cat vede un server?
-
0 0La servici mai accesez net-ul. Avem retea. Ce poate stii cel de pe server despre activitatea mea? Poate afla si ce pagini am accesat? sau timpul petrecut pe net? Eu sterg history in fiecare zi . Va rog mult sa-mi raspundeti daca stiti.
-
poate sa stie tot. T O T .
TOT inseamnand mult mai multe decat stii tu ca se poate sti despre activitatea ta pe acel computer.
asta include cate ore petreci pe net, pe ce site-uri, ce/cat dowloadezi/uploadezi, ce aplicatii/fisiere posezi si daca/cat timp le accesezi, care-ti sunt parolele de peste tot etc etc etc etc
inclusiv, evident, faptul ca, daca vrea, poate vedea in timp real tot ce se intampla pe monitorul tau.
PS cred ca deja te-ai prins ca stergerea history-ului nu te ajuta cu nimic. -
pai tu te bazezi pe patron si admin, sa faca un anunt public in ceea ce priveste supravegherea angajatilor?

oricat de bun coleg ti-ar fi adminul, daca patronul i-ar cere sa faca asta, nu ar spune, ca sa nu isi faca dusmani sau pur si simplu... de jena.
iar daca adminul spioneaza computerele din retea dintr-o curiozitate pur personala, cu atat mai mult va pastra tacerea asupra acestui lucru. -
etica profesionala inseamna ca tu ai promis sa muncesti, iar el a promis ca te plateste - si amandoi va tineti de cuvant.
altfel, patronul iti poate taia accesul la internet, te poate penaliza, te poate concedia.
patronul are obligatia de a oferi conditii corespunzatoare de munca si are dreptul sa interzica folosirea acestora in interes personal.
oricum, nu poti pretinde sa ai drept la intimitate pe un computer de serviciu.
sincer, daca as fi patron si as investi intr-un angajat salariu, spatiu locativ, mobilier, computer si periferice, consum electric, telefon, internet, femeie de serviciu, sapun si hartie igienica la veceu etc... si as afla ca angajatul, in loc sa munceasca pe bune o arde pe hi5 sau mess, n-as ezita sa ii dau un avertisment cu penalizare la salariu si, daca tot nu ar pune osul la munca, evident ca m-as descotorosi definitiv de el. -
later edit:
nu stiu unde lucrezi si ce varsta ai, dar cred ca ar fi bine sa stii ca exista firme in care angajatii sunt monotorizati electronic, in mod permanent. se stie cu precizie la ce ora au sosit si la ce ora au plecat de la serviciu, cat timp a durat sa-si bea cafeaua, sa ia pranzul, de cate ori s-au dus la veceu si cat a durat de fiecare data.
in ceea ce priveste computerele, softurile si internetul: nu ai voie sa instalezi pe computer alte softuri in afara de cele cumparate si instalate de catre angajator. nu ai voie sa folosesti adresa de mail de serviciu/internetul/telefonul in interes personal. nu ai voie sa primesti vizite cu caracter personal.
si tot asa...
eu zic sa incepi sa te obisnuiesti cu aceste lucruri - altfel vei avea de suferit oriunde te-ai angaja... -
donna,
Asa cum pui problema, pare ca angajatul este ca un obiect cumparat de catre patron. Ca el, patronul are drept de viata si moarte asupra lui, asupra celui cu ajutorul caruia reuseste sa faca lucrarile si sa incaseze.
Este o relatie biunivoca. In ambele sensuri. Fara angajat nu poate produce, iar angajatul fara patron nu are de lucru.
Un singur lucru ar mai trebui adaugat in peisaj: comenzile, adica lucrarile. Patronul ar trebui sa te capaciteze 8 ore din 8. Ar fi bine.
Dar, acum, daca ai efectiv de lucru 3 ore, e bine. Restul timpului? Sunt putine firme care au sa dea de lucru 8 ore din 8 la angajati. Ce poti face in restul de timp?
Daca statul pe mess iti intarzie lucrarile, ori calitatea lor, atunc, da, trebuie taiat. Altfel...ce sa faca in restul timpului?
Cafea, tigati si barfa?
Iti impartasesc punctul de vedere, dar sa il ascultam si pe celalalt. -
Beria, tu esti rupt(a) de realitate sau ai maximum 12 ani? Donna are dreptate: patronul ofera angajatului toate conditiile necesare desfasurarii activitatii, iar acesta are datoria de a utiliza aceste facilitati in scopul eficientizarii proceselor de productie. Asta la modul foarte general si simplist, ca sa pricepi si tu. Cat despre modul tau de exprimare... ZERO BARAT!
-
o, scuze, n-am stiut ca patronul ofera angajatului din Romania minunate conditii de munca si viata...
investeste in el si mobilier...si hartie igienica...
ce persoana generoasa si altruista, acest heruvim numit patron de Romania!
din pacate, angajatul e un nerecunoscator si foloseste "mijloacele de productie" ale stapanului in folos propriu...shouldn't he be punished?

chiar ca gandesti simplist, aproape de zero, as spune eu!
-
eudoxiu, de cand muncesc la patron, adica de vreo zece ani, am muncit minim 8-9 ore pe zi, deseori fara pauza de masa. (in profesia mea toate lucrarile au deadline-uri, iar putinele minute libere le utilizez ca sa ma pun la curent cu noutatile din bransa.)
parerea mea este ca orice angajat care se plictiseste la serviciu ar trebui sa se intrebe fie daca si-a ales profesia potrivita, fie daca nu cumva firma merge prost' si ar fi mai bine sa-si caute alt job. -
Nu e intotdeauna adevarat, donna...
eu de exemplu am zile in care muncesc foarte mult, am termene de respectat si asa mai departe..
dar sunt si zile in care efectiv nu am de lucru..si oricate monitoare oficiale as citi si oricata legislatie as cauta tot nu-mi umplu timpul..si imi iubesc profesia si firma merge ecelent, chiar sin in vremurile astea de criza
si e normal sa mai intru pe net..
aaa, daca tu imi dai un termen pentru o lucrare si vezi ca eu dau din colt in colt ca nu am terminat-o, si nu am terminat-o pt ca am stat pe mess sau pe hi5, da, atunci ai dreptate..
dar altfel, sincer..prefer cele 10 minute de pauza pe care mi le acord la fiecare 2 ore de munca, asta in zilele incarcate, sa mi le petrec citind un ziar pe net, intrand un pic pe eva sau pe mai stiu eu ce.. -
Si vrei sa-mi spui, Rybana, ca o persoana de exemplu care lucreaza la centralizare date, care are bucatica lui zilnica de facut, in functie de niste comenzi si niste curse, si termina in 6 ore treaba, afecteaza atat de tare profitul patronului daca nu se face ca munceste, holbat in vreun excell??
Sincer acum..eu ii vad pe oamenii aia..sunt cativa dintre ei foarte eficienti, care-si termina treaba pe o zi in 4-5-6 ore...
Cam ce ai vrea sa faca in acele 2 ore?
La ei nu se pune problema sa citeasca legislatir, sau mai stiu eu ce proceduri..
Ei sunt oameni care introduc niste date oferite de altcineva intr-un sistem...atat si nimic mai mult..
Daca tu imi demonstrezi cu argumente logice ca omul ala afecteaza activitatea si profitul unei firme prin faptul ca DUPA CE A TERMINAT TREABA mai citeste un ziar pe net sau verifica numerele la lotot, eu ma dau batuta... -
aha poate ca nu ati auzit de noua lege,tot ce acesezi in ziua de azi pe net sau vb la tel ramane salvat cel putin 6 luni intro baza de date pt ca in caz de ceva sa poata fi luate la puricat asa ca nu va mai strofocati sa sergeti ca nare nici un rost va zic eu asa ca sunt expert in domeniu asta IT