Arsurile

Arsura este o leziune care afecteaza tesuturile organismului, fiind produsa in urma contactului cu variati agenti - caldura, substantele chimice, electricitatea sau lumina solara. Severitatea arsurii deinde de dimensiunea tesutului afectat si de profunzimea leziunii. Descopera cum poti acorda un prim ajutor persoanelor care se confrunta cu arsuri.
Arsurile sunt de 3 tipuri:
  1. Arsura de gradul unu - afecteaza stratul extern al pielii - epidermul.
  2. Arsura de gradul doi - afecteaza atat epidermul, cat si stratul inferior dermul.
  3. Arsura de gradul trei - cauzeaza cele mai mari probleme pentru ca distruge in totalitate cele doua nivele ale pielii (epidermul si dermul), extinzandu-se pana la tesuturile subiacente.

Cum sa tratezi arsurile minore?

  • Daca este posibil indeparteaza bijuteriile si imbracamintea din jurul leziunii.
  • In cazul in care arsura este foarte dureroasa, este destul de probabil ca ea sa fie superficiala. Trebuie sa te misti rapid pentru a reduce extinderea leziunii.
    Este indicat sa cureti leziunea cu apa rece timp de 10 minute - sau pentru o perioada mai mare de timp daca durerea persista. Daca nu este posibil sa tii sub un jet de apa rece zona afectata a pielii, aplica o compresa rece.
  • Acopera arsura cu o compresa sterila.
  • Prezinta-te la medic.


Cum recunosti daca o persoana care a suferit arsuri necesita spitalizare?

O persoana care prezinta arsuri ce afecteaza 15% sau mai mult din suprafata corpului (maini, picioare, piept) necesita spitalizare de urgenta, avand nevoie de ingrijire speciala - eventuale transfuzii de sange, aplicarea solutiilor saline etc. - din partea personalului medical.


Spitalizarea este necesara in oricare din situatiile urmatoare: daca fata, mainile, picioarele si organele genitale prezinta arsuri; daca persoana are o varsta fie mai mica de 2 ani, fie peste 70 de ani; daca organele interne sunt, de asemenea, afectate.


Prim ajutor pentru arsuri severe

  • Intinde victima, preferabil pe un asternut curat pentru a preveni contactul direct al arsurii cu pamantul.
  • Daca este posibil, indeparteaza inele, ceasuri sau haine care preseaza inainte ca zona respectiva sa se umfle. Nu indeparta nici un obiect (obiecte vestimentare, bijuterii etc.) daca este lipit de arsura. Acestea pot asigura protectie impotriva infectiilor si previn pierderea fluidelor.
  • Cheama de urgenta o ambulanta.
  • Acopera arsura cu un material curat - de exemplu, cu o fata de perna. Fixeaza-l pe locul leziunii cu ajutorul unei esarfe sau cu o fasie din acelasi material.
  • Pentru arsurile faciale este bine sa faci rapid o masca dintr-o fata de perna, taind gauri speciale care sa vina la nivelul ochilor, foselor nazale si al gurii.
  • Nu atinge arsura cu nici un fel de creme, unguente sau alte materiale murdare.


Dictionar de termeni

(Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro)

Epiderm - strat superficial al pielii; functia esentiala a epidermului este asigurarea unei bariere intre organism si mediul exterior.
Celulele moarte ale epidermului se elimina prin descuamare.

Derm - patura mijlocie a pielii, care separa epidermul de hipoderm. El protejeaza regiunile subcutanate de agresiunile mecanice si participa la schimburile termice intre mediul exterior regland pierderile de caldura ale organismului. Multumita numeroaselor sale vase superficiale, dermul asigura nutritia epidermului.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Iul pe 22 Mai 2009, 00:12
    Arsura

    Daca pielea nu s-a transformat in basici in urma unei arsuri cu ulei si nici nu am simtit senzatia de arsura se mai poate face ceva? A trecut 4 luni de atunci, si pielea e penetrata la nivelul obrazului stang. Am folosit crema pt. arsuri, ulei de sunatoare dar nici un rezultat, cred ca e superficiala dar e la nivelul fetei acesta e cel mai deranjant. Astept raspuns:). Mersi

    1
    0

  • Ligia pe 20 Apr 2006, 19:04

    Din proprie experienta, va spun ca pentru arsurile minore pe portiuni mici sau majore dureroase cand pielea s-a transformat in basiti, aplicati miere lichida. Durerea scade treptat si numai dureaza asa mult si pe deasupra grabeste procesul de vindecare. Sotul meu s-a ars foarte rau chiar in palma de curand si imediat i-am aplicat miere lichida si am repetat procesul pe toata durata zilei. De la o rana oribila in 24 h a devenit rana inchisa si nedureroasa.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod