Cum îți dai seama că ești victima unei manipulări psihologice?

Există multe tipuri de manipulări psihologice folosite de psihopați. Toate abuzurile psihologice sunt greu de depistat. Mai jos, poți regăsi câteva indicii care te ajută să îți dai seama dacă ești victima unei manipulări psihologice în cazul procesului de gaslighting.

Indicii care te ajută să îți dai seama dacă ești victima unei manipulări psihologice


Gaslighting-ul este o formă de manipulare psihologică foarte greu de detectat. Nicio persoană nu este imună la acest tip de manipulare, indiferent de cât de inteligentă este. Persoana care practică acest tip de manipulare începe treptat, făcând imposibilă depistarea manipulării. Psihopații folosesc gaslighting-ul pentru a-i manipula pe cei dragi lor. Într-adevăr, oamenii au tendința de a-i crede pe oamenii pe care îi iubesc, ceea ce face lucrurile mult mai ușoare pentru manipulatori.


Gaslighting-ul este oferirea informațiilor false unei persoane și insistențele că acestea ar fi adevărate. În acest fel, manipulatorul are intenția de a face persoana respectivă să se îndoiască de adevăr. Scopul este convingerea cuiva că greșește mereu și că manipulatorul are dreptate. În ultimă instanță, manipulatorul vrea să te simți vinovat pentru toate problemele care există între voi. Treptat, manipulatorul începe să capete încredere cu simple minciuni și scuze. De exemplu, îți va oferi o scuză greu de crezut, urmând să folosească minciuni din ce în ce mai mari.

Pentru a-ți da seama dacă ești victima unei manipulări psihologice, îți poți pune anumite întrebări.
Iar dacă răspunzi pozitiv la acestea, este foarte posibil să fi devenit deja o victimă. Iată care sunt întrebările!

1. Persoana pe care o suspectezi face să pară că ai creat tu problema în orice situație apărută?

De exemplu, în momentul în care o întrebi unde a fost sau ce a făcut, încearcă să îți atribuie ție vina doar pentru că nu vrea să răspundă la întrebare? Ți-a spus vreodată să nu o aștepți pentru că avea treabă la birou, după care ți-a atras atenția că nu o asculți niciodată, că nu îți pasă ce spune și că e vina ta că nu o asculți?

2.
Încearcă să te facă nesigur spunându-ți că ești prea naiv sau emotiv sau că dramatizezi prea mult?

De exemplu, ți-a zis că a fost sunat de către un prieten care are nevoie de ajutor și că ești gelos degeaba? De asemenea, s-ar putea să îți fi spus că totul are loc în imaginația ta și că nu ai niciun drept să nu îl crezi.

3. Te-ai forțat vreodată să crezi ceva deși știai că e o minciună spună de o persoană iubită?


De exemplu, persoana iubită poate că ți-a spus că nu se uita la o anumită persoană, ci la un semn sau un magazin de lângă acea persoană.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod