Ce trebuie sa stim despre boala Lyme sau borelioza?

Boala Lyme este o afectiune bacteriana produsa de spirocheta Borrelia burgdorferi, de unde si denumirea sinonima de borelioza Lyme. Numele propriu Lyme vine de la denumirea oraselului american in care au fost depistate in anii ’70 primele cazuri.

Boala Lyme este o afectiune bacteriana produsa de spirocheta Borrelia burgdorferi, de unde si denumirea sinonima de borelioza Lyme. Numele propriu Lyme vine de la denumirea oraselului american in care au fost depistate in anii ’70 primele cazuri.

 

Boala este produsa de intepatura unei capuse infectate cu bacteria Borrelia. Este cea mai frecventa afectiune transmisa prin intepatura de insecte atat in Europa, cat si in Statele Unite. Cele mai multe cazuri apar primavara tarzie si vara, cand activitatea in aer liber este prelungita.

Boala evolueaza in 3 stadii:
Stadiul 1: boala localizata (eritemul migrator). Odata inoculata in piele, bacteria se multiplica si apare o leziune eritematoasa care se mareste pe parcursul catorva zile, capatand un contur inelar rosu, pe masura ce regiunea centrala (a intepaturii) revine progresiv la culoarea normala.

Zonele de electie pentru intepaturi sunt axilele, coapsele si regiunea inghinala. Vindecarea se face cu hiperpigmentare post-inflamatorie, alopecie localizata (pierderea parului) tranzitorie si descuamare.

Stadiul 2: boala diseminata (apare in lipsa tratamentului). In continuare Borrelia este transportata prin torentul sanguin la organe, avand o afinitate deosebita pentru piele, sistem nervos si articulatii. Este insotita de stare generala alterata, oboseala, febra, frisoane, cefalee, dureri articulare, musculare, anorexie, greata, voma, dureri abdominale si fotofobie. Leziunile cutanate sunt in numar de 2-100, seamana cu leziunile de eritem migrator, dar mai mici ca dimensiuni si pot aparea oriunde pe suprafata corpului cu exceptia palmelor si talpilor.

Alte simptome pot aparea ca urmare a afectarii sistemice:

  • paralizia nervului facial cauzeaza asimetria muschilor faciali si a fetei in general (se poate remite de la sine, chiar si fara tratament);
  • meningita cauzeza dureri de cap, febra si redoare de ceafa;
  • inflamatia nervilor cauzeaza ameteli si furnicaturi resimtite la nivelul mainilor si picioarelor;
  • edemul cerebral (encefalita) cauzeaza dificultati de invatare, confuzie si dementa;
  • episoade intermitente de artrita ce dureaza aproximativ o saptamana si afecteaza incheietura pumnului sau genunchii;
  • inflamatia structurilor cardiace (cardita - inflamatia inimii) conduce la tulburari de ritm cardiac.


Stadiul 3: infectie persistenta luni/ani de zile (acrodermatita cronica atrofica).

Diagnosticul se pune in general pe baza examinarii clinice asociata sau nu cu testarea serologica pentru Borrelia.

 

 

Cum se trateaza?


Tratamentul bolii incipiente se face oral cu antibiotice ca doxiciclina, amoxicilina, cefotaxim sau eritromicina. Stadiile tardive cu afectare de organ trebuie tratate in spital prin administrarea intravenoasa de antibiotice ca ceftriaxona, cefotaxim sau penicilina G.

 

 

Cum putem evita infectia?


Exista 3 metode de prevenire a infectiei:

1. Evitarea muscaturii de capusa prin evitarea zonelor impadurite in special pe timpul verii, purtarea de imbracaminte care sa formeze o bariera intre piele si mediu si aplicarea pe piele si haine a unui produs repelent;
2.

Indepartarea capuselor in cazul in care s-a produs intepatura cu ajutorul unei pensete si dezinfectarea regiunii cu solutie antiseptica;
3. Tratamentul antibiotic profilactic: capusa are nevoie de minim 18 ore pe suprafata corpului pentru a transmite infectia, asa ca o cura de antibiotic (doxiciclina sau amoxicilina timp de 10 zile) cat mai curand dupa producerea muscaturii previne dezvoltarea infectiei. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod