Cum imi invat copilul sa se spele pe maini?

Copiii sunt neastamparati si, pentru ei, orice obiect se poate transforma intr-o potentiala jucarie: noroiul framantat sub forma unei prajituri, o piatra norocoasa, mainile tinute in permanenta prin praful din gradina, o pisica, un caine sau chiar o broscuta ii pot deveni prieteni apropiati... Joaca, alergatul si, implicit, contactul cu suprafetele mai mult sau mai putin murdare sunt activitati care nu lipsesc din programul sau zilnic.

Totusi, in calitate de parinte, nu poti sa nu remarci pericolul care pandeste din umbra - milioane de microbi pot afecta starea de sanatate a copilului, provocandu-i neplaceri care, cu putina atentie si grija, pot fi evitate.

Prichindelul nu te asculta atunci cand ii repeti sa se spele pe maini inainte de masa, dar este important sa auda acest mesaj pana cand il retine si intelege cu adevarat importanta lui. Aceasta deoarece spalatul pe maini este, de departe, cea mai buna modalitate de a impiedica inmultirea germenilor si a bacteriilor si, in acelasi timp, il impiedica pe micut sa se imbolnaveasca.

Avand in vedere faptul ca toamna si, o data cu ea, noul an scolar bat la usa, spalatul pe maini este cu atat mai important - datorita unei igiene corecte a mainilor, copilul va fi ferit in colectivitati de pericolul de a contacta raceala sau gripa.
Acestea sunt afectiuni care se transmit usor, din cauza nerespectarii unor norme simple de igiena.

Spalatul pe maini - prima linie de aparare impotriva germenilor

Germenii, cum ar fi virusurile si bacteriile, se pot transmite in mai multe modalitati, in special prin atingerea mainilor murdare sau prin schimbarea scutecelor murdare. Microbii se pot raspandi si prin:

apa si mancarea contaminate;
picaturile de saliva eliberate din cavitatea bucala in timpul stranuturilor sau acceselor de tuse;
suprafetele contaminate;
fluidele corpului unei persoane bolnave.

In cazul in care copilul contacteaza germeni de la una dintre aceste surse, se poate infecta cu usurinta doar prin atingerea ochilor, a nasului sau a gurii. Si, o data ce infectarea s-a produs, de regula este doar o problema de timp pana cand fratii sai sau intreaga familie ajung sa se imbolnaveasca.

Spalatul frecvent pe maini este prima linie de aparare impotriva mai multor afectiuni si vorbim aici atat de simpla raceala, cat si de boli mai grave, cum ar fi meningita, bronsita, gripa, hepatita de tip A etc. De asemenea, cele mai multe tipuri de diaree infectioasa pot fi evitate sau stopate datorita actului simplu de spalare pe maini.

Cum ne spalam corect pe maini?

Iata cateva sfaturi pe care este preferabil sa le pui in aplicare pentru ca micutul tau sa fie perfect sanatos.
Apa si sapunul omoara germenii si ii tin departe de pielea copilului. Pentru a intelege mai bine, celui mic ii este necesara o demonstratie sau, si mai bine, spalati-va pe maini impreuna, de cateva ori pe zi, astfel incat prichindelul sa invete prin puterea exemplului ce obicei sanatos este acesta:

Spala-ti mainile in apa calda. Asigura-te ca apa nu este fierbinte pentru pielea sensibila a copilului.

Foloseste sapun si sapuneste-ti bine mainile atat pe partea exterioara, cat si pe cea interioara, prin frecarea palmelor una de cealalta. Repeta acest proces timp de 15-20 de secunde.

Nu este obligatoriu sa folosesti un sapun antibacterian - orice fel de sapun este bun.

Spala foarte bine si pielea dintre degetele mainilor, precum si unghiile si partea de dedesubt a acestora - trebuie retinut faptul ca acestea sunt zone in care microbii se aduna in mod special.

Nu uita de incheieturile mainilor - si pielea din aceasta zona intra in contact cu organele considerate "porti de intrare" a microbilor in organism (cavitatea bucala, nasul, ochii).

Clateste-ti mainile foarte bine si apoi usuca-le prin tamponarea cu un prosop curat.

In cazul in care prichindelul este reticent la sfaturile tale sau nu coopereaza pe deplin, il poti determina sa aplice acest obicei sanatos propunandu-i sa cantati impreuna pe parcursul neplacutei actiuni.
Poti inventa chiar tu o melodie adecvata situatiei, care sa dureze cat cele 20-30 de secunde necesare unui spalat pe maini corespunzator. In acest fel, il obisnuiesti pe cel mic sa asocieze aceasta activitate cu ceva amuzant si distractiv.

Daca sunteti plecati in oras, intr-o excursie sau in concediu si nu exista o chiuveta la indemana pentru a va spala pe maini de praful si mizeria inerente calatoriei, atunci poti folosi un gel antibacterian special. Este recomandabil ca acest gel sa nu lipseasca din geanta, trusa de calatorie sau chiar din ghiozdanul copilului - este mai bine sa fii pregatita pentru orice situatie, cu atat mai mult cu cat pe piata exista o oferta variata in acest sens.

Pentru a evita sau pentru a diminua raspandirea microbilor la toti membrii familiei, transforma spalatul pe maini intr-o rutina obligatorie, in special:

inainte de pregatirea mesei si inainte de a manca;
dupa fiecare utilizare a toaletei;
dupa ce ai facut curatenie in casa;
dupa atingerea animalelor, inclusiv a celor de companie;
dupa vizita facuta unui prieten sau unei rude bolnave sau dupa ingrijirea acestora;
dupa fiecare stranut, acces de tuse sau dupa ce ai folosit batista, pentru suflatul nasului;
dupa ce ti-ai petrecut timpul in afara casei (la joaca, in gradina, la plimbare cu cainele etc.).

Nu subestima puterea acestei actiuni, care poate feri sanatatea tuturor membrilor familiei tale de multe pericole! Cele cateva secunde pe care ti le petreci sapunindu-ti mainile si invatandu-l pe cel mic sa faca acelasi lucru, te pot scuti de vizitele nedorite la cabinetul medical.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod