Gandirea pozitiva - mai mult decat un stil de viata

Gandirea pozitiva nu inseamna optimism gratuit, superficialitate in abordarea problemelor sau indiferenta. Gandirea pozitiva este un mod de a intelege si de a te bucura de viata...
Gandirea pozitiva nu inseamna optimism gratuit, superficialitate in abordarea problemelor sau indiferenta. Gandirea pozitiva este un mod de a intelege si de a te bucura de viata, dupa o suma de principii realiste si corecte fata de tine insati. Este absurd sa-ti imaginezi ca vei deveni milionar in euro, doar daca adopti o atitudine pozitiva.

Nici bolile cronice nu trec doar cu puterea gandului. Si, totusi, momentele de cumpana, toate dificultatile care, pana la urma, fac parte din viata, pot fi trecute mai usor daca iti structurezi felul de a gandi pe principiile gandirii pozitive.

Teoriile pozitiviste - gandirea in sensul bun - sunt in voga in tot ce inseamna publicatii glossy, feminine si nu numai. Mediatizarea a demonetizat subiectul, care este privit deseori ca un mod lejer de abordare a realitatii. Si totusi gandirea pozitiva este mult mai mult decat atat - este un stil de viata care se invata.

Gandirea pozitiva, daca devine un mod de raportare la realitate, iti poate aduce, tie si celor din jurul tau, o serie de avantaje. Un proverb chinezesc spune: "Esti ceea ce gandesti!". Exista si in intelepciunea populara romaneasca proverbe care fac apel la gandirea pozitiva.
"De ce ti-e frica nu scapi" - deci ar fi de preferat sa-ti infrunti temerile, sa le analizezi si sa le depasesti. "Cum iti asterni asa dormi", adica norocul nu este doar o chestiune de hazard, ci poate deveni o optiune.

  • Vezi partea plina a paharului. Fiecare lucru, fiecare actiune a ta poate fi privita din cel putin doua puncte de vedere. Alege-l pe cel care pune lucrurile pe fagasul cel bun.

  • Imagineaza-ti evolutii favorabile. Creioneaza in sinea ta scenariul posibil al unei situatii, dar asaza-l pe un fagas bun, benefic, si straduieste-te sa respecti jaloanele pe care le-ai punctat.

  • Zambeste, fii vesela. O suparare, o angoasa, o nemultumire, mentinute in suflet si pe chip sunt mari consumatoare de energie. Determina stres, iar stresul este unul dintre factorii care ne obosesc, ne epuizeaza psihic si fizic. Reversul medaliei este sa zambesti, sa lasi impresia ca esti vesela. Nu este usor, ba chiar din contra, dar este extrem de util. Oamenii veseli sunt increzatori in fortele lor, iar increzatorii sunt cei care reusesc.

  • Tine minte un moment bun si retraieste-l. O situatie care ti-a facut placere, care te-a facut sa zambesti, care te-a remontat psihic si care te-a incarcat pozitiv este ca un film pe care trebuie sa-l memorezi si pe care sa-l derulezi cu ochii mintii de fiecare data cand ai nevoie de un stimulent.
    Totul se rezuma la a pastra si a readuce, in plan constient, o senzatie de bine.

  • Nu te victimiza. Nu-ti plange de mila. Esecurile fac parte din viata, ratarile fac reusitele mai pretioase, tristetea de acum este fericirea de mai tarziu, asa cum fericirea de acum poate fi tristetea de mai tarziu. Sau, mai simplu spus, tine minte ca un picior in fund inseamna, de fapt, un pas inainte. Mama mi-a repetat mereu, in momentele mele de deruta, pana cand, in final, am inteles ca nu ai niciodata habar ce iti rezerva ziua de maine, ca trebuie sa privesti si reversul medaliei si ca trebuie sa ai incredere in viitor, fara sa te lasi coplesita de prezent sau de esecurile din trecut. Cu aceasta lectie invatata, vin acum sa va intreb: ce poate fi mai adevarat decat vorbele unei mame?

  • Nu incerca sa atingi perfectiunea. Perfectiunea nu exista si nu poate fi atinsa. Ceea ce trebuie sa facem este sa incercam sa ajungem cat mai aproape de ea... Daca iti doresti perfectiunea, nu vei face decat sa fii un vesnic nemultumit si de ceea ce fac altii, si de eforturile muncii tale. Nemultumirea este inceputul nefericirii. In concluzie - perfectiunea nu trebuie sa fie un obiectiv!

  • Fii organizata, fii harnica. Ambele indemnuri sunt, in fapt, atitudini care combat stresul.
    Organizarea se reflecta asupra mintii, care, fiind bine structurata, se poate concentra, cu evidente beneficii asupra lucrurilor importante. Harnicia si, implicit, munca reprezinta tributul pe care trebuie sa-l platim fiecare dintre noi. Dar efortul (fizic si/sau intelectual) are efecte pozitive asupra tonusului cerebral si asupra celui psihic. Munca bucura. Ce valoare ar mai avea vacanta daca nu ar fi mereu prea scurta?...

  • Impaca-te cu tine insati si cu ceea ce esti. Nu transforma detaliile care nu-ti plac referitoare la felul in care arati in motive de nemultumire interioara. Accepta-te asa cum esti. Indreapta, corecteaza tot ceea ce se poate, pentru ca este tonic pentru psihicul tau, dar nu face din acest lucru o chestiune de viata si de moarte.  

  • Fii sincera cu tine insati. Evalueaza-te corect, nu-ti fura singura caciula, nu te ascunde dupa degete, fii sincera cu tine insati. Avand perceptia reala a ceea ce poti, a ceea ce stii, a ceea ce esti, nu te vei dezamagi niciodata. Nu iti va fi jena si nu vei fi stingherita niciodata, in nici un context. In consecinta, te vei simti bine in propria piele, ceea ce reprezinta un mare atu al echilibrului psihic si al gandirii pozitive.

  • Interdependente. Fiecare gest, fiecare actiune, fiecare fapt are o cauza si genereaza un efect.
    Astfel, gandirea pozitiva poate fi, pe de o parte, efect, pe de alta, cauza. Nu doar ciocolata creeaza senzatii de bine in mintea si in sufletul nostru. Si miscarea fizica are aceleasi beneficii. Sportul este binefacator si pentru minte, si pentru trup. Mintea sanatoasa inseamna gandire pozitiva, realism, forta si, nu in ultimul rand, frumusete. Un lant – pozitiv, pe care il poti construi singura, in favoarea ta si spre folosul celor dragi tie!
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Izabela pe 3 Nov 2013, 15:20
    Forta gandirii pozitive

    Recomand sa cititi cartea Forta Gandirii Pozitive de Normann Vincent Peale,e o carte minunata... :*

    0
    0

  • Rada Iulia pe 9 Iul 2012, 17:43
    GANDIREA POZITIVA

    mi pla ce sa gandesc pozitiv.Prives partea plina apaharului.IMI place sa fiu harnica. O ajut pe mama at de mult pot la bucatarie. Zambesc si sunt vesela in fiecare zi.

    1
    0

  • cristina pe 27 Mai 2012, 19:44
    intelegere

    Foarte interesant si fr adevarat tot ce a fost scris.Multumesc ptr postarea acestor ganduri chiar aveam mare nev de ele.Deja mi-am comandat 2 carti de gandire pozitiva,dar pana imi ajung aksa,meditez de pe site-ri.Bravo celor care se gandesc la noi.

    1
    0

  • Adrian pe 5 Apr 2011, 10:35
    Cum sa vezi doar partea buna

    Foarte bun articol. In sustinerea gandirii pozitive, va recomand site-ul http://parteabuna.ro . Practic esti provocat sa vezi DOAR partea plina a paharului. Descoperi ca in orice exista CEL PUTIN o parte buna. Trebuie doar sa o vezi :)

    4
    0

  • marisa pe 2 Oct 2008, 20:02
    pt alexei

    Spune-i si demonstreaza-i ca O IUBESTI...

    4
    0

  • seoha pe 9 Aug 2008, 04:33
    gindirea pozitiva

    acest subiect e mereu dezbatut pe tot mapamondul....dar din pacate nu este ptr toata lumea.trebuie sa fi tare psihic ca sa reusesti sa ajungi la o stare de bine continua...sincer cred ca depinde de fiecare dintre noi cum ne organizam viata.....depinde de alegerile pe care le facem,depinde de compromisurile pe care le facem si mai ales depinde de spiritul fiecarui individ in parte.ma bucur ca vreti sa ne culturalizati,dar mai intii trebuie sa invatam sa ascultam si abia apoi putem discuta de altele.....

    0
    0

  • marilena pe 31 Iul 2008, 05:34
    G.P.

    din pacate 'miss_fantasy_19' are dreptate, dupa prima oara va veni a doua si a treia si .....,sintem noi ca trebuie sa decidem, cu sau fara "gindirea pozitiva" important este sa nu ne facem rau a noi insine, POZITIVITATEA nu cred ca este o regula cind si cum o poti folosi, cum te poti comporta si ce trebuie sa faci in anumite situati, eu , personal, cred ca nu putem fi asa de destepti, sau "culti"si asa de ptegatiti pt. orice eveniment, bun sau rau din viata noastra, de acea cite-o-data ni se intimpla sa repetam sau sa primim din nou aceasi lovitura, poate sub alta forma, important e sa stim sa resistam cu tot dinadinsul...daca se poate.

    3
    0

  • miss_fantasy_19 pe 29 Iul 2008, 20:51
    pt micky

    parerea mea este k un barbat nu se schimba..eu am prieten de 2 ani jumate...si prima minciuna am primit-o dupa cateva luni..ceva minor..o intalnire cu o fata...considerata doar amica..dar care m-a afectat f tare..am iertat si am zis k nu se mai repeta...dar..surpriza...in februarie alta fata...tot o minciuna..si am iertat din nou..cred k de dragul meu..sau al nostru ,nu stiu... asa k in concluzie...nu cred k se va schimba vreodata...ori il accept asa ori nu..desi cred k dc va mai exista o data viitoare..o sa ma orientez spre alta directie...:)

    0
    0

  • micky pe 29 Iun 2008, 18:56
    gandirea pozitiva

    as vrea si eu sa va intreb ceva- nu cumva aceasta gandire pozitiva se poate intoarce ca un bumerang- in fapt daca te-a inselat o data si treci mai departe ajutata de gandirea pozitiva- nu risti mai tarziu sa constati ca ai fost naiva? credeti ca barbatii se schimba ca daca au facut o data si promit ca nu se va mai iantampla oare chiar poti pune baza pe acest lucru?

    1
    0

  • alina pe 27 Iun 2008, 18:01
    ....

    Am cautat in dex ce inseamna teori pozitiviste. Are un sens filozofic, dar are si un sens popular, care se refera la sensul pozitiv a ceva, al unei actiuni, etc. Oricum in text este foarte clar sensul termenului, asa ca unele comentarii imi par, sincer rautacioase si atat. Si pana la urma limba romana este extrem de generaosa, are sensuri multiple acepta sinonime in functie de sens. Si inca o intrebare? daca autoarele comentariilor rautacioase sunt atat de critice, de ce nu incearca doamnele cu pricina sa scrie singurele textele si sa le posteze pe eva ca sa vedem si noi cat sunt ele de culte..... Mie mi-a placut textul, este logic, tonic, onest! Pa!

    0
    0

  • gabriela pe 26 Iun 2008, 16:30
    "teorii poztiviste" !!!

    de acord cu adami...mai mare rasul !

    1
    0

  • adami pe 26 Iun 2008, 10:04
    Teorii pozitiviste!!! Deci care-i diferenta intre revistele glossy si revistele de filosofie?

    Aveti grija ca pozitivist inseamna cu totul altceva... De ce-o trebui sa va dati in spectacol cu incultura...

    1
    0

  • jasmin pe 26 Iun 2008, 07:28
    pentru Alexei

    buna, Alexei! Fii cit mai natural! incearca sa cuceresti prin felul tau de a fi, comportament, atentie... Retetele i metodele sunt eficiente, dar pentru o durata nu prea lunga, in plus femeile inteligente deosebesc foarte repede gesturile naturale de cele artificiale. Mult succes!

    1
    0

  • Racila Alexei pe 25 Iun 2008, 04:25
    Placerea...

    Ce metode exista de a cuceri o fata...sau de a recuceri o fata cu care ai mai fost in trecut in relatie...pls stiu ca aveti multe scrisori dar va rog sa-mi da-ti sfaturi...sau un ajutor...Multumesc

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod