Infectia cu Chlamydia, cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala

Este cea mai frecventa infectie bacteriana cu transmitere sexuala in Europa si afecteaza mai ales tinerii sub 25 de ani. Potrivit ultimelor date furnizate de Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile, se estimeaza ca peste 200.000 de europeni se vor infecta cu Chlamydia trachomatis si nici macar nu vor fi constienti de existenta ei. Afla cum te poti proteja!
Infectia cu Chlamydia trachomatis este o infectie bacteriana a tractului genital care se transmite foarte usor prin contactul sexual. De asemenea se poate transmite foarte usor prin apa dintr-o piscina nedezinfectata. Accidental, boala se poate transmite si in urma folosirii unei toalete publice. Este foarte posibil ca nici macar sa nu iti dai seama ca ai contactat aceasta boala, deoarece simptomele asociate nu apar imediat sau pot sa nu apara deloc. Atat femeile, cat si barbatii pot sa contacteze boala care nu este o afectiune greu de tratat, insa daca nu este depistata poate sa conduca la complicatii mult mai grave.

"Infectia cu Chlamydia trachomatis poate afecta foarte grav fertilitatea fetelor tinere, reducand foarte mult sansele de a ramane insarcinate. Avand in vedere numarul crescut de cazuri inregistrate in Europa, precum si existenta unor cazuri nedetectate, putem sa ne referim la infectia cu Chlamydia ca fiind o problema de sanatate publica. Oamenii trebuie sa fie constienti de faptul ca netratata, Chlamydia poate sa cauzeze boala inflamatorie pelvina si sansele de reproducere sunt mult diminuate la unele femei", avertizeaza dr.
Zsuzsanna Jakab, directorul Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile.


Ce compplicatii pot sa apara daca nu o tratezi?

Specialistii enumera si alte complicatii care pot sa apara daca nu urmezi un tratament adecvat si infectia cu Chlamydia nu este tratata:
  • endometrita: inflamatia mucoasei uterului;
  • infertilitate: cicatricile pe care le lasa o infectie cu Chlamydia in tuburile falopiene poate sa conduca la infertilitate;
  • epididimita: infectia cu Chlamydia poate sa inflameze epididimul (un tub lung si rasucit, aflat deasupra fiecarui testicul si care are rolul de a colecta si depozita sperma inainte de ejaculare). Aceasta afectiune se poate manifesta prin stari febrile, dureri la nivelul scrotului, inflamatii, mictiune frecventa si secretii la nivelul penisului;
  • prostatita: infectia cu Chlamydia se poate extinde spre glanda prostatica, determinand o inflamatie a prostatei. Simptomele care pot sa apara sunt de: durere in timpul actului sexual sau imediat dupa, febra si frisoane, durere la urinare, dificultati in pornirea jetului urinar sau intreruperea acestuia si dureri la nivelul spatelui;
  • infectii oculare: in cazul in care atingi ochii cu mana care are secretie infectata poate sa declanseze conjunctivita;
  • infectii ale nou-nascutului: trebuie sa stii ca infectia cu Chlamydia se poate transmite copilului in timpul nasterii, cauzandu-i pneumonie sau infectii oculare care pot conduce la orbire.

De asemenea, persoanele care sunt infectate cu Chlamydia sunt mult mai expuse riscului de a contacta virusul HIV sau alte boli cu transmitere sexuala cum ar fi gonoreea sau sifilis.


Simptomele: apar sau nu apar

Majoritatea femeilor si barbatilor care au contactat boala nu prezinta simptome, de aceea infectia poate sa treaca neobservata.
In ghidul stabilit de Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile cu scopul de a controla acest tip de infectie se precizeaza ca primele simptome pot sa apara abia dupa 1-3 saptamani de la contactarea bolii. Printre cele mai frecvent intalnite sunt: durerile la urinare; dureri la nivelul abdomenului inferior; secretii vaginale anormale; secretie albicioasa sau galbuie la nivelul penisului; dureri in timpul actului sexual; durerea si inflamarea testiculelor.

Specialistii de la Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile avertizeaza ca riscul de a contacta infectia creste odata cu numarul partenerilor sexuali, iar alte cauze clare nu au fost identificate pana in prezent. Este foarte important sa tratezi Chlamydia inainte sa apara complicatiile, de aceea este indicat sa iti programezi vizite regulate la un medic specialist.


Asa te protejezi!


E clar ca abstinenta este singura metoda 100% eficienta in preventia oricarei infectii, insa daca pui in practica masurile de precautie poti sa ai o viata sexuala sanatoasa. Astfel, iata cateva sfaturi pe care le poti urma pentru a impiedica infectia cu Chlamydia:

1.
Foloseste prezervativul!


2. Limiteaza numarul partenerilor sexuali!

3. Control periodic si teste pentru boli cu transmitere sexuala!

4. Evita spalaturile vaginale! Exceptand situatia in care au fost prescrise de catre ginecolog, femeile trebuie sa evite spalaturile vaginale, deoarece reduc numarul bacteriilor bune din vagin si cresc riscul infectiilor.


Sfatul specialistului
Dr. Iuliana Baltes, medic ginecolog si specialist in planificare familiala

"Pentru a diagnostica infectia cu Chlamydia trachomatis trebuie sa faci un test simplu care are o fidelitate de 99,98%. Se recolteaza o proba de secretie vaginala si se obtine rezultatul pe loc. Astfel, in maxim 20 de minute medicul iti poate spune diagnosticul. Este foarte important sa efectuezi cu regularitate acest test, mai ales daca avem in vedere implicatiile pe care le are Chlamydia in infertilitate. Daca rezultatele arata o infectie cu Chlamydia trachomatis, tratamentul trebuie prescris pentru ambii parteneri si boala este perfect curabila. Este vorba despre un tratament simplu cu anumite antibiotice, care trebuie urmat cateva zile, evitandu-se contactele sexuale pe perioada administrarii medicamentelor".
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anna pe 8 Sep 2014, 02:07
    chlamydia

    buna seara,apelez si eu cu disperare pt niste sfaturi ce ma macina de ani de zile. Cand am avut varsta de 16 ani am fost ramas insarcinata fara sa stiu ca fostul partener mi-a transmis clamydia la doar cateva saptamani am pierdut sarcina si ne stiind ce sa intamplat nu am fost la un doctor ieram mica si imi era frica sa nu afle parintii dar acum dupa 10 ani de zile tot incerc sa raman insarcinata dar nici un rezultat imi doresc foarte mult un copil cu toate ca am fost maritata si din cauza ca nu am putut avea copii sotul meau a facut cu o alta femeie si evident ma parasit va rog din suflet ajutatima si cel mai mic sfat miar fi de folos. Va multumesc

    0
    0

  • Adriana pe 4 Iul 2014, 18:35
    infectia chlamidia

    acum doi ani am luat infectia clamidia am facut testul si mi-a iesit pozitiv si m-am tratat .Doar ca mi-a aparut din nou si nu stiu ce sa fac ma tratez cu ovulele Cervugid si atat.Doresc daca puteti sa ma ajutati cu sfaturi sau orice.

    0
    0

  • Dr. Bruss pe 20 Iun 2014, 15:51
    Transitere

    Transmiterea acestur germen nu se poate face prin obiecte precum vasul de W.C. sau atingerea unei persoane infectate. Fiind vorba despre BTS, transmiterea se face doar prin contact sexual cu o persoana infectat, documentati-va inaite sa postati articole cu subiecte medicale

    0
    0

  • Tinka94 pe 9 Apr 2013, 23:08
    Chamidya

    ma bucur pt fetele care sau tratat usor,dar eu din pacate la fel sunt infectata si nushtiu care e cauza dar am facut deja 2 tratamente a cite 10 zile si inca nu sa tratat de tot

    0
    1

  • DANA 28 ANI ALBA pe 5 Mar 2011, 16:00
    INFECTIA CU CLAMYDIA

    Am fost depistata cu infectia asta, CLAMYDIA, dar stati linistite fetelor pt ca eu sunt de 11 ani preuna cu sotul meu si dupa 10 ani de zile ne-am casatorit dar nu am avut alt partener in afara de el, dar cred totusi ca se poate transmite si de la bazine,stranduri,toalete publice .Am facut tratament 1 saspt cu KLACID 500 mg si eu si sotul si in prezent totul e ok ,dar mare grija la nr de parteneri pt ca conteaza fff mult, sunt asistenta medicala primara pe ginecologie si va sfatuesc sa aveti mare grija fetelor. PA.

    2
    5

  • ecaterina pe 2 Sep 2010, 20:10
    infectia cu chlamydia

    Am o nelamurire in privinta infectiei cu chlamydia,si as vrea din tot sufletul sa stiu raspunsul,va rog sa-mi raspundeti la aceasta intrebare:acum cateva luni am fost infectata cu bacteria chlamydia,nu am avut simptome prea puternice,doar k am fost la medicul ginecolog sa mi fac un control periodic cum il fac de obicei cam la 3 luni,am cerut sa mi se faca un test la laborator de specialitate in privinta bolilor cu transmitere sexuala.am primit raspunsul la o zi,a fost pozitiv,am urmat un tratament foarte puternic iar la o saptaman am fost din nou la control si boala infestata de bacteria chlamydia nu a mai fost depistata,insemnand k sunt vindecata.Am citit articolul dvs si am descoperit ca in urma infectiei cu bacteria chlamydia poate afecta foarte grav fertilitatea fetelor tinere reducand posibilitatea de a mai ramane insarcinate.asa k intrebarea mea ar fi:dak am avut bacterya chlamydia dar am tratat-o la timp mai pot ramane insarcinata?va multumesc anticipat!

    5
    1

  • alexandra pe 18 Iul 2010, 17:44
    tratament

    daca puteti,spuneti-mi si mie cum se ia doxicilina....la 12h,la6,si cate pastile.va multumesc!

    10
    3

  • cristina pe 17 Aug 2009, 10:46
    uter nedezvoltat

    acum cateva zile mi-am facut un control ginecologic si m-i s-a spus ca amuterul nedezvoltat(am 27ani).as dori mai multe informatii despre asta.nu stiu cui sa ma adresez(un mail,as vrea mai multe pareri).la doct ginecologi nu se dau ffff multe expliktii.va rog ajutati-ma.banii sunt ffff importanti mai ales in romania.nu ai bani ....poti sa mori k nu se uita nimeni la tine!!!!

    2
    2

  • craiova 57 pe 2 Iul 2009, 21:25
    infectia cu Chlamydia

    Multumim d na dr. Baltes pentru informatii! Sunt convinsa ca foarte putine persoane au aflat despre Chlamydia si aceasta pentru ca de cand sunt eu femeie n am intanlit nici un medic ginecolog din orasul meu care sa recomande o analiza pentru asemenea boala, mai ales ca spuneti ca in 20 minute se obtine informatia! Aceasta analiza se face de catre medicul ginecolog la consulatie sau se trimite la laborator? Aceasta este intrebarea mea! Eu am mai citit despre Chlamidia si chiar am cerut si analiza! Pe aici, nici pe la laboratoare nu cred ca se prea stie de aceasta analiza! Singurele analize in general pt. femei sunt cele pt. candidoza, tricomonas si un papanicolau..in rest...saraci in informatii si n detalii despre aceasta boala! N as vrea sa critic toti ginecologii...dar prea multa superficialitate, prea mare interesul pt. bani si doar atat...!

    1
    0

  • C pe 2 Iul 2009, 11:30
    chlamydia

    Chlamydia se transmite nu doar prin contact sexual. Pe marginea bazinelor, de ex, se acumuleaza diverse bacterii si infectii. Este arhicunoscut deja ca Chlamydia poate fi contactata, mai ales de femei, daca stau asezate in astfel de locuri. Atentie maxima la igiena, nu utilizati prosoapele sau lucrurile personale ale altora, atentie la toalete si dusuri publice!!!

    3
    4

  • adriana pe 2 Iul 2009, 10:59
    cresterea sanilor

    am 17 ani si miam inceput viata sexuala si de atunk nu imi mai cresc sani,nu am contacte regulate am avut 5 intro perioada de 10 luni si acum de doua luni nu am nik ciclu si nujtiu ce sa fac pt ca insarcinata nu sunt miam facut control si mia gasit o infectie ceva pt ca mia dat acele ovule vaginale leam terminat si acum nujtiu ce sa ma fac k menstruatia?ajutatima va rog

    1
    5

  • adriana pe 2 Iul 2009, 10:57
    boli sexuale

    am citit articolul si mi se pare foarte interesant,dar as vrea sa aflu mai multe si despre metodele contraceptive,dak se poate.

    0
    5

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod