A fi grasut/grasuta = boala rusinoasa?
-
0 0Buna, evelor, am si eu o problema, am mai scris despre asta si la "familie" dar nu s-a schimbat nimic intre timp desi am primit ceva sfaturi si atunci. Mai exact, in urma anticonceptionalelor si a schimbarii stilului de viata, am luat cateva kg in plus. De la marimea XS am trecut la S si cateodata chiar M. Sunt mica de inaltime si ma apropii de 30 de ani...intocmai ca baseasca si ale ei "succesuri'...
De ce am deschis acest topic? Fiindca ma doare enorm cand mi se spune ca m-am ingrasat pe un ton de parca as avea vreo boala rusinoasa, de parca as suferi de ceva foarte urat, in fine, de parca as fi vreo balena ucigasa, care traieste singura intr-o jumatate a orasului iar ei, cei slabi, in cealalta jumatate si eu consum cat ei
Desigur, exagerez, dar ma doare enorm sa fiu tratata asa si nu stiu cum sa fac sa nu ma mai doara astfel de vorbe.Inainte mi se spunea in permanenta ca sunt mult prea slaba si chiar eram , acum sunt mai plinuta.Comparativ cu lenutza de dinainte, poate sunt chiar grasa...Dar cum fac sa nu ma afecteze asemenea lucruri, adica : "bai, dar te-ai ingrasat! Wow, cat de grasa esti! Fata, ce grasimi ai pe picioare? Ce mananci de esti asa de grasa? " Sunt doar exemple. Parca as fi singura grasuta in lumea perfectilor. IMC este in regula, nu am nevoie sa slabesc, iubitul ma iubeste asa si ma adora si mi-a spus ca alearga cu mine daca asta ma va face sa ma simt mai bine. Va intreb pe voi din nou cum sa fac sa am incredere in mine, sa ma accept asa , fara sa mai fac o tragedie din vorbe ca cele de mai sus? -
Nu e o boala rusinoasa dar in cazurile in care nu este vorba de vreo boala adevarata, tiroida etc, faptul ca o persoana e mai "grasuta" spune multe despre acea persoana. De cele mai multe ori daca nici de tine nu ai grija, esti perceputa ca o persoana care nu are grija de nimic altceva, fara vointa, delasatoare etc
Mai ales ca spui ca te apropii de 30, trebuie sa ai mai multa grija de ce mananci si mai ales sa faci miscare zilnic. Mersul pe jos, urcatul scarilor, mersul pe bicicleta, 30 min/zi de cardio, sunt activitati simple ce nu iti ocupa prea mult timp.
Decat sa ceri sfaturi cum sa nu iti mai pese de comentariile cunostiintelor, mai bine alatura-te unui grup ce tine dieta si face sport si cere sfaturi cum sa corectezi problema, nu cum s-o ignori. -
Multumesc pentru ce mi-ati scris, fetelor. As dori sa mentionez ca nu duc o viata sedentara, dimpotriva, am mereu activitate, plus ca fac si exercitii pe bicicleta, am acasa una. Si am grija si ce mananc, nu ma indop. Insa asa am corpul, am picioarele si soldurile mai mari iar talia subtire.Ma plang fiindca ma doare un asemenea tratament, ca si cum valoarea unui om ar sta fix in kg in plus.
-
Elena cred ca problema e la tine, nu la ceilalti.Daca te apropii de 30 de ani, ar trebui sa ai alta atitudine.E normal sa te deranjeze ce spun alte persoane, dar nu trebuie sa ajungi la complexe de inferioritate.Cand intri in contact cu o persoana primul lucru care il observi e aspectul fizic si automat faci aprecieri la adresa lui.Ar trebui sa te preocupe oamenii de care te-ai inconjurat, fiindca dau dovada de lipsa de diplomatie, ca sa nu zic altceva.
Iti propun sa faci ceva concret, intrerupe AC-le.Si eu am luat o scurta perioada si printre altele mi-au dat pofta de mancare si de la ft slaba, am ajuns slaba.Regret enorm si acum alegerea care am fost nevoita s-o fac fara voia mea, fiindca mi-a dat peste cap metabolismul.Daca nu iei din motive medicale, foloseste alta metoda contraceptiva.In rest incearca sa ai grija cu mancarea, mergi la sala, daca iti permiti la salon.Nu te culca pe o ureche ca iubitul te place oricum, e vorba de a-ti echilibra metabolismul, trebuie sa stopezi fenomenul si sa incerci sa ajungi la greutatea potrivita. -
pt elenabasescu si Kate_26:
acele persoane care iti zic lucrurile acelea sunt foarte p.r.ost crescute - in toate privintele
, si in nici un caz nu iti sunt prietene/i. Si daca iti spun in fata acele lucruri, CE rezolva??...slabesti in secunda urmatoare, cumva??
Insa stiu ca iti provoaca un mare disconfort!
Uite de ex persoana mea: nu am fost niciodata o persoana slaba. Nu am avut niciodata conformatie de persoana slaba, desi tare as fi vrut, e adevarat... Am fost o tipa bine, in limite normale, cu o conformatie atletica. Eu una nu am judecat niciodata pe nimeni dupa aspectul fizic si nu am incercat sa zic nimanui lucruri urate despre cum arata.
Insa acum mai mult de 1 an am avut un accident grav la una dintre glezne - tripla fractura cu deplasare, doua randuri de operatii, naspa, ce mai. Am stat primele 3 luni la pat. Si m-am ingrasat cam mult si rapid
...In fine, cand m-am intors la servici si oricum am inceput sa ies mai des pe afara, ma asteptam ca lumea sa-mi zica cate si mai cate....Ei, bine, nu a fost asa!! Am avut parte de un tratament indulgent, nimeni nu mi-a zis nimic (desi este vizibil...), poate cel mult la lamentarile mele:"da, ai grija, ar fi bine sa slabesti"....deci...calitatea oamenilor din jurul nostru conteaza. -
"Va intreb pe voi din nou cum sa fac sa am incredere in mine, sa ma accept asa , fara sa mai fac o tragedie din vorbe ca cele de mai sus? "
Increderea in tine si acceptarea(de sine) n-au nici o legatura cu dieta si kg in plus insa faptul ca pe tine te ating doar comentariile referitoare la faptul ca te-ai ingrasat..mie imi sugereaza ceva..
Si anume ca tu esti cea care nu te accepti din cauza kg in plus..
Tu stii cum trebuie sa procedezi pt a avea incredere in tine, degeaba iti spunem noi metodele noastre..difera de la o persoana la alta.
-
lasand la o parte haioasa crestere si lipsa nativa de bun simt a celorlalti, cel mai important lucru din lume este cum te simti tu cu tine insati, deci un pic de introspectie nu strica. Sunt milioane de femei mai plinute care sunt ok, isi asuma corpul si personalitatea asa cum sunt. Daca IMC-ul este in limite rezonabile, in mod clar nu vorbim de nimic patologic, deci hai s anu ne mai referim la situatia ta ca la o boala, si cu atat mai putin la una rusinoasa. Daca tu esti super ok cu modul in care arati cand esti tu, singura cu gandurile tale, atunci mergi inainte. cainii latra, caravana trece. daca vorbele rele au incoltit de fapt ca niste seminte de cucuta pe un teren de nesiguranta, trebuie sa sondezi un pic de unde vine aceasta nesiguranta, pentru ca in majoritatea cazurilor ea se fundamenteaza pe o nemultumire mai mult sau mai putin recunoscuta. Dupa ce treci de aceasta negociere cu tine insasti, spune-mi, rogu-te, la ce concluzie ajungi. Aici in mod clar nu te va judeca nimeni, putini au taria sa fie onesti cu ei insisi.
-
exista totusi niste puncte de vedere asupra carora ar trebui sa meditezi un pic mai mult:
1-faptul ca nu te simti bine atunci cand ti se adreseaza oamenii astfel, inseamna ca tii prea mult la opinia lor. asta inseamna ca traiesti prea putin in interior pentru a putea stopa o eventuala crestere si mai mare in greutate incepand de la nivel psihologic. mai mult decat atat, in cazul unei astfel de decizii, orice influenta exterioara te poate bulversa si opri din traseul dorit.
2- trebuie sa tii cont de cresterea aceasta in greutate. chiar daca e minora, a survenit clar, in urma administrarii de anticonceptionale. asta inseamna ca ele iti fac rau. renunta la ele! sunt persoane care nu au luat niciodata si nu au ramas nici insarcinate. au cooperarea deplina a partenerului. aici trebuie sa lucrezi .discuta cu el, fa-l sa inteleaga ca iti fac rau. teoretic, daca te iubeste, va intelege si va sprijini demersul tau.
3- problema nu este faptul ca ai luat acum in greutate, ci faptul ca, la un moment dat, ai putea scapa situata de sub control. o sarcina, de exemplu, poate aduce multe surprize. si nici de ea nu este nevoie. ti-o spune cineva care a patit acest lucru si s-a oprit la timp. e mai bine sa previi, decat sa vindeci.
4- nu te lua dupa ce iti spune partenerul, cum ca te place asa cum esti, etc. oamenii se mai si schimba, iar ispite sunt la tot pasul. am mai vazut cazuri de indivizi ce au spus ca nu le pasa de kilogramele acumulate de partenera dar care le-au aruncat acestora in fata cu varf si indesat la prima cearta. chit ca, probabil, nici atunci nu le pasa de acele kilograme. dar, in virtutea obisnuintei, stiau ca daca spun aceste cuvinte, ranesc. iar o persoana ranita nu mai poate ataca.
5- invata sa iti cunosti organismul mai bine. la ce alimente reactionezi acumuland, ce te ajuta sa slabesti, etc. mentine-te la acesta greutate!
6- cand cineva iti mai spune ca te-ai ingrasat, glumeste! cultiva umorul. si ai grija de tine! de cum te imbraci, arati, coafezi, ce imagine prezinti lumii. am intalnit femei plinutze cu o prestanta si o eleganta pe care altele slabe nu le au.
in rest, sa stii ca viata e frumoasa si cu prostiile debitate de unii. cu conditia sa stii sa razi de ceea ce spun ei si sa inveti s anu tii cont prea mult de ceea ce se vorbeste in jur. -
te-a deranjat ce au spus ceilalti pentru ca , coincide cu imaginea ta despre tine. ceea ce simti tu e important. nu uita ca esti ceea ce esti pantru ca asa vrei tu sa fii; iar daca ai vrea sa schimbi ceva ai fi deja in plin proces de schimbare.asta e valabil si pentru mine. ma motiveaza gandul ca sta in puterea mea sa fiu mai slaba, mai sexy...si lucrez la asta in fiecare zi. dar ma gandesc ca daca incep sa gandesc frumos despre mine, schimbandu-mi gandurile si atitudinea voi reusi sa schimb si realitatea.
gandesc despre mine ca sunt slaba si ma imaginez astfel...transmit creierului meu un mesaj; dar atunci cad gandesti ca esti gras, desi ai doar 2 kg in plus, sa zic, creierul se va adapta imaginii tale despre tine.
te sfatuiesc sa-ti faci un program de imbunatatire a imaginii de sine. numai tu poti sa stii ce te motiveaza; dar orice ai face invata sa fii fericita si sa te iubesti mai mult. cred ca noi grasutele nu stim sa ne apreciem destul...si e pacat! imi place mult vorba aia, nu mai stiu cui apartine: " frumusetea sta in ochii celui care priveste". mult noroc! nu uita: esti minunata! -
Draga Elena , eu te inteleg perfect.Nu cred ca e vorba despre faptul ca nu te simti bine in pielea ta ci mai degraba despre atitudinea celor din jur la cele cateva kg in plus..Esti o persoana perfect sanatoasa si sunt convinsa cu o greutate absolut normala, adica nu te incadrezi nici la supraponderali nici la obezi.Te simti bine cu tine si esti fericita dar te deranjeaza faptul
ca toti fac mare caz din nimic.
Crede-ma eu am fost toata viata o persoana cu o greutate normala dar nu marime 0 , iar cei din jurul meu au reusit sa ma convinga ca sunt o grasa si ca vine sfarsitul lumii din cauza kg mele.Toate astea m-au determinat ca in jurul varstei de 23 de ani sa intru in marea si neintrerupta cursa a curelor de slabire si am reusit sa imi dau peste cap metabolismul si sa am mereu o problema cu kg in plus.(am in jur de 1.70 si 67 kg in fazele de maxima obezitate)Dar din pacate , mai ales in Romania problema catorva kg peste greutatea unui model e o mare tragedie si un mare subiect de discutie. Sincer sunt convinsa ca totul e datorita lipsei de educatie, de cultura si de emancipare .
Eu merg in Romania in vacante si cu exceptia familie sia catorva prieteni foarte apropiati nu aud decat discutii despre cat am pus sau cum am dat jos.Daca am 65 de kg ma simt o grasana atat timp cat sunt in Romania dar ma simt si ma comport ca o femeie normala si fericita dupa ce am trecut de Austria.
Poate ca sunt nebuna dar asta simt eu.
Deci draga domnisoara elenabasescu( imi place numele tau de minune) capul sus,pieptul inainte, spatele drept si zambetul pe buze! Bucura-te
de ceea ce esti azi fiindca nu stii ce aduce ziua de maine! -
una dintre cele mai joviale colege de-ale mele, avea ceva kg in plus. era o prezenta spirituala care ne ridica moralul. dar nu era floricica de cum arata, eu nici nu mi-as inchipui-o slaba.
cu siguranta era cine sa ii coboare moralul ca nu era fotomodel, dar tipa era frumoasa oricum. si prietenul ei era mult mai slab decat ea.
si totul tine de cum te privesti tu insuti. poti fi slab si sa nu iti placa. unele femei nu isi gasesc nicicand greutatea ideala. -
hey Elena..exact printr-o astfel de experienta am trecut si eu saptamana trecuta...eu am 22 de ani,sunt casatorita si am 1,65 si 63 kg...ideea e k m-am ingrasat si eu si toate fetele din jurul meu,'prietene',cunostiinte..au tinut mortis sa ma anunte k m-am ingrasat..de parca io mi-s idioata sa nu imi dau seama. stiti care e toata chestia...noua fetelor,ne place sa aratam bine,sa avem haine,pantofi,genti...etc etc...mai mult pentru concurenta cu alte fete din jurul nostru..eu vb din experienta mea de fata maritata,ca acum...si eu inainte sa ma marit,poate vroiam sa impresionez un baiat mai mult decat sa ii fie ciuda la o fata pentru cum arat sau ce am...acum k am barbatul meu,sincer..m-am descoperit avand aceasta tendinta,,,si fiti sincere si analizat--va fiecare..nu e asa? parca iti creste inima cand o fata se uita mai nush cum la tine..sau vine imediat s ate intrebe ..de unde ai geanta,rochia,pantofi,,,,sau sa iti zica cat de silueta esti..ce bucle faine ai...etc. si acum...tocmai din cauza asta..unele,trec peste linia bunului simt atunci cand fac afirmatii de genul asta...'ce te-ai ingrasat'...sau alte afirmatii penibile...care sa fim sincere,nu ar trebui sa le zici la nici o fata,niciodata,pentru ca la cine ii place sa auda ceea ce stie foarte bine si inca o face sa sufere.?idee e Elena...lumea care iti zice asta..o zice din rautate,sa te faca sa te simti prost...atat doar! cat timp iubitului tau ii plac sanii si fundul tau
..e super! eu asa gandesc..cand o sa imi zica sotul meu k nu ii plac si e 'rusinos' sa fiu un pic mai grasuta..atunci o sa vad asta k pe o problema,dar pana ii plac,nu ma strofoc cu ceea ce imi zic altele...desi doare,pentru ca asta e natura noastra.
sper sa poti trece peste toate comentariile stupide! o zi buna -
mai, si eu m-am ingrasat. nu ma raportez la cei din jur. oricum prietenii mi-au spus dar cu atentie, nu sa jigneasca.
si da, vreau sa slabesc. pt ca vreau sa intru iar in pantalonii mei. si fac ceva in privinta asta, ca am cam dormitat o perioada si acu chiar sunt suparata pe mine.
nu e vb de cum ma privesc altii, ci de cum ma privesc eu. si nu ma vreau asa.