Virusul sincitial respirator nu este o simpla raceala

Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 460000 de copii mor din cauza infectiilor severe cu virusul sincitial respirator sau a complicatiilor acestora. Afla care sunt simptomele virusului si cum poti le poti reduce?
Ce este virusul sincitial respirator?

"Virusul sincitial respirator este responsabil pentru cea mai mare parte a infectiilor respiratorii severe si in tara noastra. Cel mai expus este nou-nascutul prematur care nu are o structura pulmonara bine dezvoltata, iar acesti copii raman extrem de sensibili si ulterior", ne spune Conf. Dr. Silvia Stoicescu, presedintele Asociatiei de Neonatologie din Romania si sef al Sectiei de Neonatologie din cadrul Maternitatii Polizu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului.

Infectia cu virusul sincitial respirator sau VSR este foarte des intalnita la nou-nascuti, la sugari sau in prima copilarie. Este cea mai frecventa cauza de bronsiolita si pneumonie in primul an de viata, afectand aproape toti copiii pana la varsta de 2 ani. Infectiile cu VSR tind sa se produca in anumite perioade – din toamna pana primavara in zonele cu clima temperata, dar sezonul infectiilor cu VSR poate varia in functie de regiune, de aceea este cel mai bine sa intrebati medicul care este perioada de aparitie a acestor infectii in zona voastra.


Cat de grava este infectia cu VSR?

In cazul multor copii, VSR provoaca o raceala usoara. In anumite cazuri insa, cel mai adesea la copiii prematuri si la copiii cu boli pulmonare cronice sau boli cardiace congenitale, VSR poate provoca o infectie a plamanilor.
Acesti copii se pot imbolnavi foarte grav, fiind necesara internarea in spital.


Care sunt simptomele infectiei cu VSR?

La inceput, simptomele infectiei cu VSR se pot asemana cu cele de raceala si pot include:
  • febra;
  • secretii nazale;
  • alte simptome de raceala (stranut, indispozitie, modificari de apetit si somn).

Simptomele se pot agrava atunci cand virusul afecteaza plamanii si pot include:
  • tuse;
  • dificultati de respiratie;
  • wheezing (un sunet suierator in timpul expirului);
  • respiratie accelerata.


VSR este foarte contagios?

Da, infectia cu VSR este foarte contagioasa. Acest virus foarte raspandit se poate transmite prin orice tip de contact fizic – cum ar fi atingeri, sarut sau stransul mainii unei persoane infectate. Mai mult, VSR poate supravietui timp de cateva ore pe jucarii, pe o tejghea sau pe un servetel folosit. Virusul se transmite de asemenea aerian, prin stranut sau tuse.

Infectia cu VSR este foarte frecventa in zonele dens locuite si in centrele de ingrijire de zi (crese). O persoana poate fi expusa virusului si il poate transmite altora fara sa isi dea seama. De aceea, trebuie sa luati masuri foarte atente pentru ca micutul vostru sa nu fie expus VSR.


Cum se poate reduce riscul de infectie cu VSR?

Iata cateva masuri pe care, in calitate de parinti, le puteti lua pentru a reduce riscul de infectie cu VSR, atat acasa cat si in afara acesteia.
1.
Spalati-va pe maini cu apa calda si sapun inainte de a atinge copilul;
2. Daca sunteti raciti sau aveti febra si veti saruta copilul, infectia se poate transmite. Mai bine imbratisati-l sau mangaiati-l pe crestet;
3. In cazul in care alti copii mici au febra sau raceala, incercati sa nu ii lasati sa se apropie de cel mic. Acest lucru este dificil, deoarece copiii nu inteleg de ce nu se pot apropia de nou-nascut;
4. Amenajati in casa un „loc special“ pentru ceilalti copii mai mici, tot asa cum nou-nascutul are un loc special. Dotati-l cu carti de colorat si alte tipuri de jucarii creative;
5. Interziceti accesul in preajma copilului persoanelor cu simptome de raceala sau care au febra;
6. Nu duceti copilul in locuri aglomerate (mai ales crese, centre comerciale, intalniri de familie la care participa numeroase persoane);
7. Nu fumati in preajma copilului;
8. Interziceti fumatul in casa;
9. Este o idee buna sa lipiti o lista cu reguli intr-un loc din casa, pentru a vi le reaminti. Poate sunt greu de respectat uneori, dar sunt foarte importante pentru sanatatea copilului.


Ce trebuie sa tineti minte despre VSR?

VSR este extrem de contagios
Respectand masurile descrise mai sus, puteti reduce riscul de infectare a copilului vostru.
Daca aveti intrebari despre VSR, adresati-le medicului sau asistentei.

VSR este un virus sezonier
Infectiile cu VSR tind sa apara in tot sezonul rece (din toamna pana in primavara). Totusi, trebuie sa retineti ca infectia cu VSR poate aparea si in alte perioade ale anului.

Copiii cu risc mai mare de infectie cu VSR
La unii copii, in special nou-nascuti prematuri, copii care au deja o boala pulmonara cronica numita displazie bronhopulmonara (DBP) si copii cu boala cardiaca congenitala (BCC) semnificativa, infectia cu VSR poate fi foarte severa.

Prematuri
Unii copii nascuti inainte de termen au un risc mai mare de a dezvolta o forma severa de infectie cu VSR deoarece sistemele lor respirator si imun sunt incomplet dezvoltate la nastere. Astfel, virusul ataca un plaman incomplet dezvoltat sau deja bolnav al unui organism incapabil sa lupte cu infectia.

Displazia bronhopulmonara (DBP)
Displazia bronhopulmonara sau boala pulmonara cronica apare de regula ca urmare a oxigenoterapiei si/sau ventilatiei mecanice in cazul sindromului de detresa respiratorie la prematuri. Aceasta apare deoarece plamanii copiilor sunt subdezvoltati la nastere, iar oxigenoterapia si/sau ventilatia asistata pot afecta dezvoltarea normala a plamanilor.
Se recunoaste prin faptul ca nou nascutul respira cu mare dificultate si este dependent de O2 suplimentar (este cianotic atunci cand respira in aer atmosferic). DBP/BPC, in cazul in care este severa, poate fi amenintatoare de viata.

Boala cardiaca congenitala
Exista mai multe tipuri de boli cardiace congenitale (BCC). Unele tipuri de BCC pot creste marcat riscul de aparitie a unei forme severe de infectie cu VSR. Daca micutul dvs. are o boala cardiaca congenitala, solicitati medicului mai multe informatii.

Sursa: brosura elaborata pentru campania de educare nationala sustinuta de Ministerul Sanatatii si Asociatia Neonatologilor din Romania.

Citeste si:
O sansa la viata pentru copiii nascuti prematur
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod