Organizarea nuntii: cum eviti stresul?

Unul dintre cele mai importante evenimente, pentru cei mai multi dintre noi, va avea loc, in curand, si in viata ta. Odata ce euforia cererii in casatorie a inceput sa se mai estompeze
Unul dintre cele mai importante evenimente, pentru cei mai multi dintre noi, va avea loc, in curand, si in viata ta. Odata ce euforia cererii in casatorie a inceput sa se mai estompeze si sa te obisnuiesti cu ideea, revii "cu picioarele pe pamant" si incepi sa gandesti concret: cum iti vei organiza nunta?

De acord: probabil ca este una dintre cele mai placute sarcini de care te-ai ocupat vreodata, dar aceasta nu inseamna ca nu poate fi stresanta pana la limita suportabilului. Unele planuri par sa nu se concretizeze, pur si simplu, altele ar avea sanse sa devina realitate, insa, cu investitii mai mari decat ati preconizat. Pentru altele ar trebui, se pare, sa fii in trei locuri in acelasi timp... si exemplele ar putea continua. Cum ai putea evita macar o parte din aceste probleme?

Planificarea!


Una dintre principalele tehnici de manageriere a stresului are in vedere modul in care stii sa te organizezi si, mai important, sa-i organizezi si pe ceilalti. Pentru inceput, asterne-te la lucru si intocmeste o lista de sarcini (pe care, intre noi fie vorba, o vei tot reface in urmatoarele luni).


Ideal ar fi sa incepi sa te ocupi de toate acestea cu aproximativ un an inainte, astfel incat sa ai timp sa solutionezi toate problemele inerente care apar pe parcurs si, in caz de vreo situatie neprevazuta, sa ai posibilitatea de a gasi in timp util si alte variante.

Ia in calcul cat mai multe variante


Sfatul acesta este valabil pentru toate aspectele: incepand de la restaurant, continuand cu rochia de mireasa, aranjamentele florale, meniul, tortul, fotograful, cameramanul etc. La prima vedere, totul pare foarte clar si limpede, insa nu uita ca detaliile sunt cele care fac diferenta si, uneori, ar putea fi decisive.

De aceea, ar fi bine sa-ti construiesti un fel de baza de date cu furnizorii diferitelor servicii si produse pe care le ai in vedere. Contacteaza pe fiecare dintre acestia, solicita cataloage si ai grija sa obtii informatii precise referitoare la termenele de livrare.

Acolo unde este posibil, incearca sa le devansezi - de exemplu, daca te-ai hotarat sa comanzi rochia de mireasa ori niste decoratiuni speciale (si neperisabile) la o agentie din alt oras, mentioneaza o data limita cu macar trei saptamani inainte de cea reala.


Eventualele intarzieri nu-ti vor periclita planurile. Cu atat mai mult va trebui sa faci acest lucru daca este vorba de o livrare din strainatate - in acest ultim caz, nu uita sa te informezi despre taxele vamale si celelalte formalitati specifice.

Problema coafurii si a machiajului nu este deloc simpla. Ar trebui sa te gandesti din timp ce fel de parura preferi; de exemplu, daca vrei coc, poate ar trebui sa-ti mai lasi parul sa creasca. Discuta din vreme cu stilistul, spune-i ce iti doresti si, de indata ce ai ales modelul rochiei de mireasa, arata-i o fotografie. Acesta va putea sa te sfatuiasca in deplina cunostinta de cauza.

Analog in ceea ce priveste machiajul; pentru o rochie somptuoasa si o coafura cu diadema si voal lung, de exemplu, machiajul ar trebui sa fie mai pretentios si, probabil, in nuante mai puternice. Sunt chestiuni care tin tot de detaliu, in definitiv, dar care nu sunt mai putin importante.

"Bugetul, monser..."


... ar spune inconfundabilul Caragiale.
Cred ca aceasta este cea mai dificila sarcina. Este bine sa iei in calcul si eventuale costuri suplimentare, conform principiului "nu se stie ce ar (mai) putea interveni". Nu alege nimic extravagant, oricat de mult ti-ai dori, daca nu sunteti in masura sa "asortati" extravaganta respectiva la restul aranjamentelor si sa o incadrati in decor.

De exemplu, inchirierea unei limuzine Mercedes pentru transportul mirilor si nasilor este ceva care iese din sfera banalului, costa pe masura si, pentru maximum de efect, ar trebui ca si restul evenimentului sa fie de calibru asemanator. Nu spune nimeni ca nu ai dreptul la mici capricii, in definitiv e cea mai frumoasa zi din viata ta, insa incearca sa mentii un echilibru.

Aranjeaza-ti treburile la serviciu


De indata ce ati stabilit data nuntii, ar fi indicat sa ai o discutie cu seful tau. Mai mult ca sigur vei avea nevoie de concediu in perioada respectiva, mai ales daca vreti sa plecati in luna de miere.
Pentru a preveni incidentele este bine sa nu efectuati nici o rezervare pana cand nu ai toate asigurarile ca vei putea avea concediu atunci cand ai nevoie.

In masura in care acest lucru este posibil, ar fi bine ca, pentru ultima luna dinaintea nuntii, sa nu-ti planifici activitati prea solicitante la birou. Bine, stiu ca se prea poate sa fie o utopie, dar incearca sa faci tot ce depinde de tine. Numai la proiecte solicitante si stufoase nu-ti va sta mintea atunci.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • annn pe 21 Iul 2008, 15:01
    vai....

    Aoleu......grava problema, eu cred ca mai pasez din umblatura la neamuri ca nu am timp sa fac fatza!!! Trebuie sa tii cont de atatea.......moama............:(((

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod