
    0

  • stefano pe 4 Feb 2008, 07:02
    Monotonie

    Stresul e indepartat de adrenalina. Mijloacele sunt variate si individualizate.

    0
    2

  • lena pe 2 Feb 2008, 09:19
    Dureri de spate

    Da este interesant si eu am aplicat aceste metode inainte de a le citi aici! Intr-adevar te mai scapa de tensiune, evitarea subientilor negativi din viata ta!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod