Sportul usureaza simptomele sindromului premenstrual

Sportul este bun la toate, asta trebuie sa retinem. Daca inainte de menstruatie te simti obosita, deprimata si nervoasa, expertii iti recomanda miscarea. Incearca si vezi ce rezultate da in cazul tau!
Cat de eficient este sportul in acest caz?

Cateva studii efectuate au demonstrat clar ca activitatea fizica regulata poate fi extrem de benefica pentru tine, daca suferi de sindromul premenstrual. Asadar, expertii recomanda ca in fiecare luna cu 1-2 saptamani de perioada ciclului menstrual fa-ti timp pentru miscare.

In urma unui experiment, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Columbia Britanica (Vancouver) au constatat ca subiectii implicati in studiu (8 femei sedentare care au alergat zilnic timp de 6 luni) au raportat o atenuare a simptomelor asociate cu sindromul premenstrual: mai putina sensibilitate a sanilor, senzatie redusa de balonare si o stare de spirit mult mai echilibrata.

De asemenea, un alt studiu a aratat ca femeile care au efectuat o activitate fizica regulata inainte de menstruatie s-au confruntat cu mai putine dureri si stari de depresie comparativ cu cele sedentare.
 

Din pacate, rezultatele acestor cercetari nu se rasfrang si asupra persoanelor cu o forma severa a sindromului (disfunctia disforica premenstruala) care le impiedica sa indeplineasca acivitatile cotidiene.


Cum ma poate ajuta sportul?

Exercitiile fizice sunt o arma eficienta impotriva stresului. De asemenea, au rolul de a stimula metabolismul si a imbunatati circulatia sanguina. Pe masura ce sangele tau se pune in miscare, acesta transporta oxigenul si nutrientii catre celule, efectul fiind unul de revigorare a organismului. Insa, fii atenta sa nu exagerezi deoarece s-ar putea sa obtii efectul advers: accentuarea simptomelor.


Aerobicul poate fi o solutie potrivita pentru tine in aceasta perioada, stimuleaza productia endorfinelor si te ajuta sa scapi de anxietate, deprimare si schimbarile de stare asociate cu sindromul premenstrual. De asemenea, unii experti considera ca endorfinele au rolul de a stabiliza glicemia si a reduce pofta de dulciuri.


Ce exercitii sunt indicate?

In general, activitatile fizice moderate precum plimbarea, jogging-ul, ciclismul si inotul sunt cele mai indicate. 30 de minute de 5 ori pe saptamana din oricare dintre aceste activitati iti pot imbunatati starea de dinainte si dupa menstruatie.

Potrivit unui studiu efectuat pe 23 de subiecti care au participat la un program de aerobic s-a constatat o imbunatatire a simptomelor generate de acest sindrom: in special depresia.


Yoga este recomandata si iti poate fi de folos. Combinatiile ei de stretching usor, tehnici de respiratie si meditatie te elibereaza de tensiunea musculara, te ajuta sa te concentrezi mai bine si sa-ti stapanesti mai bine starea de dispozitie.

Articole utile:
Ce este sindromul premenstrual?
Dieta si sindromul premenstrual
Sfaturi pentru prevenirea sindromului premenstrual
Sindromul premenstrual si menopauza: remedii naturiste
Amenoreea sau absenta menstruatiei
Durerile si crampele menstruale: prevenire si remedii
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod