Ce simte copilul meu?

Oare te-ai intrebat ce simte copilul tau? Dincolo de ceea ce face, dincolo de ceea ce zice, dincolo de ceea ce are nevoie... Sigur te-ai gandit ce-si doreste, cum sa faci sa-i fie bine, cum sa-l ajuti cand nu poate, cum sa-l inveti cand nu stie.
Tu, mama lui si tu, tatal lui l-ati vazut de atatea ori plangand, de atatea ori razand, poate chiar dandu-se cu fundul de pamant sau incercand sa-si repare jucaria pe care tocmai o stricase. V-ati simtit voi insiva tristi, bucurosi, enervati... dar v-ati intrebat ce este in spatele lacrimilor lui sau dincolo de intrebarea pe care v-o pune: "Imi cumperi jucaria asta?".

Pentru el este greu sa puna in cuvinte sentimentele, sa spuna "sunt nerabdator", "sunt trist", "mi-e pofta", "asta ma infurie"... Uneori auzim cate un "mi-e frica....", "imi place...", "m-am plictisit". Tu ce simti cand il auzi? Oare te bucuri la gandul ca micutul poate exprima ceea ce simte sau macar se straduie s-o faca? Sau esti gata sa-l corectezi, sa-l impaci, sa-i distragi atentia, spunandu-i: "Nu ai de ce sa-ti fie frica, nu e nimeni sub pat", "Ajungem imediat si n-o sa te mai plictisesti", "Lasa asta, uite ce ti-am cumparat!".

Ce-ai zice daca astazi ti-ai intreba copilul ce simte, daca ai incerca sa vezi ce il face sa planga, sa rada sau sa-i fie teama. Exista si in copilul tau ca si in tine o gramada de sentimente, stari, conflicte. De multe ori simte si el incertitudine, teama, scarba, nerabdare, vinovatie, bucurie, enervare, regret, pofta, placere, tristete, furie... e drept ca sunt cuvinte pe care nu le stie dar oare noi care le cunoastem intelesul, le folosim? Le aude copilul in jurul lui? Parca ne este din ce in ce mai greu sa le numim. E mai simplu sa spunem "sunt ok". Copiii au prins si ei siretlicul si spun "ma simt naspa", "ma simt super". Sa traim noi oare intr-o lume compusa doar din doua cuvinte, sa facem copii in aceasta lume sau.... sa ne mai gandim?

La ce foloseste sa simti? Dar sa spui ce simti? Ce facem cu ce simtim? Dar copiii ce fac? Punandu-mi aceste intrebri mi-am amintit de o mama care venise cu fetita ei la o consultatie. Parea ca ceva nu merge in viata lor. Fie ca mama nu era multumita, fie ca ceva i se parea in neregula cu comportamentul copilei. A incercat mama sa spuna de ce a venit, a incercat si fetita.... pana la urma am inteles ca ar vrea de la mine sa le spun ca nu e nimic in neregula... Genul acela de a veni la psiholog ca sa te asiguri ca totul merge bine, copilul se dezvolta normal, nu sunt semne de ingrijorare. Atunci am intrebat copilul care se uita nelamurit la mine: "Tu ce simti?...". Dar n-am apucat sa-mi termin propozitia ca mama a sarit ca arsa, spunand: "Ce conteaza ce simte, important este sa-mi spuneti daca e ok sau nu". Si atunci m-am intrebat si eu: "Conteaza ce simte? Conteaza ce simtim? Oare ce m-a facut s-o intreb asta pe micuta?". Apoi ea a inceput sa deseneze iar mama ei a iesit ca sa ma "lase sa-mi vad de treaba", asa cum s-a exprimat. Dupa jumatate de ora, ne-am vazut din nou si mi-a spus: "M-am gandit cat am stat afara la ce simte M si mi-am amintit ca adesea imi spune ca ii este frica...". De atunci m-a privit altfel decat ca pe o persoana pe care o plateste ca sa o asigure ca are un "copil ok".

Cate lucruri am afla daca am intreba un copil? Daca l-am lasa sa spuna ce simte fara sa ne temem de cuvinte ca frica, ura, sila, nefericire... Daca nu ne-am vedea obligati ca parinti ce suntem, ca  educatori, psihologi, medici sau simpli cunoscuti sa facem imediat ceva, sa-l contrazicem cand incearca sa spuna ce il doare, ce il sperie, ce il necajeste, sa indreptam "greselile" uneori inainte de a aparea.

Poti auzi ce simte copilul tau? Il poti lasa sa simta orice? Esti de acord sa-l inveti cuvintele care denumesc starea lui? Povesteste-ne experienta ta...

de Anca Pietraru, psiholog
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • simina pe 11 Nov 2006, 17:51
    fericirea

    ma intreb f. mult daca copilul meu este fericit si stau si/l privesc cum isi petrece timpul si incerc sa/i citesc pe chip daca e fericit sau nu.cea mai mare multumire a mea e sa fie el fericit tot timpul.

    0
    0

  • ioana pe 16 Oct 2006, 16:24
    Pentru NICOLETA

    Psihologul Anca Pietraru va va raspunde pe forumul TopSanatate, la linkul http://www.topsanatate.ro/forum/showthread.php?t=774. In fiecare luni puteti discuta cu Anca Pietraru in direct pe forumul nostru, la "Cresterea copiilor".

    0
    0

  • NICOLETA pe 10 Oct 2006, 08:55
    CLASA I

    Fetita mea de 6 ani jumatate vomita aproape in fiecare zi cand pleaca la scoala. Cred ca are emotii. A mai intanlit cineva aceasta situatie. Ce ma sfatuiti sa fac?

    0
    0

  • somesan laura pe 9 Oct 2006, 17:26
    copil sensibil

    Copilul meu are 4,06 ani,este un copil cuminte, intelegator.., dar totusi simt ca am gresit cu ceva, deoarece este un copil foarte, foarte pot spune extrem de sensibil. Toate trebuie sa fie asa cum doreste el, se supara din orice si psihologic vorbind se foloseste de sentimente exemplu: "mami de ce nu-mi cumperi ... ca nu te mai iubeste copilul tau Sergiu" Intrebarea mea este dispar formele astea de "manipulare a parintilor". Pot sa spun ca uneori cedez cu toate ca stiu ca nu trebuie pentru ca astia micii si dragalasi se folosesc de orice slabiciune a celor din jur, nu numai a parintilor, dar mai cu seama a lor.Comunicarea este totul dupa parerea mea si eu cred ca trebuie sa petrecem tot timpul posibil cu ei, timpul zboara si nu se mai intoarce, merita sa-i vedem cum cresc, cum creste capacitatea lor de a intelege si acapara cat mai multe notiuni despre tot ce-i inconjoara.Asadar mamicilor ascultati-va copii si pasurile lor si nu intotdeauna cresterea copilului dupa "carte" se potriveste, dar ajuta.(Implicatii si pe tatici in toata povestea asta reala). Laura dintr-un capat de tara.

    0
    0

  • Cami pe 6 Oct 2006, 09:50
    noi,parintii...

    Recunosc ca uneori nu-mi las fetita sa-si exprime punctul ei de vedere...desi micuta mea(6ani)incepe cu"dar ,mami,lasa-ma sa-ti explic";stiu ca uneori gresesc ca nu-i ofer posibilitatea sa-si exprime supararea,desi stiu foarte bine ca trebuie s-o las .De cand eram copil imi spuneam ca atunci cand voi deveni mama,imi voi lasa copilul sa vorbeasca,sa spuna ce simte pentru ca eu nu am avut parte de intelegere ...Chiar daca tipa,urla,tranteste,copilul trebuie inteles ca astfel isi exprima nemultumirea si iti atrage atentia ca este nedreptatit,dar noi,suntem atat de preocupati de altele ca nici nu bagam de seama doleantele lor.Stiu ca gresesc atunci cand eu o cert(uneori "urland" la ea) si nu-i permit sa vorbeasca ci doar sa ma asculte ,dar uneori ma "trezesc",ma pun in pielea ei si vad altfel lucrurile...mult mai bine .Prietenele mele imi spun ca am multa rabdare cu copilul meu( comparativ cu ele)dar eu stiu ca se poate mai mult.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod