Si prietenii isi iau "la revedere"

Te tot gandesti la ea, iti amintesti ca nu de mult va impartaseati cele mai intime trairi, iar acum nu mai stii nimic de ea. Te evita, nu iti raspunde la telefon si este ocupata de cate ori...
Te tot gandesti la ea, iti amintesti ca nu de mult va impartaseati cele mai intime trairi, iar acum nu mai stii nimic de ea. Te evita, nu iti raspunde la telefon si este ocupata de cate ori o inviti in oras sau ai vrea sa o vezi. Te intrebi cu ce ai gresit si de ce te respinge. Se poate sa nu fie vina ta; pur si simplu prietena ta considera relatia dintre voi de domeniul trecutului.

Adesea preferam sa lasam legaturile de prietenie sa se dezlege de la sine decat sa le punem punct. Totusi, in prietenie, ca si in dragoste, despartirile sunt binevenite.

Amicitia este un pact tacit de egalitate si reciprocitate. Relatia de prietenie cunoaste un proces de idealizare si apoi de dezamagire. Pe cat sunt de puternice asteptarile, pe atat sunt de intense sentimentele, iar dezamagirea va fi mai mare.
O dezliuzie poate destrama o relatie de prietenie, fie ca este vorba de tradare sau de o evolutie diferita a celor doi amici.

In ambele cazuri functioneaza acelasi mecanism: intr-un anumit moment nu mai esti multumita de prietena ta, ea nemairidicandu-se la inaltimea a ceea ce credeai despre ea.

De cele mai multe ori, prieteniile se termina fara o reglare de conturi, in sensul ca niciunul nu reproseaza nimic celuilalt, doar ca pur si simplu nu il mai cauta. Pentru prietenul abandonat, ruptura este dureroasa, pentru ca relatia de prietenie, ca si cea de dragoste, face parte din sfera intimului, in care totul este facut cu pasiune, si despartirea nu este luata in calcul. Unul dintre prieteni crede inca in legatura eterna, pe cand celalat l-a sters deja de pe lista relatiilor sociale.

Intr-o epoca in care cuplurile au devnit mai fragile, gasesti in prietena ta un confident, legatura cu ea implinind nevoia ta de a avea pe cineva alaturi la greu.
De aici vine si suferinta simtita atunci cand trebuie sa te desparti de ea dintr-un motiv mai mult sau mai putin serios sau obiectiv. A pierde sau a rupe o legatura de prietenie inseamna a recunoaste ca ai fost inselata sau ca te-ai inselat.

Pentru unii, a pierde un prieten inseama a pierde ceva din propria persoana, mai ales in cazul in care cei doi indivizi s-au format impreuna sau au amintiri comune pe care nu le-au mai impartasit cu nimeni altcineva. Odata cu plecarea prietenului se inchide un capitol al vietii.

Daca este evident ca prieteniile ne ajuta sa ne formam, la fel de adevarat este si ca uneori despartirile ne permit sa avansam. Daca esti in situatia inversa si consideri ca prietena ta nu mai este demna de incredere, lucrurile sunt mai simple.
Nu exista nicio regula de a-ti lua ramas bun de la o prietena. Ii poti spune ca te-a dezamagit, asta in cazul in care crezi ca mai merita sa discuti cu ea.

Inainte de a lua o astfel de decizie, fa o lista a argumentelor pro si contra. O ruptura deschisa ii va face bine sau rau? Adesea este mai bine sa lasi lucrurile sa evolueze de la sine. Si, indiferent ce ar fi, nu uita ca nu trebuie sa intretii o prietenie cu orice pret. Invata sa te detasezi de lucrurile care nu iti sunt de folos. Pentru ce este buna o prietena de care nu poti da niciodata cand ai nevoie sau care ii face ochi dulci partenerului tau?

In cazul in care este vorba de o legatura foarte stransa in care unul dintre "prieteni" este elementul dominant, avem de-a face cu genul de relatie care trebuie rupta fara explicatii.
Aici este o problema de recastigare a libertatii, pentru ca relatia a depasit de mult granitele prieteniei, fiind dezechilibrata si lipsita de reciprocitate.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lalalalysutza pe 11 Nov 2008, 16:17
    cum pot aduce inapoi un prieten pierdut?

    sfaturi superi tari

    0
    0

  • anonima pe 9 Aug 2008, 22:43
    gandeste si aja...........?????

    priten=sprijin .dar daca acel prieten te tradeaza si spune altcuiva seceretele tele e bn sa vb sa te sfatuieski cu un priten sai ceri un sfat.......dar no zike toate prom tele unele ar fi bine sa te ti in secret totusi e viatza ta.no se jtie

    0
    0

  • Alina pe 1 Aug 2008, 18:44
    prietenia e foarte importanta

    Eu consider ca e foarte important sa existe in viata nostra macar o persoana careia sa ii poti spune ce ai pe suflet ... cand treci prin perioade mai proaste sa ai cui sa te descarci.... E greu sa treci prin viata singur / a, fara sa ai alaturi prieteni.... Nu gasesti usor o persoana sincera si devotata prieteniei,dar daca dai peste asa ceva, nu lasa asta la voia intamplarii...... Mare lucru in viata sa numesti pe cineva,din tot sufletul.... PRIETEN ...

    0
    0

  • BALTA NELU pe 22 Iul 2008, 22:32
    prietenia adevarata.

    LA BAZA RELATIEI ADEVARATE STA ADEVARUL .PRINCIPIUL NECONDITIONAT AL RELATIEI ESTE IUBIREA SI IERTAREA . INCREDEREA DEPLINA ,PROFUNDA ,ESTE,DORINTA DE CONTOPIRE,GANDIND RECIPROC ACEST ELEMENT;UNDE OFERIND TOTUL TRAIESTI CU ADEVARAT.

    0
    0

  • elena pe 20 Iul 2008, 22:15
    nu cred k e o idee buna sa nu exite un(o) priten(a)mai apropiat

    cui iy impartasesti ceea ce ai pe suflet dak nu ai un prieten cel mai bun??parintii nu cred k ar fi o solutie pt k ei nu au aceleasi idei k noi si nu pot accepta anumite lucruri.Trebuie sa fie cnv apropiat de varsta ta , kre sa t inteleaga sa te ajute si sa-ti dea sfaturi

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod