Cum iti dai seama ca nu ti se spune adevarul?

Intr-un fel sau altul, avem de a face cu minciuna in fiecare zi. De obicei, intr-o forma lipsita de consistenta sau de semnificatii si implicatii majore; dar nu inseamna ca ar fi mai putin daunatoare.

Intr-un fel sau altul, avem de a face cu minciuna in fiecare zi. De obicei, intr-o forma lipsita de consistenta sau de semnificatii si implicatii majore; dar nu inseamna ca ar fi mai putin daunatoare. Asa-numitul "efect al bulgarelui" de zapada se poate aplica foarte bine si in situatia aceasta.

Astazi - o minciuna aparent lipsita de importanta, maine - una mai mare care sa o camufleze pe cea dintai, poimaine - o alta care sa le ascunda pe primele doua, si tot asa... pana cand caruselul capata un ritm prea rapid pentru a mai putea fi oprit si devine ametitor.

Nu ne-am propus insa o pledoarie in favoarea adevarului. Date fiind cele de mai sus, este important ca fiecare dintre noi sa-si puna la punct un sistem propriu, cu ajutorul caruia sa recunoasca minciunile, chiar si atunci cand are de-a face cu un interlocutor abil. Este vorba despre cateva indicii de natura nonverbala, care iti pot atrage atentia ca persoana din fata ta nu iti spune adevarul.

Urmareste lipsa de acuratete

 
Cele mai multe minciuni sunt, de regula, neplauzibile, in sensul ca, pur si simplu, in viziunea celui care le rosteste, lucrurile nu se desfasoara in mod firesc. De exemplu, sa presupunem ca cineva iti povesteste ca a auzit, "cu totul intamplator", o discutie intima.

Dar nu mentioneaza daca usa incaperii era deschisa ori nu. Este un caz clasic de minciuna, pentru ca o persoana care urmareste sa se plaseze in afara oricarei banuieli ar fi inceput prin a spune ca usa era intredeschisa, de exemplu...

Bineinteles, nu te poti baza numai pe aceasta deductie pentru a acuza pe cineva de minciuna, dar este bine sa asculti restul relatarii cu un plus de circumspectie. Ti s-ar putea parea ceva pueril sau neconcludent, dar ai fi surprinsa sa stii cat de multe minciuni sunt, la o sumara analiza, extrem de copilaresti si de usor de depistat ca atare.

Adreseaza intrebari neasteptate

Exista unii oameni despre care se poate spune ca sunt mincinosi innascuti. Genul acela de persoana care chiar crede ceea ce spune si, din aceasta cauza, pare extrem de sincera. Cu toate acestea insa, pentru ca Pinocchio a fost doar fantezia unui scriitor, prea putini sunt aceia care izbutesc sa faca fata imposturii fara sa clipeasca si fara sa se contrazica in afirmatii. Mai ales atunci cand sunt luati prin surprindere.

Tocmai de aceea, ascultand o relatare care iti pare neplauzibila, incearca sa prinzi momentul propice si sa strecori o intrebare surprinzatoare. Din reactia celuilalt, vei putea trage tu insati concluziile.

Fii atenta la schimbarile in comportament
 

Unul dintre cele mai importante indicii care te pot ajuta sa descoperi o minciuna consta in atitudinea si comportamentul celuilalt. Cu putin spirit de observatie, ai putea ajunge la concluzia ca interlocutorul nu este intru totul sincer.

Poti lua seama la aspecte de ansamblu (de exemplu, o persoana de obicei calma da acum semne de neliniste, ori invers: un ins altminteri mereu agitat si parca intr-o continua graba este suspect de linistit), dar si la aspecte care au in vedere detaliile. Intre acestea, iata cateva exemple: ciupirea nasului si a urechilor, ducerea frecventa a mainii la barbie, intr-un gest de reflectie, clipitul des, evitarea privirii directe.

De asemenea, fii atenta la zambet. Poate ca suna banal, insa foarte putini oameni sunt capabili sa disimuleze un suras.

Fie momentul nu este deloc bine ales, fie zambetul este prea entuziast pentru context, dureaza prea mult, ori este "afisat" pe un chip altminteri incordat sau furios.

Atentie la contradictii

Ca regula generala, daca modulatia vocii ori intonatia nu sunt potrivite cu afirmatiile, avem de a face cu o minciuna. Acest gen de contradictii pot aparea nu numai intre voce si cuvinte, ci si intre gesturi si voce, mimica fetei sau cuvinte, gesturi sau cuvinte. Este destul de greu de teoretizat; in limbaj colocvial, s-ar putea spune mai degraba ca "ceva nu se potriveste in peisaj".

Urmareste excesul de detalii

Sa presupunem ca intrebarea ta suna cat se poate de simplu si obisnuit: "Unde ai fost aseara?" si nu ai nici un motiv sa banuiesti ca ti se ascunde ceva. Fii atenta insa la raspuns: cu cat vine mai precipitat si contine mai multe detalii, cu atat mai mult trebuie sa fii in garda: este posibil sa nu ti se spuna adevarul.

Prea multe detalii, oferite cu generozitate si fara a fi fost cerute, denota, de obicei, faptul ca raspunsul a fost pregatit in prealabil, elaborat cu atentie.

O persoana onesta ar raspunde initial mai scurt, urmand ca detaliile sa apara in decursul conversatiei.

In final, nu omite un aspect important. Toate indiciile mentionate anterior te pot ajuta sa identifici o minciuna tocmai atunci cand celalalt se simte foarte sigur pe sine. In acelasi timp insa, nu cadea atat de usor in capcana suspiciunilor. Se poate intampla ca persoana din fata ta sa-ti spuna adevarul, chiar daca din comportamentul sau s-ar putea trage alte concluzii. Nu te grabi, asadar, si asculta in continuare cu atentie. Indiciile acestea sunt menite sa te puna in garda, nu sa te transforme intr-o persoana suspicioasa.

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • angell pe 10 Ian 2009, 17:14
    destul de ok...se apropie foarte mult de viata de zi cu zi

    cum reusesc sa schimb omul care este inclinat spre a minti?????

    1
    0

  • carmen pe 24 Mar 2008, 18:34
    cum iti dai seama ca nu ti se spune adevarul?

    foarte adevarat,sunt in postura Laurei,astept parerea voastra

    0
    0

  • anca pe 24 Mar 2008, 13:28
    sooper

    sooper!sooper!sooper!sooper!sooper!sooper!sooper!

    0
    0

  • laura pe 18 Mar 2008, 13:49
    foarte adevarat

    analiza e betonata!!! pe mine ma intereseaza altceva: cum reusesc sa schimb omul care, asa cum se spune mai sus, este din facatura, inclinat spre minciuna. stiu ca minte, pentru ca il cunosc. am obosit sa "observ" ca disimuleaza adevarul, sa ii spun ca nu cred, pentru ca nu schimb nimic. doar imi fac mie rau. disperarea mea dupa adevar nu-mi aduce decat nefericire

    3
    0

  • angy pe 18 Mar 2008, 10:22
    sunteti buni

    sunteti tari! dar necesita experienta ca sa iti dai seama dak cineva minte sau nu. oricum bravo!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod