Dismorfofobia sau boala urateniei inchipuite

Este normal sa avem mici nemultumiri legate de corpul nostru, insa cand acestea se transforma in obsesii apare tulburarea dismorfica corporala sau dismorfofobia. Intr-o lume in care se pune mare accent pe frumusetea fizica, o persoana din 50 sufera de aceasta tulburare. Despre ce este dismorfofobia, cum se manifesta si cum poate fi tratata am discutat cu specialistul Topsanatate, psihoterapeutul Stefania D.Nita.

Ce este dismorfofobia?
 
Dismorfofobia sau tulburarea dismorfica corporala este definita ca fiind obsesia sau preocuparea exagerata pentru un defect fizic minor. Persoana afectata arata normal pentru cei din jur, insa nu si in viziunea ei.  Este "teama fara o cauza reala ca suferim de distorsiuni ale corpului (membre mai lungi sau mai scurte, picioare strambe, ochi, nas, gura care au suferit anumite contorsionari, bazin stramb sau coloana vertebrala distorsionata etc)," completeaza psihoterapeutul. "Imaginea corporala interna pe care o avem despre noi insine este distorsionata si traim sub teama imperioasa (fobia) ca suntem defecti corporal."
 

Ce declanseaza aceasta fobie?
 
Cauzele care pot declansa aceasta fobie pot fi, pe de o parte, exterioare, precum un accident grav in urma caruia, desi am reusit sa scapam cu bine, am ramas cu trauma experientei parcurse sau un accident soldat cu urmari in cazul unui membru apropiat al familiei.
Totodata, in familiile unde, un membru al acesteia, congenital (din nastere) este purtator al unui aspect dismorfic (picior, mana mai scurt, incomplet sau lipsa), copiii sau nepotii pot dezvolta simptomatologic, dismorfofobia.
 
Pe de alta parte, cauzele interne au o pondere si o importanta deosebita in dezvoltarea acestui simptom. Spre exemplu, daca pe parcursul copilariei in relatia cu persoanele importante, copilul a experimentat replici sub forma de indemnuri nevinovate de genul: "stai drept ca o sa ajungi cocosat; uite ce cocoasa ai facut... sau... nu iti mai roade unghiile ca ramai fara degete... sau ... nu mai manca atat ca o sa te ingrasi de n-o sa ti se mai vada picioarele de burta...
etc", ca viitor adult, acesta poate sa dezvolte teama de distorsionare coporala.

"Dismorfofobia tine preponderent de imaginea de sine si cu cat aceasta este mai distorsionata interior, cu atat riscul de a dezvolta aceasta fobie, este crescut," adauga specialistul.
 

Ce parti ale corpului sunt cel mai des vizate?

Dismorfofobia poate afecta atat barbatii cat si femeile, zonele gasite ca fiind "defecte" fiind de cele mai multe ori: picioarele, fata, palmele, talia (bazinul), sanii (in cazul femeilor) si inaltimea, bratele, penisul, fata (in cazul barbatilor).
 

Cum recunoastem o persoana cu dismorfofobie?
 
O persoana care sufera de dismorfobie prezinta simptome precum:

  • grija excesiva pentru felul in care arata, cum merge sau unde merge;
  • teama de a merge cu masina sau avionul;
  • dezvoltare colaterala a simptomelor ipohondriace prin analize si vizite repetate la medic ori a regimurilor alimentare drastice care conduc in timp la anorexie / bulimie;
  • izolare si lipsa socializarii;
  • se ascunde sub haine cat mai largi care ii acopera intreg trupul.
 

Tratament

Suferinzii cred ca solutia miraculoasa este chirurgia estetica.
Acest lucru insa nu e adevarat pentru ca "defectul" nu este real, ci doar in mintea lor. Chirurgia estetica poate chiar inrautati situatia, pentru ca persoana respectiva poate vedea rezultatele interventiei ca fiind dezastruoase sau isi poate descoperi un nou "defect".

Daca problema este descoperita din timp, tratamentul poate obtine rezultate foarte bune. Este indicat sa se urmeze "o cura psihoterapeutica de durata medie si lunga, iar pacientul trebuie sa ramana consecvent pe durata interventiei terapeutice," recomanda specialistul.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mihai pe 1 Sep 2013, 22:20
    dismorfobia

    Cred ca ar trebui sa nu mai conteze atat de mult ce cred ceilalti. Pana la urma, ideea ca ceilalti nu il plac si il vor judeca sau vor face glume pe seama asa zisului defect, il fac pe cel ce sufera de dismorfobie sa incerce sa ascunda defectul. In primul rand trebuie sa constientizeze ca totul este numai in mintea lui si sa nu ii pese de ce cred altii. "Miserupismul"este foarte util in astfel de cazuri :).

    1
    0

  • Vali87 pe 8 Feb 2011, 12:01
    DISMORFOFOBIA

    Din pacate si eu sufar de aceasta boala, am o acnee nu severa dar cu niste semne postacneice pe fata destul de inestetice si ma dispera, desi incerc de ceva timp sa le tratez cu niste creme si din pacate pana acum nu s-a vazut nici o imbunatatire. Stiu ca poate suna exagerat dar pe mine unu ma afecteaza foarte mult aceasta problema in relatiile cu ceilalti care am impresia ca se uita defiecare data ciudat la mine mai ales fetele. Nu am incredere in mine, nu am un grup de prieteni cu care sa ies din cand in cand. E groaznic si in ultimul timp imi trece tot mai des prin cap gandul sinuciderii. Stiu ca suna prea exagerat dar eu asta simt . Nu mai pot. Nu mai rezist....

    0
    0

  • diddy pe 19 Mai 2010, 16:46
    dismorfofobia

    ...da e greu..."lazinho" contacteaza-ma te rog daca vrei... clyandra@yahoo.com

    0
    0

  • lazinho pe 27 Nov 2009, 15:58
    dismorfofobia

    am aceasta boala de 1 an si nu pot sa scap ce sa fac

    0
    0

  • oana pe 10 Mar 2009, 17:43
    DISMORFOFOBIA

    EU CRED CA TREBUIE SA TRECEM CU BINE PESTE ASTA ,SA NU FIM STRESATI

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod