evelor tineti post?
-
0 0sunt tare fericita ca am gasit un nou site unde sa pot conversa cu voi,sa invatam una de la cealalta si sa ne si relaxam
am avut o experienta neplacuta cu un site de slabit,in care indiferent ce subiect aduceam in discutie nu ma baga nimeni in seama,si acolo aplicandu-se idee de "bisericute"
ma rog,gata cu frustrarile sa trecem la povesti.am avut 72 kg,am slabit pana la 57,insa am pus pe mine ca urmare a unui dezechilibru emotional..momentan am 62 kg,170,am burtica,aripioare.ceva celulita si consider ca e destul
de astazi am inceput postul,stiu ca este pacat sa vrei sa slabesti in timpul postului,dar cred ca se va intampla inevitabil!cine tine postul? -
Pt cine vrea sa tina post..tre' sa stie ca nu are voie ulei in zilele de luni, miercuri si vineri...plus alte reguli.
luat de pe sfaturiortodoxe.ro:
"Acest post tine 40 de zile : de la 15 Noiembrie la 25 Decembrie , lăsăm sec în seara sfântului Filip , la 14 Noiembrie.Daca această zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 13 Noiembrie.
Postim de carne , ouă si brânză . Lunea , Miercurea si Vinerea mâncăm bucate fără unsoare (ulei) si fără vin. Martea si Joia se dezleagă la untdelemn si vin. Sâmbetele si duminicile, până la 20 decembrie exclusiv , se dezleagă la untdelemn , vin si peste.
Dacă în zilele de Luni , Miercuri si Vineri prăznuim vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+) , mâncăm untdelemn si bem vin; iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu cruce rosie (+) , atunci dezlegăm si la peste. Martea si joia mâncăm peste , untdelemn si bem vin , când cade în aceste zile : vreun sfânt mare, hramul sau sărbători cu rosu.
ÃŽn ziua de Ajun se mănâncă tocmai seara si anume : grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au închipuit - mai înainte - Nasterea lui Hristos. La Crăciun, în orice zi ar cădea mâncăm de dulce.
MÂNCÄ‚M UNTDELEMN SI DEZLEGÄ‚M LA VIN la 16 , 22 , 23 , 24 , 25 si 30 Noiembrie, la 4 , 5 , 6 , 7, 9 , 12 , 13 , 17 si 20 Decembrie, dacă aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea - căci în aceste zile se prăznuiesc sfinti mai însemnati .
MÂNCÄ‚M PESTE : Intrarea în Biserică a Maicii Domnului - 24 noiembrie chiar dacă această sărbătoare ar cădea Miercurea sau Vinerea.
De asemenea mâncăm peste în Lunile , Miercurile si Vinerile acestui post , dacă în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastră.
ÃŽn sfârsit dezlegăm la peste în zilele cu sfinti însemnati, precum 16 , 22 , 23 , 24 , 25 si 30 Noiembrie, 4,5,6,7,9,12,13,17 Decembrie , dacă aceste zile cad Martea sau Joia. Cu atât mai mult, când Martea sau joia se întâmplă hramul bisericii. "
Dar....in post, cel mai important lucru e practicarea rugaciunii.Postul alimentar e doar o conditie...Chiar si indeplinita, nu garanteaza indeplinirea scopului.