Programul de asistenta integrata pentru persoanele dependente de droguri

Fundatia de Ingrijiri Comunitare, in colaborare cu partenerii Integration si Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia deruleaza in aceasta perioada proiectul "Servicii de asistenta integrata pentru toxicomani – un model de participare comunitara".
Prin acest proiect se urmareste facilitarea accesului persoanelor dependente de droguri la servicii specializate, precum si cresterea calitatii serviciilor destinate toxicomanilor, prin implicarea personalului de ingrijire medicala primara in asistarea lor. 30 de medici specialisti in medicina de familie si psihiatrie au fost formati in domeniul dependentei de droguri.

Sistemul de referiri creat consta in stabilirea unor relatii functionale intre specialisti din domeniul adictiilor, medici de ingrijire primara (medici de familie, medici din sectii de urgenta ale spitalelor, psihiatri) si specialisti din domeniul legal (serviciul de Probatiune si Penitenciar). Acest sistem va fi monitorizat prin intermediul unor vouchere, pe perioada derularii proiectului, vizandu-se in final obtinerea unei asistari integrate a tinerilor afectati de consumul de droguri, prin implicarea serviciilor specifice si nespecifice care pot contribui la reintegrarea sociala a acestora.

80 de persoane afectate de consumul de droguri vor fi monitorizate de la intrarea lor in sistemul de servicii in adictii, precum si pe tot parcursul lor terapeutic.


Medicii de ingrijire primara vor avea un ghid de lucru

Pana la sfarsitul proiectului va fi realizat un ghid de lucru destinat medicilor de ingrijire primara, pentru acordarea de sprijin si referirea pacientilor dependenti de droguri catre servicii specializate. 1000 de medici vor beneficia de acest ghid.

Proiectul este finantat prin programul PHARE - 2006 - Suport pentru Dezvoltarea Serviciilor Comunitare de Sanatate Mintala si Dezinstitutionalizarea Persoanelor cu Probleme de Sanatate Mintala, Componenta B – Dezvoltarea Centrelor Comunitare de Sanatate Mintala.

Incepand din mai 2003, Fundatia de Ingrijiri Comunitare furnizeaza servicii medicale, psihologice si sociale destinate tinerilor afectati de consumul de droguri care au urmat in prealabil o cura de dezintoxicare, oferind sedinte de consiliere individuala si familiala, activitati de reintegrare sociala, tratament medical post-cura.
Datele de contact: Spitalul Clinic Colentina, Bucuresti, Str. Dr. Grozovici, nr. 1, Sector 2, Cladirea Ambulatoriului de Specialitate, telefon / fax: 021/210.52.85, e-mail: office@fic-droguri.ro


Ce este narcomania sau toxicomania?

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, "narcomania este starea de intoxicatie periodica sau cronica produsa de consumul narcoticelor de provenienta naturala sau artificiala". Cele mai recente studii privind consumul de droguri, alcool si tutun arata ca numarul adolescentilor romani care incep sa se drogheze este in continua crestere. Statisticile arata de asemenea ca in ultimii ani, varsta medie a consumatorilor  de droguri a scazut de la 20 - 25 de ani, la 15 ani.


Indicii care pot sugera consumul de droguri

  • schimbarile de comportament;
  • absenteismul scolar;
  • ochii rosii, "injectati";
  • pierderea apetitului, insotita de scaderi in greutate;
  • scaderea interesului pentru invatat, dar si pentru prieteni sau hobby-uri;
  • comportamentul ostil si uneori violent;
  • starile de somnolenta, apatie, oboseala;
  • tinuta neingrijita, igiena necorespunzatoare;
  • disparitia banilor sau a unor obiecte de valoare din casa;
  • iesirile cu un anturaj necunoscut, dubios;
  • folosirea unui limbaj diferit, vorbirea intr-un jargou specific.


Care sunt principalele tipuri de droguri?

Potrivit Agentiei Nationale Antidrog, principalele tipuri de droguri sunt:

1. Hasisul si marijuana: Hasisul (engl. "pot", "shit") este rasina secretata de glandele situate la nivelul frunzelor de canepa (Cannabis) si se comercializeaza in "bulgari" solizi sau placi presate si se prezina - in functie de tara de origine - in nuante de culoare rosie, maron, verde sau negru.
Marihuana (engl. "grass", "kif", "Heu", rom. "iarba") este un amestec din frunze, tulpini si inflorescente maruntite ale aceleasi plante, ce are aspect de tutun verzui taiat foarte fin;
2. Opiacee: heroina se extrage prin transformarea morfinei obtinute din opiumul brut, adaugandu-se diferite substante chimice intr-un proces chimic simplu, in mai multe etape.
3. Cocaina este extrasa chimic din frunzele tufei de coca. Cocaina are efect anestezic asupra terminatiilor libere nervoase de la nivelul mucoaselor si plagilor. In trecut, cocaina a fost folosita ca anestezic local, azi in acest scopt sunt utilizati derivati sintetici ai ei.
4. Halucinogene: LSD - substanta activa se dizolva in lichide, intr-o anumita concentratie, si se aplica apoi pe un substrat (zahar cubic, hartie sugativa, bucati de pasla, bucatele de hartie, tablete sau capsule) in vederea consumului; Dom (STP)- a fost elaborata de acceasi companie care produce Napalm-ul; PCP sau Angel Dust a fost elaborat in anii 50 ca antialgic, insa in 1965 a fost retras de pe piata, din cauza efectelor adverse deosebit de grave si reintrodus brusc in iunie 1967; ciuperci cu substante stupefiante de exemplu Psilocibina al carei efect este asemanator cu cel al LSD-ului.
5. Amfetamine: aceste substante simpatomimetice sunt derivati ai adrenalinei (epinefrinei) la care predomina efectele excitatoare centrale. De aceea sunt numite si "amine de trezire" sau "amine tonifiante".
6. Sedativele si somniferele.
7. Droguri sintetice (ecstasy): din cauza actiunilor si efectelor lor diferite, drogurile sintetice sunt greu clasificabile in grupe distincte. XTC (prescurtarea pt. Ecstasy) este atribuit frecvent grupei entactogenelor (droguri care permit contactul, "atingerea interiorului", de ex.
prin producerea sentimentului de fericire).
8. Metadona: are efect similar morfinei, din anii 1960 a fost utilizata (mai intai in SUA) ca substanta impotriva sindromului de abstinenta fizica in cadrul dezintoxicarii de heroina.
9. Solventii: in anii 50, inhalarea de cleiuri a fost larg raspandita in randul adolescentilor americani si suedezi. Adezivii care contin toluol si solventi volatili erau picurati pe batiste (care apoi au fost tinute in fata gurii si nasului), sau turnati in pungi, pentru inhalarea vaporilor acestora.


"Dependenta de heroina, postcura – element cheie in construirea unei vieti fara drog”

Un manual elaborat de Fundatia de Ingrijiri Comunitare care incepe prin a contura universul psihologic al dependentului care tocmai a urmat o cura de dezintoxicare si care se afla in pericolul iminent de a reveni la consum si continua cu sintetizarea metodelor si strategiilor de interventie necesare sustinerii lui in acesta perioada de recuperare, numita postcura. A fost publicat in 1500 de exemplare si distribuit specialistilor din cadrul: Centrelor Antidrog din tara, ONG-urilor care ofera servicii in combaterea consumului de droguri altor institutii interesate. Relatii pentru procurarea cartii la numarul de telefon 021-210.52.85.

Potrivit informatiilor oferite de Fundatia de Ingrijiri Comunitare, in tara noastra, majoritatea tinerilor toxicodependenti care au hotarat sa renunte la consumul de droguri apeleaza la serviciile de dezintoxicare din cadrul spitalelor. Cura de dezintoxicare dureaza intre 7 si 21 de zile avand ca scop depasirea dependentei fizice. Insa, se trage un semnal de alarma ca aceste demersuri nu sunt suficiente pentru renuntarea totala la drog, deoarece acest consum este insotit de o puternica dependenta psihica. In cazul in care dependentul de drog care a reusit sa obtina abstinenta prin dezintoxicare se reintoarce in mediul din care provine, fara a fi sprijinit in continuare in decizia sa de a renunta la drog, sansele lui de a ramane abstinent sunt foarte mici.



Linkuri utile

Informatii pentru parinti
Lista centrelor de asistenta a consumatorilor de droguri ale Agentiei Nationale Antidrog 
Lista centrelor de tratament pentru consumatorii de droguri


Sfatul psihoterapeutului
Lena Rusti, psihoterapeut la Mentarex Consult si specialist TopSanatate

"A recunoaste ca avem o problema implica sa recunoastem ca nu prea ne descurcam singuri, ca avem nevoie de ajutor dinafara pentru a trece de asta, ca am depasit o limita dincolo de care nu mai avem controlul. Si pierderea controlului propriei vieti este tare greu de "digerat". Desi constientizezi ca ai o problema, in loc sa o confrunti, incepi prin a consuma de unul singur, ascunzandu-te de cei dragi tie sau cei care ar fi in masura sa iti faca observatii, sa iti spuna ca ai exagerat. Mai mult decat atat, incepi sa renunti la lucruri, activitati sociale, ocupationale sau recreationale pentru a putea fi singur sau pentru a avea ocazia de a consuma substanta. Daca esti in aceasta situatie sau ai prieteni pe care ii identifici ca fiind in aceasta situatie, o discutie deschisa, cu el sau cu tine, poate fi un bun inceput. "

Video "Deschide ochii" - O campanie de informare initiata de Agentia Nationala Antidrog, finantata de Uniunea Europeana
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod