Eritrocitele mărite, semn de boli grave

Ce se întâmplă dacă ai eritrocitele mărite? Ți-ai făcut un set de analize și nu știi ce înseamnă asta? Iată ce boli ar putea indica!
Globulele roșii, numite și eritrocite, hematii sau celule sanguine roșii conțin o substanță numită hemoglobină, ce transportă oxigenul în organism. Iată ce înseamnă creștere peste limita normală a acestora și ce boli ar putea semnala. 
 

Eritrocitele mărite. Ce trebuie să știi 

 
Cantitatea de oxigen livrată în țesuturile corpului depinde de numărul de globule roșii - eritrocite - dar și de buna funcționare a acestora.

Un număr mare de globule roșii este, în general, considerat a fi peste 6,1 milioane de globule roșii pentru bărbați, 5,4 milioane pentru femei și 5,5 pentru copii. De regulă, eritrocitele mărite sunt descoperite în urma analizelor făcute pentru o altă problemă medicală. Astfel, se ajunge la teste suplimentare, pentru a se stabili cauza eritrocitelor mărite. Deseori este posibil ca o insuficiență cardiacă sau alte tulburări ce limitează aportul de oxigen, cum ar fi apneea în somn, să ducă la creșterea eritrocitelor. Practic, dacă aveți un număr mare de globule roșii, atunci aveți ceva numit eritrocitoză.
Acest lucru va face sângele mai gros decât ar trebui să fie și ar putea crește riscul de formare a cheagurilor de sânge.

Analize care arată câte globule roșii ai în sânge:

- Numărul de celule roșii din sânge (RBC).
- Testul hemoglobinei
- Testul hematocritului
- Hemoleucograma completă (CBC)

Simptome în caz de eritrocite mărite:

- Oboseală
- Dificultăți de respirație.
- Dureri de cap
- Vedere încețoșată
- Tulburări de somn
- Dureri articulare
- Piele iritată
- Amorțeală și/sau furnicături
- Sângerări nazale
- Învinețire ușoară
- Formarea cheagurilor de sânge (ce pot genera infarc, accident vascular cerebral, cheaguri de sânge în plămâni)
- Dureri osoase
- Mâncărimi, mai ales după ce ați făcut baie
- Amețeli
- Dureri abdominale
 

În ce boli ai eritrocitele mărite:

 

- Insuficiență cardiacă
- Boală cardiacă congenitală
- Policitemia vera (un cancer rar al sângelui)
- Tumori renale
- Afecțiuni pulmonare
- Hipoxie
- Apnee de somn
 
De reținut aici că și fumatul poate duce la creșterea numărului de eritrocite. 

Un număr mare de globule roșii din sânge poate fi un simptom al unei boli sau tulburări, pentru că nu întodeauna o afecțiune duce la creșterea acestora, ci și stilul de viață (administrarea de steroizi, locuitul la altitudine mare și fumatul).
 

Un hormon reglează producția de eritrocite

 

Principalul element ce reglează producția de eritrocite - globule roșii - este hormonul eritropoietina.
Acest hormon este secretat, în mare parte, de rinichi, deși circa 10% poate fi produs si secretat de ficat. Secreția de eritropoietină este reglată ca răspuns la nivelurile scăzute de oxigen din sânge. Se transportă mai mult oxigen către țesuturi când eritropoietina stimulează producția de globule roșii în măduva osoasă.
 

Ce cancere măresc eritrocitele

 

Unele tumori generează secreții foarte mari de eritropietină, ducând la policitemie și, implicit, mărirea eritrocitelor.
 
Iată ce tipuri de cancere cresc eritropietina: 
- carcinom hepatocelular
- carcinom cu celule renale
- adenom suprarenal sau adenocarcinoma
- cancer uterin

Eritrocite mărite în sarcină

 

Aceeiași factori măresc eritrocitele și la copii și la dulți. De asemenea, în sarcină, eritrocitele cresc din aceleași motive ca și la femeile care nu sunt gravide.
 
La un procent mic de nou-născuți (1-5%) poate apărea policitemia neonatală, ca urmare a unor transfuzii de sânge sau hipoxie intrauterine.
Copiii și, mai ales, bebelușii, nu au simptome în policitemie. Doar în forma primară pot apărea învinețiri, sângerări etc. Riscul este sporit în cazul bebelușilor prematuri sau a celor subdezvoltați pentru vârsta lor gestațională.
 
Tratamentul constă în prelevarea unui anumit volum de sânge și înlocuirea cu fluide a cantității prelevate, pentru a dilua concentrația de eritrocite sau transfuzii parțiale.

Stresul mărește numărul eritrocitelor

 

Eritrocitoza de stres, numită și pseudopolicitemie, este frecventă în cazul bărbaților cu obezitate, trecuți de vârsta de 50 de ani și care iau ca tratament un medicament diuretic pentru hipertensiune arterială. În multe cazuri, aceștia sunt și fumători.

În ce constă tratamentul 


Tratamentul vizează reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge și ameliorarea simptomelor, inclusiv scăderea numărului de eritrocite.
Uneori este indicată flebotomia, ce poate deveni tratament de întreținere, și donarea de sânge. 
 
 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod