Gastroenterita: Primele simptome şi cum te tratezi



Prevenirea deshidratării

Deshidratarea poate surveni rapid, cu consecințe grave în cazul copiilor de vârstă mică (sub 3 ani) și al persoanelor în vârstă. Deshidratarea se manifestă prin uscăciunea gurii și a pielii, reducerea cantității de urină, care devine închisă la culoare, iritabilitate, crampe musculare, scădere în greutate, senzație de slăbiciune.

Pentru a preveni deshidratarea, medicii recomandă consumul de lichide bogate în minerale: ceaiuri (mentă, afine), apă plată ușor îndulcită cu glucoză, supă limpede de legume, apă în care s-a fiert orez.
Soluțiile de rehidratare orală (SRO) sunt indicate mai ales sugarilor și copiilor.

În ceea ce privește regimul alimentar sunt indicate alimentele bogate în glucide și sărate precum pastele, orezul, morcovii fierți, pâinea prăjită și biscuiții sărați simpli. Fructele și legumele crude trebuie evitate până la normalizarea tranzitului intestinal.

Reducerea intensității și duratei diareei

Pentru a reduce intensitatea și durata diareei, medicii recomandă administrarea unui antidiareic care acționează rapid în vederea scăderii numărului scaunelor diareice.
Un astfel de antidiareic este gelatina tanat, o substanță care are următoarele proprietăți terapeutice:
  • protejează mucoasa intestinală inflamată prin formarea unei pelicule protectoare la nivelul peretelui intestinal;
  • restabilește rapid funcția normală a intestinului, prevenind deshidratarea;
  • neutralizează agenții patogeni, contribuind la eliminarea lor prin scaun.

Studiile clinice au demonstrat că gelatina tanat are efect antidiareic din primele 12 ore de la administrare. Gelatina tanat nu se absoarbe sistemic, nu acționează asupra sistemului nervos central și nici asupra motilității intestinale.
Este o substanță sigură și bine tolerată în tratamentul sugarilor și copiilor. Gelatina tanat are gust neutru, se dizolvă în puțină apă sau ceai și se administrează cu ușurință în cazul copiilor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod