Cancerul la sân. Programul de reconstrucţie mamară este refinanţat de stat


Profesor doctor Alexandru Blidaru, şeful clinicii de chirurgie a Institutului Oncologic Bucureşti

Ce trebuie să faci ca să previi cancerul la sân


Nu există o analiză care să fie considerată cea mai bună, după cum aflăm de la Profesor doctor Alexandru Blidaru, chirurg oncolog. "Ecografia, mamografia, RMN-ul sunt investigaţiile recomandate pentru depistarea timpurie a cancerului la sân. Niciuna nu poate fi considerată a fi cea mai bună, ci mai degrabă toate împreună", explică chirurgul oncolog.

Ecografia mamară este o investigaţie non-invazivă care poate să fie efectuată de la orice vârstă. Este complemantară mamografiei şi permite diferenţierea dintre o masă solidă şi un chist, dar şi vizualizarea leziunilor atunci când sânii sunt denşi.
 
Mamografia se face peste 40 de ani. Ea presupune o serie de imagini ale ţesutului sânilor realizate cu raze-x. Pentru femei este un test deosebit de important deoarece cu ajutorul mamografiei, cancerul la sân poate fi detectat încă din primele faze.

RMN-ul nu iradiază şi este o metodă neinvazivă care poate să fie folosită la recomandarea medicului.

Dacă ai constatat prezenţa unei formaţiuni tari la nivelul sânului, prezintă-te la un control de rutină la medicul ginecolog.

Pe lângă acest simptom, pot să apară altele care necesită de urgenţă prezentarea la ginecolog, deoarece pot să anunţe dezvoltarea unor formaţiuni canceroase la nivelul sânului: durere, scurgeri mamelonare (mai ales dacă sunt prezente la un singur sân), înroşirea sau inflamarea unui sân, ulceraţie tegumentară, mâncărime.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod