amniocenteza

•  
    • 2 mesaje
    14 Mar 2008, 07:05
    0 0
    sunt noua pe aici, dar am nevoie urgent de un nr. de telefon pt. amniocenteza...sunt disperata...am 39 de ani si triplu test a iesit cu risc de trisomia 21 si 18....trebuie sa fac urgent amnio si cat mai repede...ma poate ajuta cineva?as vrea sa mai stiu si cat costa, ca sa stiu la ce sa ma astept...nici nu mai pot vb. de suparare...iertati-ma dar....sunt demoralizata complet...astept un raspuns si pooop toate membrele acestui club...multa sanatate...
  •  
    • 322 mesaje
    14 Mar 2008, 09:26
    2 0
    In primul rand, nu trebuie sa te alarmezi. Triplul test nu este relevant. In cele mai multe cazuri amniocenteza arata ca bebele este in regula. La varsta ta, oricum, doctorul ar fi trebuit sa-ti recomande amnio. Linisteste-te, bebita simte agitatia ta.

Si din ce oras esti?
  •  
    • 2 mesaje
    19 Mar 2008, 07:36
    1 0
    sunt din calarasi.am reusit si am facut amniocenteza luni, acum astept rezultatul...sper sa fie bn. sunt un pic confuza dar cred ca Dumnezeu nu o sa ma lase!
  •  
    • 827 mesaje
    19 Mar 2008, 08:56
    0 0
    Iube, linisteste-te, cat ti-a iesit translucenta nucala? Triplu test da rezultate fals pozitive si e posibil sa iasa risc din cauza varstei - programul Prisca care se foloseste corecteaza valorile obtinute cu diverse elemente (varsta, greutatea, etc). Amniocenteza este cea care iti va spune cu exactitate daca bebe e sanatos. Sunt sigura ca va fi totul bine. Important este sa te linistesti si sa astepti rezultatul, stiu ca e greu, dar incearca pentru bebe. In cat timp iti da rezultatul? In ce saptamana de sarcina esti?
  •  
    • 10876 mesaje
    19 Mar 2008, 09:42
    1 0
    pai amnio se face intre saptaminile 22-25, dureaza doo saptamini pina iti da rezultatul.
    sincer virsta n-are nici o gara.cunosc fata tinara, 22 ni, triplu test pozitiv la down, n-a facut amnio, iesit copil cu down.
    urite clipe.
  •  
    • 827 mesaje
    19 Mar 2008, 09:56
    0 0
    Amnio se face ideal intre saptamanile 16-18 de sarcina, se poate face insa si mai tarziu. Am trecut si eu prin asta, nu prin amnio, ci printr-un stres dat de o translucenta nucala la limita (3 mm). Din fericire triplu test mi-a iesit foarte bine cu 1/10.000 risc de trisomie 18 si 21. Din nou repet insa, triplul test da rezultate fals pozitive sau negative, un rezultat p.rost (corelat sau nu cu varsta) are clar indicatie pentru amniocenteza. Iube, ai facut foarte bine ca ai mers mai departe si ai facut amnio.
  •  
    • 814 mesaje
    19 Mar 2008, 12:40
    0 0
    Mesaj şters de administrator
  •  
    • 1021 mesaje
    19 Mar 2008, 14:03
    1 0
    Ma bucur ca vorbiti despre asta... sunt intr-o situatie asemanatoare. Pliu nucal 3 mm, dry test cu risc crescut de down... marti fac amnio. Nu pot sa ma gandesc ca va iesi prost... Si varsta sigur nu e o problema, am 29.
  •  
    • 13679 mesaje
    19 Mar 2008, 15:22
    0 0
  •  
    • 827 mesaje
    19 Mar 2008, 15:28
    0 1
    Distress, iti tin pumnii. Stiu ce inseamna, dupa ce mi-a fost masurat pliul nucal (3mm) n-am mai fost buna de nimic. Doctorul meu mi-a spus totusi ca in practica un pliu de 3 mm e normal, ce este peste 4 ridica semne de intrebare. Am facut totusi TT care a iesit bun, ceea ce ma linisteste cat de cat (chiar daca nu de tot dat fiind natura TT-ului). Cat ti-a iesit riscul la dry test?
  •  
    • 1021 mesaje
    20 Mar 2008, 08:24
    0 0
    Multumesc Milady si alessia pt cuvinte!
    Alessia, la dry test a iesit 1/93 riscul, destul de mare. Ce ma ingrijoreaza e faptul ca si pliul si testul au iesit prost... de obicei, in cazurile fericite, macar unul iese bine. Stiu ca 3 mm nu e o valoare chiar ingrijoratoare, am citit ca in sindromul down de obicei iese si mai mare, iar la eco la masuratori nici ca puteau fi mai in grafic (inclusiv piramida nazala), dar tot am emotii si asteptarea asta e cea mai grea.... sper sa fie bine si singura problema care va aparea de aici este ca bebelina sa fie prea rasfatata . Caci este fetita...
  •  
    • 827 mesaje
    20 Mar 2008, 08:31
    0 0
    Distress, va fi bine, sunt sigura. Iti tin pumnii, ai grija de tine si de galushca mica.
  •  
    • 2249 mesaje
    20 Mar 2008, 09:28
    0 0
    Stiti ce nu inteleg eu, daca triplul test este asa de nesigur, da rezultate fals pozitive sau Doamne fereste fals negative, de ce Dumnezeu se mai face???
    Mai si costa...
    Asa mai bine faci amnio si stai linistita...
  •  
    • 1021 mesaje
    20 Mar 2008, 09:38
    0 1
    Multumesc alessia!
    Dmona, sa stii ca si eu m-am tot intrebat chestia asta. Macar daca ar doar fals pozitive... dar nici la un rezultat negativ nu esti absolut sigur ca bebe e ok .
    Am si eu o intrebare pt cele care au facut amnio. Analiza se face doar pt problema pe care o investighezi (adica daca bebele e suspect de down, se cauta doar cariotipul) sau se investigheza absolut tot ce poate reiesi de la amnio... infectii, tulburari de tub neural, defecte cromozomiale, etc. Macar daca fac o treaba, sa o fac pana la capat.
  •  
    • 814 mesaje
    20 Mar 2008, 09:53
    0 0
  •  
    • 827 mesaje
    20 Mar 2008, 11:36
    0 0
    Distress, eu stiu ca amnio detecteaza toate anomaliile, de ex. daca bebe e afectat de CMV, in cazul in care mamei i-a iesit IgM pozitiv. Cariotipul iti spune daca fatul are defecte cromozomiale, deci cred ca include toate bolile genetice datorate modificarilor cromozomiale.

Uite ce am gasit:

Amniocenteza este practicata cei mai des intre a saisprezecea si a optsprezecea saptamana de amenoree (oprirea ciclului, dar ea este facuta si mai tarziu pentru a evalua gravitatea unei incompatibilitati sangvine fetomateme. Amniocenteza poate, de altfel, sa aiba loc in orice moment al sarcinii, mai ales in caz de anomalie decelata la ecografie. Amniocenteza permite analizarea celulelor fetale descuamate in lichidul amniotic si insusi acest lichid, ceea ce poate pune in evidenta eventuale anomalii fetale.
    - Studiul celulelor fetale permite, pe de o parte, cercetarea anomaliilor cromozomiale (sindromul Turner, trisomia 21) prin stabilirea hartii cromozomiale a fatului (cariotip) si, pe de alta parte, cercetarea unor afectiuni ereditare prin studiul ADN-ului. Amniocenteza este indicata femeilor peste 38 ani pentru depistarea unei trisomii 21, in masura in care riscul pentru nou-nascut creste odata cu varsta mamei.
    - Studiul lichidului amniotic permite dozarea mai multor elemente a caror existenta in cantitate anormala poate traduce unele patologii fetale (spina-bifida si malformatie care lasa deschis tubul neural, mucoviscidioza etc.). Studiul acestuia permite, de asemenea, sa se puna diagnosticul unor boli infectioase transmisibile de la mama la fat. Se pot, in sfarsit, prevedea riscurile bolii membranelor hialine (sindrom de deficienta respiratorie observat la copiii deosebit de prematuri), studiind unele din componentele acestui lichid.

Tehnica si desfasurare - Prelevarea este efectuata, sub anestezie locala si sub control ecografic, cu ajutorul unui ac introdus prin peretele abdominal pana in uter. Cantitatea de lichid prelevata variaza intre 10 si 40 mililitri. Aceasta operatie permite, de asemenea, injectarea de medicamente in cavitatea amniotica, astfel fiind posibil tratamentul precoce al copilului in utero. Amniocenteza se practica in mediu spitalicesc sau la ginecolog; ea nu dureaza decat cateva minute. Dupa prelevare este indicata putina odihna, precum si absenta unei activitati fizice intense timp de 1-2 zile.
  •  
    • 1021 mesaje
    20 Mar 2008, 12:01
    1 0
    Alessia, in principiu stiu ce anomalii, infectii, etc se pot afla la amnio... intrebarea mea era daca la o recoltare se fac absolut toate, sau se analizeaza doar problema pentru care ai fost trimisa la amnio.... maine am intalnire cu doctorul si o sa intreb... pana acum am uitat.
  •  
    • 827 mesaje
    20 Mar 2008, 12:03
    0 0
    Distress, cred ca mai exact iti va spune medicul. Bafta multa!
  •  
    • 1021 mesaje
    2 Apr 2008, 20:37
    2 0
    In caz ca va intrebati, am facut amnio. E fetita si e perfect sanatoasa, fara anomalii cromozomiale ta'su o face rock-star cica .
    Multumesc ca ati fost prin preajma sa discutam, m-a ajutat mult
  •  
    • 814 mesaje
    2 Apr 2008, 22:55
    0 0