Cum funcţionează mintea unei femei?

Cocktail-uri minuţios pregătite de amintirile, obiceiurile, alimentaţia şi starea noastră psihică şi fizică, hormonii sunt aproape decisivi în manifestările noastre ca femei în fiecare zi. Când ne este teamă, când iubim, când dorim, când plângem, râdem, obosim, când ne îngrijorăm sau nu ne mai pasă, toate acestea au o origine bine determinată.

Cocktail-uri minuţios pregătite de amintirile, obiceiurile, alimentaţia şi starea noastră psihică şi fizică, hormonii sunt aproape decisivi în manifestările noastre ca femei în fiecare zi. Când ne este teamă, când iubim, când dorim, când plângem, râdem, obosim, când ne îngrijorăm sau nu ne mai pasă, toate acestea au o origine bine determinată.

Tot ce se întâmplă în decursul celor 24 de ore din viaţa noastră de femeie este direct influenţat de o serie de manifestări de cele mai multe ori inconştiente. Viaţa ne oferă şi surprise bune dar şi unele mai puţin plăcute, în măsura în care ştim mai multe despre cum funcţionăm, va fi infinit mai uşor să ne păstrăm zâmbetul pe buze.


Dar să intrăm în laborator...

Imediat sub părul frumos aranjat se deschide un univers incitant, de multe ori neînţeles de bărbaţi. Creierul femeii nu este neapărat mai inteligent, este doar mai adaptat emoţiilor, într-un cuvânt, suntem puţin mai sensibile decât bărbaţii şi nevoia noastră de tandreţe, iubire şi siguranţă este mai bine aspectată. Cumva, de acest lucru trebuie să fie conştiente toate femeile care din nevoia de status şi competiţie cu tagma masculină, vor să transforme un dat genetic în ceva ce niciodată nu are cum să funcţioneze. Şi vin în sprijinul afirmaţiei mele cu o descriere neurologică  pe înţelesul tuturor explicând cu umor cam ce se întâmplă şi mai ales de ce.

Mai mult de 99 % din codul genetic este identic şi la bărbaţi şi la femei.
Acel 1% însă, face diferenţa. Dar să povestim pe larg despre cei mai importanţi centri aflaţi în creierul nostrum.
Cortexul cingular anterior: Acolo evoluează opţiunile, acolo se iau deciziile. Este de asemenea şi centrul anxietăţii, mult mai dezvoltat la femei decât la bărbaţi.

Cortexul prefrontal: Pupitrul de control care controlează emoţiile să nu o ia razna şi ţin în frâu “domnişoara amigdală ( nu cea din gât ) care este o mare năstruşnică. “ Pupitrul de control” se dezvoltă mai repede la femei şi se maturizează cu 1-2 ani la fetele adolescente în comparaţie cu băieţii.

Insula: Responsabil pentru emoţiile viscerale, emoţii din fericire de scurtă durată dar din nefericire de intensitate mare (de exemplu: gelozia), zona "insular" este mult mai dezvoltată la femei şi infinit mai activă.

Hipotalamusul: acestă dirijor abil al marii orchestra hormonale, este responsabil pentru buna funcţionare a glandelor sexuale.
Zona hipotalamusului îşi începe activitatea la pubertate care este mult mai intensă la reprezentantele sexului feminin.

Amigdala: centrul instinctual sau bestia dezlănţuită, reuşeste cu greu să fie ţinută în frâu numai de cortexul prefrontal. De aici pornesc "războaiele", şi încă odată se dovedeşte că este un centru mai dezvoltat decât la bărbaţi.

Glanda pituitară: draga de ea este ca o mămică protectoare şi are ca rol producerea hormonilor fertilităţii, este direct responsabilă pentru lactaţie dar şi comportamentul matern. De la sine înţeles că la bărbaţi, glanda deserveşte pentru cu totul alte manifestări.

Hipocâmpul: una dintre cele mai active zone, determină memoria, stochează tot felul de senzaţii şi este responsabilă de "iert dar nu uit".
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dora pe 24 Aug 2011, 14:21
    bravo!

    abian acum am reusit sa citesc articolul, dar mi se pare extraordinar. e documentat si uite asa mai aflam si informatii noi, nu numai diete, barfe si machiaj. bravo!

    2
    0

  • Adriana Petrescu pe 4 Aug 2011, 17:41
    Multumesc

    Draga AristoCat, multumesc pentru apreciere. Promit in continuare articole solide.

    3
    0

  • AristoCat pe 4 Aug 2011, 13:16
    Bun articol!

    Articol amanuntit dar fara detalii inutile, scris la obiect si mai ales cu explicatii solide. Felicitari! Asa da!

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod