creier

Cât de diferit este creierul femeilor de cel al bărbaților?

Există numeroase studii care explorează diferențele dintre creierul femeilor și cel al bărbaților. Rezultatele par să varieze foarte mult. Iată cât de diferit este creierul femeilor de cel al bărbaților și ce implică aceste diferențe!

Care sunt diferențele dintre creierul femeilor și cel al bărbaților?


Cercetătorii au analizat diferențele fiziologice dintre creierul femeilor și al bărbaților. Apoi au studiat modelele de activare din creierul participanților la studii, pentru a vedea dacă bărbații și femeile reacționează la aceiași stimuli externi, sarcini cognitive sau motorii în același mod.

Adesea, nu există răspunsuri clare, iar oamenii de știință tind să nu fie de acord cu privire la unele dintre cele mai importante aspecte, cum ar fi dacă există diferențe fiziologice notabile între creierul femeilor și cel al bărbaților.

Doctorul Nirao Shah, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford din California, sugerează că există unele comportamente esențiale pentru supraviețuire legate de reproducere și auto-conservare, care sunt diferite la bărbați și femei.

Acestea sunt mai degrabă înnăscute decât învățate, iar circuitele implicate ar trebui să fie dezvoltate în mod riguros în creier. Iar aceste circuite ar trebui să difere în funcție de sexul persoanelor. Băieții și fetele pot prefera diferite activități fizice care includ diferite tipuri de comportamente și niveluri diferite de energie. Diferențele aparente ale preferințelor au fost explicate printr-o corelare diferențială la nivelul creierului femeilor versus cel al bărbaților. După cum susțin unii oameni de știință, băieții și fetele pot dezvolta stereotipuri de gen până la vârsta de 2 ani, iar preferințele pentru jucării pot fi influențate de modul în care părinții le prezintă, chiar dacă părinții nu sunt întotdeauna conștienți de perpetuarea stereotipurilor.

Există o serie de studii care evidențiază diferite modele de activare în creierul bărbaților față de femei atunci când oamenii sunt expuși la aceeași stimuli.
Un astfel de studiu a evaluat activitatea creierului în contextul navigației vizualo-spațiale. S-a observat că în cazul bărbaților hipocampul stâng s-a activat în mod preferențial. Cu toate acestea, la femei, zonele activate pe parcursul testelor au fost cortexul parietal posterior drept, care este asociat cu percepția spațială și atenția, și cortexul prefrontal drept, care este corelat cu memoria episodică.

Un alt studiu a descoperit diferențe relevante între activitatea creierului în repaus la bărbați și la femei.
Oamenii de știință au descoperit un model complex, sugerând că mai multe diferențe ale comportamentului feminin și cel masculin își au sursa în activitatea creierului în repaus.

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319592.php

 

iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod