Sentimente parazite si sentimente autentice

Copiii invata ca anumite sentimente sunt incurajate in familiile lor, in timp ce altele sunt interzise sau descurajate.
Fiecare familie are cateva sentimente permise si mult mai multe sentimente interzise. De asemenea, sentimentele permise nu sunt aceleasi pentru baieti si fete. Baietii sunt invatati deseori ca este in regula sa fie furiosi sau agresivi, in schimb nu li se accepta sa le fie frica sau sa fietristi.

Fetitele de multe ori nu sunt incurajate sa-si exprime furia, fiind invatate sa reactioneze in situatii stresante printr-o atitudine plangacioasa sau dimpotriva, sa-si manifeste o veselie debordanta.Toate aceste sentimente autentice care nu le sunt permise copiilor vor fi reprimate, in locul lor aparand unele neautentice, care vor fi acceptate de familie si care le vor acoperi pe primele.

Acest lucru se intampla in primii ani de viata. Pentru fiecare copil exista momente cand exprimarea necenzurata a sentimentelor nu ii aduce satisfacerea nevoilor sale.
Copilul va testa atunci o gama larga de sentimente substitutive pana cand va descoperi care este cel acceptat de parinti, care este sentimentul pentru care va primi recunoasterea si atentia acestora. Aceste sentimente substitutive sunt adoptate ca sentimente parazite, iar cel original este reprimat, mascat.

De exemplu o fetita invata: "in familia mea, o fata are permisiunea de a fi trista dar niciodata furioasa". Ca persoana adulta ea se va gasi la un moment dat intr-o situatie in care ar putea fi furioasa pe cineva. Insa cand incepe sa simta furia, adopta schema invatata in copilarie si in loc de a simti furia, incepe sa fie trista sau chiar sa planga. Si-a mascat astfel furia autentica cu tristetea parazita neautentica.

Sentimentul parazit este o emotie familiara, invatata si incurajata in copilarie, traita in numeroase situatii stresante si neadecvata ca mijloc adult de rezolvare a problemelor.
Sentimentele autentice sunt cele pe care le-am simtit in copilarie inainte de a invata sa le cenzuram.

Este importanta identificarea acestor sentimente parazite si inlocuirea lor cu cele autentice, aceasta putandu-se realiza daca ne dam permisiunea de a ne exprima sentimentele asa cum ar fi fost ele inainte de cenzura parentala.

Exprimarea sentimentelor autentice ne ofera posibilitatea de a rezolva situatia, pe cand exprimandu-le pe cele parasite situatia ramane nerezolvata. Furia autentica, de exemplu, rezolva problemele in prezent. Sunt totusi numeroase persoane care traverseaza viata fiind furioase cu lucruri care s-au petrecut in trecut. Insa, trecutul nu poate fi schimbat, te poti intoarce doar ca sa intelegi ce s-a petrecut. Este important sa accepti ca nu te mai poti intoarce sa schimbi ceva, ci doar sa inveti din acele experiente.


Daca furia este legata de prezent, despre tristete vom spune ca este autentica atunci cand simtind-o ne dam posibilitatea de a vindeca un eveniment dureros care s-a petrecut in trecut. Poate fi pierderea unei persoane sau a unei relatii, a cuiva sau a ceva ce nu vom mai regasi niciodata. Ne vom putea elibera de durerea din trecut, permitandu-ne sa fim tristi in mod deschis, sa plangem si sa vorbim despre aceasta pierdere. Inchidem astfel situatia si suntem gata sa ne intoarcem spre ceea ce prezentul si viitorul ne ofera.

Simtind si exprimand o frica autentica vom putea rezolva o problema care va aparea in viitor, iar bucuria sanatoasa se exprima prin faptul ca ne simtim relaxati,  multumiti.
De fiecare data cand simtiti frica, furia sau tristetea, fara a va afla intr-un context adecvat, veti sti ca simtiti un sentiment parazit.
Exprimarea acestora duce intotdeauna la rezultate nesatisfacatoare. Nevoia de baza care ar fi fost rezolvata exprimand sentimentul autentic, nu este satisfacuta. Putem insa decide sa facem schimbarea, putem sa renuntam la exprimarea acestor sentimente parazite si sa le inlocuim cu cele autentice.

Ne putem percepe si exprima sentimentele astfel incit sa ne simtim bine. Este de ajuns sa ne dorim acest lucru, sa fim de acord cu schimbarea si sa luam o decizie corespunzatoare in acest sens.


Psiholog Constandache Tatiana, Clinica Aquamarine

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ioana pe 16 Dec 2006, 15:43
    schimbare

    Usor de zis, dar cum putem face aceasta schimbare?

    0
    0

  • Angela pe 2 Dec 2006, 14:21

    Este adevarat, fetele nu sunt incurajate sa-si exprime agresivitatea cand sunt mici, probabil ca din acest motiv si-o manifesta cand devin adulte, impotriva barbatilor.

    0
    0

  • oana pe 8 Nov 2006, 18:48
    frica

    am citit acest articol, in care m/am regasit destul de mult. atunci cand sunt furioasa incep sa plang. daca esti mamica, lasal pe copil sa simta furia, astfel nu va sti ce e acest sentiment. citeste acest articol ca sa sti cum sa te porti cu copilul tau!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod