Lichenul scleros si atrofic

Lichenul sclero-atrofic este o afectiune cronica de natura inflamatorie afectand predominant regiunea anogenitala a femeilor, dar poate afecta si barbatii si poate avea si localizari extragenitale ...
Lichenul sclero-atrofic este o afectiune cronica de natura inflamatorie afectand predominant regiunea anogenitala a femeilor, dar poate afecta si barbatii si poate avea si localizari extragenitale. Este considerata o boala a adultilor, insa poate aparea si in grupa de varsta 1-13 ani. Femeile sunt afectate de 10 ori mai frecvent decat barbatii.

Etiologia afectiunii este necunoscuta, insa exista studii care atesta o legatura intre aceasta si infectia cu Borrelia.

Tablou clinic


Lichenul sclero-atrofic se prezinta cu manifestari genitale si extragenitale. Leziunile cutanate sunt reprezentate de papule poligonale de culoare alb-sidefie, ivoire sau nuanta portelanului, care se pot uni intre ele. Leziunile vechi pot fi deprimate. Orificiile pilosebacee sau ale glandelor sudoripare dilatate pot fi obstruate de dopuri de keratina, facand pielea sa para ingrosata si rugoasa. Leziunile se pot insoti de bule, eroziuni, purpura si teleangiectazii.

La nivelul vulvei zonele hiperkeratozice se pot eroda, pielea devenind macerata. Regiunea vulvara devine atrofica, cu reducerea dimensiunilor clitorisului, a labiilor mici si a introitusului vaginal. Ocazional se poate intalni fuziunea labiilor mici cu cele mari. Leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase daca exista eroziuni, in special in timpul mersului si pot asocia disurie (dureri la mictiune) si dispareunie (dureri in timpul actului sexual).

La barbatii necircumcisi leziunile apar initial la nivelul preputului, care in timp devine scleros si nu mai pote fi retras, ajungandu-se la fimoza. Glandul apare albicios, de culoarea fildesului, cu pielea subtiata, semitransparenta, si poate prezenta mici hemoragii sub forma de purpura pe suprafata. Balanita recurenta este una din complicatiile frecvente.

Evolutie


In evolutia bolii, perioadele de agravare alterneaza cu perioadele de ameliorare. In cazul fetelor tinere, afectiunea se poate remite spontan. In cazul femeilor se ajunge la atrofia vulvei, iar la barbati afectiunea conduce la fimoza. Pacientii trebuie monitorizati pentru ca au un risc ridicat de dezvoltare a unui carcinom spinocelular la nivelul vulvei sau al penisului.

Tratament


Managementul bolii este extrem de important, din cauza potentialului atrofic devastator asupra labiilor mici si a clitorisului.

Tratament local:
  • dermatocorticoizii potenti (clobetasol propionat) si-au dovedit eficienta in cazul lichenului sclero-atrofic genital, insa utilizarea lor ar trebui limitata la cel mult 6-8 saptamani
  • pimecrolimusul si tacrolimusul topice aduc beneficii similare corticoizilor
  • androgenii topici sunt rar folositi in prezent datorita riscului de hipertrofie clitoridiana

Tratament sistemic:
  • hidroxiclorochina 125-150 mg/zi, cateva saptamani-luni de zile, cu monitorizarea potentialelor efecte secundare oculare
  • In cazul barbatilor circumcizia amelioreaza simptomele fimozei si in anumite cazuri poate determina remisiunea bolii.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Vraciul pe 12 Feb 2013, 16:12
    Tratament

    Clobetasol propionat(Dermovate) nu poate decit sa elasticizeze oarecum pielea,este o crema de intretinere si stopare a afectiunii, pt. vindecare completa cu refacerea melaninei folositi cu incredere Crema Naturista Cicatrizanta cu Tataneasa, care are in compozitie ceara de albine si propolis.Se gaseste la orice farmacie, in cantiatati limitate si costa acum in jur de 6 lei.Atit!Efect garantat!PH-ul neutru al pielii nu se reface aplicind pe ea alte produse chimice!E ca si cind ai vrea sa slabesti folosind steroizi anabolizanti!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod