Pistruii: pot fi periculosi?

In ciuda aerului strengaresc si sexy pe care il creeza pistruii, pentru multe persoane acestia reprezinta o piedica in calea frumusetii. Daca ai pistrui si vrei "sa-i cunosti" mai bine, dr. Oana Clatici, medic specialist dermatovenerologie iti spune ce sunt si cum ii poti ingriji sau scapa de ei.

Ce sunt pistruii?

Conform dr. Oana Clatici, medic specialist dermatovenerologie, Spitalul Universitar de Urgenta, Bucuresti, pistruii sau efelidele sunt mici pete (1 - 5 mm), neproeminente dar mai pigmentate decat pielea din jur. In general apar la persoanele cu par roscat sau la orice persoana cu pielea deschisa (mai adesea la persoane blonde decat brunete si cu ochii verzi sau albastri).

Apar pe zonele expuse frecvent la soare, precum fata, maini, umeri, spate si decolteu, unde adesea pot conflua. Se accentueaza sau palesc in intensitate in functie de expunerea la soare.

"Pistruii "autentici" apar in copilarie si au tendinta de a se ameliora odata cu inaintarea in varsta (intre 5 – 15 ani sunt cel mai evidenti).
Aceasta este principala caracteristica care le diferentiaza de alte leziuni maculare foarte asemanatoare in aparenta, dar uneori mai proeminente, mai observabile, numite lentigine solare sau "pete de soare". Acestea apar tipic la adult sub efectul expunerii solare prelungite si nu dispar spontan,
" explica specialistul.
 

Cum apare pigmentarea acestor leziuni?

Pigmentarea apare din cauza unei cantitati importante de melanosomi produsi de melanocite, in numar normal sau chiar redus, dar care au uneori dimensiuni mai mari decat in melanocitul normal. In cazul pistruilor "perfecti", acestea sunt singurele zone ale pielii care contin melanosomi, suprafata alba din jur nefiind capabila de bronzare.
Lumina stimuleaza proliferarea melanocitelor, celulele care sintetizeaza melanina. La persoanele care dezvolta pistrui, melanocitele cresc mai repede.

Ereditatea joaca un rol important in aparitia pistruilor. In acest caz este implicata o gena (melanocortin 1 receptor MC1R) care determina aparitia pistruilor.


Pot fi periculosi?

Pistruii nu reprezinta un pericol pentru sanatate, dar sunt un semnal de alarma asupra rezistentei scazute a pielii la ultraviolete. Pielea este mai predispusa la arsurile provocate de soare, iar riscul de cancer de piele este mai ridicat. "Leziunile in sine (pistruii) nu degenereaza in cancer de piele! Practic, pielea noastra ne spune ca primim prea mult soare," spune dr.
Clatici.


Cum scapam de ei?

In cazul pistruilor, tratamentul nu este necesar. Daca pacientul doreste diminuarea acestora, se recomanda evitarea expunerii la soare si machiajul pentru a-i ascunde. Cremele cu SPF pot fi folosite pentru a preveni pigmentarea efelidelor determinata de expunerea la soare.

"Nu uita ca pistruii se accentuaza atunci cand te expui la soare! Evita asadar expunerea la soare si foloseste creme de fotoprotectie (minim SPF 30)," avertizeaza specialistul.

Dintre tratamentele recomandate de medic fac parte: cremele pe baza de hidrochinona, acid kojic, tretinoid (cremele se aplica termen indelungat – minim 2-3 luni); crioterapie; peeling chimic; laserterapie.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • criss pe 29 Oct 2009, 12:07
    pistrui

    eu sunt pistruiata inca de mica...dar nu foarte exagerat...[poate in primele zile de primavara cu soare mai puternic sau vara cand sunt mai obosita..am 23 ani si nu s au atenuat....precizez ca sunt bruneta cu ochii verzi caprui...nu stiu de ce...dar au farmecul lor aparte si imi plac...

    1
    1

  • elena pe 24 Aug 2009, 11:36
    pistrui

    si eu am o asemenea problema si tare mult imi doresc sa scap de pistrui,imi este de folos acest articol dar as dodi sa stiu si alte metode de idepartare a pistruilor.

    0
    0

  • iulia pe 18 Aug 2009, 19:47
    super

    foarte folositor articolul pt mine. daca se poate sa precizati unde se pot gasi acele creme pt tratament ar fi excelent.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod