Tulburarea hipohondriaca sau cand boala corpului exista doar in minte

Se pare ca in tarile avansate procentul persoanelor cu tulburare hipocondriaca internate intr-un spital este de 10%. Cifra pare sa fie usor exagerata pentru Romania, pentru ca la o cercetare atenta apar frecvent boli care ar putea justifica acuzele persoanei.
Ce este tulburarea hipocondriaca?

Este o tulburare psihica in care exista convingerea ferma (dar nu de nezdruncinat) ca persoana in cauza are o boala somatica. De cele mai multe ori, boala imaginara este din sfera digestiva (stomac, intestin) sau cardiaca (infarct, angina pectorala). Odata cu analizele adecvate si infirmarea bolii, persoana se linisteste pentru un scurt timp, iar apoi ingrijorarea legata de aceeasi boala reapare, urmand a fi pentru scurt timp ameliorata din nou de alt set de analize si asa mai departe...

De remarcat este acest aspect al disparitiei pentru scurt timp a preocuparii fata de boala, caracteristic pentru preocuparea hipocondriaca.
In cazul altor tulburari psihice mai grave, aceasta convingere este de nezdruncinat (...)


Cum se comporta o persoana care are tulburare hipocondriaca?

Evident, este o intrebare retorica. Cum te comporti cand simti ca ai o boala grava careia nimeni nu-i da de cap? Groaznic, nu? Preocuparea fata de boala modifica tot comportamentul persoanei, cercul de prieteni se ingusteaza, pentru ca nimeni nu prea are chef sa stea mult timp in compania unui om permanent abatut si preocupat. O buna parte din timp este alocata "pandirii" simptomelor si analizarii lor, precum si mersul prin policlinici si spitale.
Dupa o evolutie mai lunga va aparea evident si depresia, cu tot cortegiul de simptome care vor afecta si mai mult comportamentul.


Informatii preluate din cartea "Cum reactionam la stres - Tulburari psihice somatoforme si disociative" de Sorin Ene, Editura Polirom, Iasi, 2005, www.polirom.ro


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod