Aluniţele: 8 simptome alarmante

Este doar un mit faptul că nu trebuie să te atingi de aluniţe, avertizează medicii dermatologi. O modificare în aspectul ei sau alte semne alarmante necestiă un consult dermatologic. Află care sunt aceste semnale!

Este doar un mit faptul că nu trebuie să te atingi de aluniţe, avertizează medicii dermatologi. O modificare în aspectul ei sau alte semne alarmante necestiă un consult dermatologic. Află care sunt aceste semnale!

 

Fie ne naştem cu ele, fie apar pe parcursul vieţii, aluniţele nu ridică mari probleme. Însă, trebuie să le acorzi puţină atenţie şi să le verifici din când în când, iar în cazul în care remarci ceva suspect la forma unei aluniţe, nu ezita să mergi la un consult dermatologic. Nu doare, nu este incomod, trebuie doar să permiţi medicului inspectarea lor cu ajutorul dermatoscopului, un instrument care are o sursă de lumină integrată şi o putere de mărire de 10 ori. Astfel că examinarea dermatoscopică îmbunătăţeşte acurateţea diagnosticului cu 5-30% faţă de examenul cu ochiul liber.

 

 

Simptome care trebuie să te trimită la medic


1. Dacă ai o aluniţă care sângerează
2. Dacă ai o aluniţă care supurează
3. Dacă ai o aluniţă care prezintă senzaţie de măncărime accentuată
4. Dacă ai o aluniţă care te doare
5. Dacă ai o aluniţă care a crescut în suprafaţă sau în plan vertical
6. Dacă ai remarcat că aluniţa şi-a schimbat culoarea
7. Dacă aluniţa este asimetrică
8. Dacă ai observat margini neregulate la o aluniţă.

 

 

Când se recomandă îndepărtarea aluniţelor?


În urma consultului dermatologic, medicul va decide dacă este indicat să recurgi la îndepărtarea unei aluniţe.

 

 

Măsuri de precauţie

 

  • Ai grijă când şi cât stai la soare! Expunerea la soare trebuie să fie progresivă şi în afara orelor 11:00-16:00;
  • Foloseşte întotdeauna o cremă cu factor de protecţie ridicat;
  • Mergi la un dermatolog măcar o dată pe an pentru un control al aluniţelor;
  • Nu uita să îţi verifici singură aluniţele ca să observi eventualele transformări;
  • Dacă ai cazuri de melanom malign (cea mai agresivă formă a cancerului de piele) mergi la consult cel puţin o dată pe an.

 

Melanomul, cea mai agresivă formă a cancerului de piele


Melanomul apare atunci când melanocitele (celulele din piele responsabile de producerea pigmentului) cresc necontrolat şi invadează alte ţesuturi. Acest tip de cancer poate fi vindecat când este depistat precoce, dar este fatal când este lăsat să progreseze. Poate să apară oriunde pe suprafaţa corpului, pe piele aparent sănătoasă, dar şi pe aluniţe (nevi nevocelulari).

La bărbaţi, apare frecvent pe spate, trunchi, cap sau gât. La femei, melanomul apare frecvent pe picioare sau trunchi. De asemenea, nu este exclus să apară şi în zonele care sunt mai puţin sau deloc expuse la soare: pe tălpile picioarelor sau pe palme.

 

 

Sfatul specialistului

Prof. dr. Anca Zbranca, medic primar dermatolog la Clinica Roderma din Iaşi


"Melanomul este considerat cel mai agresiv cancer de piele, duce la moarte dacă este diagnosticat târziu, deoarece metastazează relativ repede. Însă, dacă este depistat în stadiul 1 este curabil. Prin urmare trebuie să prevenim apariţia lui, să ne protejăm de soare, să ne examinăm pielea şi aluniţele, ţinând cont de modificările care apar şi să facem un consult periodic la medicul dermatolog".

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mirela pe 3 Oct 2012, 10:36
    alunita

    Buna ziua,am o alunita mare pe spate in apropiere de coloana si este destul de mare cam 1,5cm si de ceva vreme la atincere simt o durere ,tin sa precizez ca acest tip de alunita se mosteneste din mama fica,nu stiu ce sa fac credeti ca e bine sa ma operez?am fost la medicul de familie si mia spus ca e benigna si nu trebuie sa ma preocup ,dar ma intereseaza mult sfatul dumneavoastra avand in vedere ca sunteti specializata in domenie si poate ma puteti ajuta,va multumesc.

    5
    0

  • Iustina pe 5 Apr 2011, 16:30
    Alunita inestetica

    Buna ziua. Ati putea sa-mi spuneti daca in urma unei operatii chirurgicale prin care se scoate o alunita se face cancer?(alunita are 1 cm) Va multumesc.

    17
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod