Control mamografie

Mamografie? Da, mulțumesc!

Olivia Steer a spus asta. Este împotriva mamografiilor pentru că: “1,3 m-i-l-i-o-a-n-e de femei din America au fost fals diagnosticate și tratate cu metode chimice agresive și letale împotriva unui cancer de sîn pe care nu îl aveau! De către medici incompetenți sau diabolici, chiar!”
Întregul text îl găsiți pe site-ul ei, aici.
Să faci o astfel de afirmație și să instigi o populație întreagă să-și refuze dreptul la un examen clinic, nu este corect, dragă Olivia. Pentru că așa cum spuneai și tu, discutăm despre cazul unui medic oncolog, care a fost condamnat la 45 de ani de închisoare „pentru că a fraierit peste 500 de persoane că ar avea cancer, tratîndu-le cu citostatice toxice în valoare de 35 de milioane de dolari”.

Avem medici buni în România

Pe lângă faptul că avem niște medici extraordinari, îți mai spun un lucru: când știi că ai o problemă de sănătate atât de gravă, nu consulți doar un medic. Ci te duci și mai ceri părerea la încă doi. Mă gândesc eu că dacă unul vrea să câștige milioane de dolari, poate din ceilalți doi se găsește unul care să fie corect.
Dar stai, în România nu e cazul pentru că medicii noștri sunt oricum prost plătiți.
Mamografie? Nu, mulțumesc.
Ecografie mamară, da. Căci, draga mea Olivia, femeile de vârsta mea trebuie să-și facă ecografie mamară anual, în schimb mama își poate face o mamografie. La fel, anual.
De ce trebuie să facem mamografie, respectiv ecografie?
Pentru că putem să ne salvăm propria viață, a fiicelor, a mamelor, a prietenelor noastre. Pentru că putem afla din timp dacă avem sau nu o problemă, pentru că prevenția e mai bună decât toate, pentru că ne oferim răgaz să cercetăm și să luăm cea mai bună decizie. 

Ce este ecografia mamară și când o folosim?

Ecografia (ultrasonografia) este o metodă imagistică pentru a vedea organele-țintă. Ecografia în sine nu este periculoasă pentru sănătate (mai ales dacă ținem cont că sarcinile sunt urmărite printr-o astfel de metodă).
În ceea ce privește țesutul mamar, ecografia este cea mai potrivită modalitatea pentru a diferenția un chist de un nodul (nodulul trebuie excizat chirurgical, chistul se tratează conservator).

Care este diferența între ecografie și mamografie?

Ecografia este destinată tuturor femeilor, chiar și fetelor aflate la pubertate sau femeilor însărcinate. Mamografia nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor sub 45 de ani din cauza iradierii la care ar fi expuse.
Încă de la pubertate și până la menopauză, sânii unei femei se schimbă din cauza fluctuației de hormoni, de aceea pot apărea senzații de sensibilitate și tumefiere premenstruală, infecții ale sânilor, afecțiuni ale mameloanelor, noduli mamari, chisturi, adenofibroame sau chiar și cancer, un cuvânt care o sperie atât de mult pe Olivia Steer.
Cancerul poate fi identificat la timp dacă sânii se examinează periodic (75% dintre femeile care detectează cancerul mamar în faza incipientă se recuperează complet și am un astfel de exemplu în viața mea). Evident, lucrurile ar fi fost tragice dacă nu exista ecografia mamară anuală. Și da, mamografia nu poate detecta cancerul mamar întotdeauna, însă dacă medicul palpează sânul și consideră că există formațiuni suspicioase, poate solicita și o ecografie. 
Dacă leziunea nu arată ca un simplu chist benign, medicul folosește un ac subțire pentru a aspira lichidul, iar apoi este examinat pentru a detecta celulele maligne. Există și posibilitatea ca nodulul să nu poată fi aspirat, situație în care se apelează la biopsie.
Tratamentul în cazul cancerului mamar depinde de foarte mulți factori, dintre care și faza în care este descoperit, însă de cele mai multe ori presupune o combinație de tratament chirurgical, hormonoterapie, chimioterapie și radioterapie.
Eu spun DA ecografiei mamare și încurajez fiecare femeie să facă asta!

Cosmina Kovács
Cosmina Kovács
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • xyz pe 21 Sep 2016, 16:24
    FAZA

    Nu am auzit niciodata de barbatii suferinzi de cancer testicular ca ar trebui sa fie castrati pt. a se impiedica raspindirea bolii, in schimb "n" femei au ramas mutilate ca urmare a mastectomiei. Tema de gindire....

    0
    0

  • Madalina Eli pe 20 Sep 2016, 21:13
    Postare pe pagina Oliviei

    Am pus urmatoarele intrebari pe pagina Oliviei, pentru care am fost blocata, iar comentariile sterse. Rog cineva sa repuna pe pagina aceste intrebari, pe care nu le-a lamurit, din lasitate si rea-vointa: 1. De ce spune la sfarsitul postarii ca "Nu știu despre voi și nu mă bag, nu-i treaba mea!" daca vrea sa convinga atata lume cu argumente si cu ditai articolul - Nu vrea cumva sa-si asume moartea celor care ii vor urma sfaturile? Ii e frica de eventualele repercusiuni pe care le-ar putea avea? Daca e o simpla opinie, nu te duci la mamografie si gata, nu anunti pe toata lumea cu argumente, apoi bati in retragere. 2. Am adus in discutie problema radiatiilor emise de telefoanele mobile, wifi, antene la care toti suntem expusi, indiferent cat folosim mobilul. E mai nociva o mamografie decat expunerea zilnica la aceste unde electromagnetice? Rata mortalitatii ar fi fost mai mare din cauza expunerii zilnice la aceste radiatii. Dar medicii radiologi care lucreaza in acest mediu si se expun zilnic, ani de zile, de ce ar mai lucra acolo stiind ca vor muri mai repede? 3. Am spus ca nu se poate vorbi in termeni generali despre cancer la san fara a sti istoricul medical al pacientei, factorii de risc (fumatul, folosirea prelungita a anticonceptionalelor, avorturile si orice alt element care perturba aparatul genital si echilibrul endocrin). Exista cazuri si cazuri, situatii si situatii si cred ca e o stransa legatura intre avorturi, traumatismele sau agresiunile/interventiile asupra hormonilor, aparatului genital si cancer. Am pus aceste intrebari care au fost sterse, am fost blocata, nu pot posta, comenta, persoanele care au initiat discutii au fost si ele blocate. Incearca sa dezinformeze, cenzurand pareri nefavorabile, nedialogand, neaducand argumente care sa-i sustine punctele de vedere.

    1
    0

  • Mihai pe 19 Sep 2016, 15:52
    Mamografie ! NU Multumesc.

    Scanarea termica sau scanarea ultrasonica: Da ! Mamografie: NU ! Orice celula canceroasa e mai puternic vascularizata decat restul celulelor si are raspuns diferit la ultrasunete decat celulele sanatoase. Olivia Steer are dreptate. Nu mamografiei si NU otravirii si radiatiilor (cu maxim 2% sansa de succes). Fiecare are propria judecata si accesul liber la informatie. Cei care nu se documenteaza vor fi manipulati de sistem, mulsi de bani si omorati cu zile...

    0
    1

  • Claudiu pe 19 Sep 2016, 10:56
    Ecografie mamara

    Corect, consultul nu trebuie sa lipseasca niciodata, asociat cu eco sau mamografie dupa caz. Incorect - ecografia nu-ti poate salva viata. Ecografia are o sensibilitate ff mica in depistarea cancerului mamar, adica foarte putine cancere mamare in stadiile I si II pot fi depistate pe baza ecografiei. Poti sa-ti faci ecografie anual si sa nu depistezi cancerul. Asa cum spune si articolul, ecografia are o indicatie limitata in cazul sanului - in diferentierea tumorilor solide de cele lichide (chist). Godl Standardul in diagnosticul cancerului mamar e reprezentat in continuare de mamografie, utilizata la cine trebuie si cum trebuie, interpretata de medici cu experienta, singura capabila sa identifica cancere in stadiile I sau II, stadii care pot fi tratate. Screening-ul ecografic al sanului nu aduce niciun plus valoare diagnostica fata de un examen clinic bine facut de un specialist cu experienta in domeniu. E doar "la moda", pentru ca nu doare si nu face rau, iar multe clinici particulare isi promoveaza excesiv acest tip de investigatie ca sa isi amortizeze aparatura foarte scumpa in care au investit. Deci....tot la lipsa de etica medicala ajungem.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod